Hmmm....hoeveel recepten wil je hebben....?:)
Danuta's appeltaart:
300 gram bloem
180 gram koude roomboter
150 gram witte of lichtbruine basterdsuiker
vanille suiker of aroma
1 losgeklopt ei
1 snufje zout
Bloem, zout, vanille en suiker mengen, de boter in kleine stukjes toevoegen en door de bloem/suiker wrijven tussen duim en wijsvinger totdat het eruit ziet als grof paneermeel, het losgeklopte ei erover verdelen en nu snel een redelijk samenhangend deeg van kneden, niet overkneden het mag wat kruimelig blijven, verpakken in kleeffolie en een uur minstens in de koelkast laten rusten.
4/5 stevige appels zoals jonagold of elstar, schillen en ontpitten en in kleine stukjes snijden, 4/5 flinke eetlepels suiker (voorkeur heeft lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker) 2 theelepels kaneel, 100 gram in rum geweekte rozijntjes (ik gebruik kleine gele rozijnen) en een scheut citroensap goed mengen en wegzetten.
Oven voorverwarmen op 180 graden en bakblik invetten.
Deeg verdelen in 2 derde en 1 derde, grootste stuk deeg tussen folie of op een goed bemeeld oppervlak groot genoeg uitrollen voor het bakblik, bakblik bekleden, nu een stuk of 4 biscuitjes nemen (ik gebruik hier de gesuikerde kaneel kermisbiscuitjes voor maar je kunt ook een gewone pakken) en even fijn maken zodat het eruitziet als paneermeel en dit over de deegbodem strooien. Deegbodem inprikken.
De appels 'afgieten' en het vocht wat van de appels is gekomen aparthouden, een flinke theelepel maizena over de appels zeven en roeren en daarna de vulling verdelen over deegbodem.
Laatste deeg uitrollen en gebruiken om de boven kant af te dekken/decoreren, inplaats van het gewone rasterwerk kun je met koekjesvormen hele leuke decoraties aanbrengen, deeg met wat losgeklopt ei bestrijken en zet eht geheel in de oven.
45 minuten ongeveer dan het blik eruit halen en op een rooster zetten.
Als de taart redelijk gekoeld is, het vocht nemen van de appels en afmeten, aanvullen met een scheut amaretto of rum (naar keuze) tot 250 ml en 2 el apart houden de rest aan de kook brengen, in het achtergehouden deel een zakjes taartgeleipoeder (dr oetker) oplossen en goed roeren, dit al roerend toevoegen aan het kokende vocht, een 20 seconden door laten koken, van het vuur nemen, nogmaals even wachten en dan met een vetkwast goed verdelen over de gehele taart. Ben je handig en heb je liever een echte afdekgelei dan kun je dat gebruiken natuurlijk.
Nu de taart goed laten afkoelen.
De taart is gekoeld ongeveer 3 dagen houdbaar.
Extra smaak toevoegen, op de laag biscuitkruimels wat spijs verkruimelen/raspen en wat gehakte amandelen door het appelmengsel, na het bakken en de taart voorzien van gelei wat amandelschaafsel licht roosteren (in een bakpannetje droog even boven eht vuur een bruin kleurtje laten krjgen, pas op want eht gaat snel) en deze op de gelei strooien.
Houd je niet van rozijnen dan laat ze weg (neem wat extra appel) of vervang ze met wat anders, bvb cranberries.........
Het ziet er allemaal bewerkelijk uit maar als je eenmaal bezig bent merk je dat het eigenlijk best wel meevalt, het is een heerlijke en makkelijke foolprooftaart )
I believe in Sandy Claws