Onderwerp: koekjes! Mijn favoriete recept.
BENODIGDHEDEN:
100 gram witte basterdsuiker
150 gram roomboter
200 gram bloem
3 gram zout
Met dit deeg kunnen twee ovenroosters (60 cm) worden gevuld. De koekjes blijven goed van vorm, de smaak is heerlijk, ze zijn lekker bros en knapperig.
WERKWIJZE:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Knip bakpapier op maat voor de roosters. De boter klein snijden en met de andere bestanddelen in een kom doen. Alles snel doorelkaar kneden tot je een samenhangend deeg krijgt.
Het deeg uitrollen tot een lap van ca.3 mm dikte en er koekjes van steken. De koekjes op een onderlinge afstand van ca. 2 cm op de met bakpapier beklede ovenroosters leggen.
Schuif de roosters in de oven. De baktijd is 20 a 25 minuten. De koekjes zijn dan heel lichtbruin van kleur. Ze zijn nog een beetje zacht. De koekjes op het rooster laten afkoelen (wel zorgen dat er lucht onder het rooster kan komen). Na ongeveer 10 minuten omdraaien.
TIPS:
- De koekjes moeten snel afkoelen, anders worden ze taaiig zacht. Wanneer je geen ovenroosters, maar bakblikken gebruikt moeten de koekjes na het bakken direct op een taartrooster worden gelegd om af te koelen.
- Snel kneden is nodig omdat de boter anders smelt, zodat het deeg te plakkerig en te slap wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je de kinderen laat kneden ;-)Dit is wel weer te verhelpen door het deeg een tijdje in de koelkast te leggen.
- De koekjes bewaren in een koektrommel. Niet in een plastic doos, want dan worden ze zacht.