Re: Judiths cakes
Er is één voorwaarde voor het eten van deze pudding; je moet van citroen houden. Die smaak is namelijk erg aanwezig. Hij is heerlijk, vooral voor de zomer lijkt me dit een erg lekker dessert. Het is makkelijk (van tevoren) te maken. Ik raad aan om de pudding gelijk uit de koelkast te eten. Caroline maakte dit dessert al eerder. Wij aten van het dessert met ongeveer acht personen.
citroenpudding met compote
Ingrediënten:
3 eieren, gescheiden
75 gram fijne kristalsuiker + 2 el extra
250 ml melk
2 el mascarpone of zure room
2 citroenen (biologisch), sap en rasp
75 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
poedersuiker
250 ml geklopte slagroom
Voor de compote:
350 gram blauwe bessen, vers of uit de diepvries
60 gram fijne kristalsuiker
sap van 1 citroen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ronde ovenschaal van 24 - 26 cm doorsnede en 5 cm diep in met boter. Klop de eidooiers met de 75 g suiker met een mixer licht en romig. Voeg de melk, mascarpone, citroenrasp en citroensap toe en mix er goed door. Spatel vervolgens het gezeefde zelfrijzende bakmeel erdoor.
Ontvet een kom en de gardes. Klop hierin de eiwitten schuimig en voeg beetje bij beetje de twee eetlepels suiker toe en klop de eiwitten stijf en glanzend. Voeg 1/3 van de eiwitten toe aan het citroenmengsel en spatel het er luchtig door. Spatel vervolgens de rest erdoor. Giet het beslag in de vorm en zet de vorm 30-35 minuten in de oven tot het goudbruin en stevig is.
Maak intussen de bessencompote: verwarm alle ingrediënten met 50 ml water in een steelpan (gebruik je diepvries bessen voeg dan maar 2 eetlepels water toe) op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat ongeveer 15-18 minuten zachtjes koken tot de bessen zacht zijn en het iets ingedikt is.
Bestuif de pudding met poedersuiker en geef er de compote en wat opgeklopte slagroom bij.