1

Onderwerp: Speculaas Tompouzen

Speculaas tompouzen gemaakt, weer eens iets anders dan de normale :)

http://www.mijnalbum.nl/Foto-KXHL4WGB-D.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-PHD6TQE4-D.jpg

2

Re: Speculaas Tompouzen

zit ik hier met een kop koffie naar te kijken en wil ik er toch gewoon in bijten :y  :y  :9  :9

ze zien er weer heerlijk uit en wat een mooi dun laagje bladder deeg  :thumb:

3

Re: Speculaas Tompouzen

Dat lijkt me lekker, wat een goed idee ook ivm sinterklaas, speculaas tompouzen!! Ik zou patent aanvragen  O-)

Bakrecepten om je vingers bij af te likken? Zoek mij op Pinterest ( valerievdmeer ) en kijk bij mijn Cakelicious recepten! Because we love cake

Re: Speculaas Tompouzen

Baklataart schreef:

zit ik hier met een kop koffie naar te kijken en wil ik er toch gewoon in bijten :y  :y  :9  :9

ze zien er weer heerlijk uit en wat een mooi dun laagje bladder deeg  :thumb:


Ik druk tussendoor in de oven de blaadjes plat hoor dan worden ze mooi plat :)

Re: Speculaas Tompouzen

lady-vall schreef:

Dat lijkt me lekker, wat een goed idee ook ivm sinterklaas, speculaas tompouzen!! Ik zou patent aanvragen  O-)

Is niet mijn idee hoor ik heb het recept op internet gevonden :)

Speculaas Tompouce
500 gr bladerdeeg (evt zelf gemaakt)
Voor de speculaasroom
•    4 blaadjes gelatine
•    1,5 dl melk
•    200 ml slagroom
•    40 gr speculaasjes, in hele fijne kruimels
•    5 gr speculaaskruiden
•    45 gr suiker
•    3 eidooiers
•    500 ml slagroom
Voor de glazuur
•    Poedersuiker
•    Abrikozenjam
Bereidingswijze
Speculaasroom.
1.    Week de gelatine in koud water.
2.    Breng de melk met de 200 ml slagroom aan de kook, haal van het vuur en doe de speculaaskruiden en de speculaaskruimels erbij. Roer goed door en zet even apart.
3.    Maak een karamel van de suiker en een heel klein beetje water.
4.    Zodra de karamel goudbruin is, schenk je er voorzichtig de speculaasroom bij. Roer goed door elkaar.
5.    Klop de eidooiers los.
6.    Giet al roerend een deel van de warme speculaasroom bij de eidooiers. Doe het eidooier mengsel terug in de pan bij de rest van de room en verwarm, al roerend, tot het gaat binden bij ca 85C.
7.    Haal direct van het vuur, roer de gelatine erdoor en stort de room in een met koud water afgespoelde bak.
8.    Dek de speculaasroom af met huishoudfolie en laat in de koelkast volledig afkoelen.
9.    Klop de slagroom stijf en spatel de volledig afgekoelde speculaasroom door de slagroom. Doe de speculaasroom in een spuitzak.
Bladerdeeg
1.    Verwarm de oven voor op 230C
2.    Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap deeg van ca 2-3 mm dik.
3.    Leg het deeg op bakpapier op de bakplaat en prik het heel goed in met een vork. Je moet het goed diep inprikken, dus echt gaatjes maken, en ook veel gaatjes maken.
4.    Zet de plaat met bladerdeeg in de oven, zet de temperatuur terug op 200C en bak de plak in ca 30 minuten mooi goudbruin en gaar.
5.    Laat de plak afkoelen op een rooster.
Tompouce maken
1.    Snij de bladerdeegplak in twee lange plakken voor de onderkant en bovenkant van je tompouces.
2.    Leg een plak bladerdeeg met de platte kant naar beneden.
3.    Spuit hierop in lange banen de speculaasroom in 2-3 lagen dikte
4.    Leg hierop de 2e plak bladerdeeg, met de platte kant naar boven.
5.    Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg dun met abrikozenjam (evt een beetje verwarmd om wat dunner te maken)
6.    Maak een glazuur van poedersuiker en een beetje water, eventueel op smaak gemaakt met een lichte koffiesmaak (espresso) of vanille-essence en bestrijk hiermee de tompoucen
7.    Laat de tompoucen opstijven in de koelkast.
8.    Snij de tompoucen met een kartelmes in mooie stukken en decoreer met een streep slagroom.

6

Re: Speculaas Tompouzen

Oh wat een heerlijkheid weer, en het ziet er zoals gewoonlijk weer super netjes afgewerkt uit. Maak jij zelf je bladerdeeg?

Groetjes Vonn

Help mijn vrouw heeft een hobby

Re: Speculaas Tompouzen

vonn schreef:

Oh wat een heerlijkheid weer, en het ziet er zoals gewoonlijk weer super netjes afgewerkt uit. Maak jij zelf je bladerdeeg?

Groetjes Vonn

nee hoor dat is me veel te veel werk ik heb de kant en klare pakjes van koopmans gekocht en die door de midden gesneden :)
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :)

8

Re: Speculaas Tompouzen

dollelollypop schreef:
vonn schreef:

Oh wat een heerlijkheid weer, en het ziet er zoals gewoonlijk weer super netjes afgewerkt uit. Maak jij zelf je bladerdeeg?

Groetjes Vonn

nee hoor dat is me veel te veel werk ik heb de kant en klare pakjes van koopmans gekocht en die door de midden gesneden :)
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :)

Ja dat is zo,  maar het bladerdeeg is idd erg mooi plat bij jou.

Help mijn vrouw heeft een hobby

Re: Speculaas Tompouzen

vonn schreef:
dollelollypop schreef:
vonn schreef:

Oh wat een heerlijkheid weer, en het ziet er zoals gewoonlijk weer super netjes afgewerkt uit. Maak jij zelf je bladerdeeg?

Groetjes Vonn

nee hoor dat is me veel te veel werk ik heb de kant en klare pakjes van koopmans gekocht en die door de midden gesneden :)
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :)

Ja dat is zo,  maar het bladerdeeg is idd erg mooi plat bij jou.

Dat klopt Vonn maar dat komt omdat ik het om de 5 minuten met een bakplaat de blaadjes platdruk.
Dus het staat 20 min. in de oven en dan druk ik het tussendoor dus drie keer plat en daarom krijg ik van die platte blaadjes :)

10

Re: Speculaas Tompouzen

Dat ziet er weer erg lekker en mooi uit. Dank je wel voor het delen van het recept.

Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery

Re: Speculaas Tompouzen

Bianca1969 schreef:

Dat ziet er weer erg lekker en mooi uit. Dank je wel voor het delen van het recept.

Graag gedaan hoor Bianca :)

12

Re: Speculaas Tompouzen

Jammie :p