1

Onderwerp: Amandelspijs vraag

Hallo ik heb een vraagje,hoe maak je amandelspijs smeuig
ik heb nl een recept voor banket staaf daar moest ik citroenrasp en wat kruiden door doen en 1 eierdooier
de smaak was lekker maar het spijs bleef veels te compact , helemaal niet zoals je het bij een banketbakker koopt
kan iemand mij helpen?

2

Re: Amandelspijs vraag

Bij de amandelspijs van Dr. Oetker doe ik altijd een heel ei door. Ik vind 'm dan eigenlijk best wel smeuïg.

Re: Amandelspijs vraag

Oja, ik heb deze vraag even losgemaakt van je voorstel topic en in de bakken en vullen rubriek gezet.

Groetjes Kirsten

Re: Amandelspijs vraag

Ei toevoegen, of om het nog iets lekkerder te maken, gele room! Maar dan krijg je een heel andere soort smaak

Re: Amandelspijs vraag

Amandel spijs hoort gemaakt te worden van 1 kg natte amandelen 1kg suiker 200 gr ei en 40 gr citroenrasp. De amandelen kwamen hiervoor uit Italië en Spanje deze waren ook wat vetter als de Californische.
Als je dit 2 a 3 maanden laat rijpen heb je erg lekkere spijs.
Tegenwoordig wordt amandelspijs gemaakt van

Deze declaratie is van DR Oetker

AMANDELEN (45%), suiker, water, aroma, bevochtingsmiddel E422, verdikkingsmiddel E415, conserveermiddel E202, voedingszuur (citroenzuur). Kan sporen van MELK, EI, SOJA TARWE (GLUTEN) bevatten.

Wat je hier ook bijvoegt het wordt nooit echt lekker.

Je kan zelf spijs voor een amandelstaaf maken

500 gr amandel poeder
500 gr fijne suiker.
Beetje water om het afwezige vocht van de amandelen te compenseren 
100 gr ei
citroenschil naar smaak.

Dit meng je in de keuken machine.
Laat dit 2 a 3 weken in de koelkast rijpen.
Als je dit wil gebruiken afslappen met een beetje eiwit.

voor een amandelstaaf neem je 350 tot 400 gr amandelspijs.
Dit rol je uit tot 30 cm.
En dit rol je dan weer in korst.
Strijken met ei en bakken op 230 gr.

Als je zondigt zondig dan lekker

6

Re: Amandelspijs vraag

Heel handig! Ik heb er nog 2 vraagjes over: hoe lang kun je dit bewaren, en hoe last je het in de koelkazt rijpen: in folie, in een bakje of anders?

Perhaps when we find ourselves wanting everything,
It is because we are dangerously near to wanting nothing - Sylvia Plath

Re: Amandelspijs vraag

In een plastic zak met zo min mogelijk lucht.
3 maanden is haalbaar.
Het is eigenlijk na een maand pas echt lekker.

Als je zondigt zondig dan lekker

8

Re: Amandelspijs vraag

Gebruik je dan vers ei of gepasteuriseerd? Anders lijkt me een maand of langer bewaren wel lang?

Re: Amandelspijs vraag

Ik gebruik vers ei.
Door de hoeveelheid suiker is er een conserverend effect.
Ook de citroenrasp conserveert.
En je moet zorgen dat alles schoon is.

Als je zondigt zondig dan lekker