1

Onderwerp: Advies gevraagd, strakke taarten

Hallo allemaal,

Ik bak nu al een jaartje en ben aan het leren om strakke taarten te maken en zie hier ook geregeld van die mooie strakke taarten voorbij komen, zelfs sharp edges.
Ik lees ook veel dat de meesten maar een dunne laag botercreme gebruiken om mee af te smeren, ik vraag me dan af hoe jullie dan zulke strakke taarten krijgen, want mijn biscuits zijn nooit helemaal recht, dus om dan de biscuit recht en strak te krijgen dan vul ik dat op met botercreme, maar dan heb ik dus op sommige plekken dikkere laag creme als op andere stukjes van de taart.

Mijn vraag is hoe doen jullie dit en hebben jullie na het bakken al een mooi strak biscuit?

Ik heb vandaag voor het eerst een vierkant biscuit gebakken maar als je goed kijkt dan is de ene kant wat hoger als de andere kant van het biscuit, ( zo heb ik dit ook met ronde biscuits )en ok zijn de hoeken niet strak, hoe lossen jullie dit op om toch een mooie rechte/ strakke taart te krijgen.
Ik weet dat je normaal het biscuit omkeer, zodat de onderkant de bovenkant wordt en dit doe ik ook altijd wel, maar voor de foto wou ik het even laten zien.
Als ik dit biscuit dan omdraai dan heb ik dus de onderkant ongelijk en moet ik dan de gaten opvullen met creme? want de bovenkant blijft dan schuin lopen omdat de onderkant ( wat eerst de bovenkant was ) niet gelijk was.

http://s2.postimg.org/5f238bdut/DSC_2871.jpg

Het is een heel verhaal en ik hoop dat jullie me een beetje tips kunnen geven van hoe jullie te werk gaan.

groetjes en alvast bedankt
Astrid.

Re: Advies gevraagd, strakke taarten

Voor die sharp edges raad ik je aan een goede workshop te volgen. Bij sharp edges gebruik je wel mer botercreme/ganache als de dunne lagen die jij bedoelt.

Ik neem aan dat je je taarten met een taartzaag in plakken snijdt. Als je die gebruikt heb je altijd plakken van gelijke hoogte en gebruik je de scheve bovenkant niet of voor cakepops o.i.d. Wanneer je 2 lagen vulling wil dan snij je met de taartzaag de lagen biscuit vanaf de onderkant (dus bovenkant taart) in 3 lagen op dezelfde dikte en de 4e plak is de scheve bovenkant. Bijv. Biscuit 7,5 cm hoog geworden, 3 plakken van 2 cm maken en de scheve bolle 1,5 cm die over is gebruik je niet.

Hoop dat ik het goed uitgelegd heb  :thumb: succes

Groetjes Kirsten

3 Laatst bewerkt door astap79 (30-05-2015 20:14)

Re: Advies gevraagd, strakke taarten

Hartstikke bedankt voor jou uitleg Bakmijntaart!
Ik snap het helemaal :) ik zorg dus dat ik de ongelijke rand er vanaf haalt , eigenlijk heel simpel dus haha.
Ik gebruik zelf eigenlijk ook meestal wel de Swiss meringue botercreme, en misschien toch is gaan kijken voor zo'n workshop, als er iets in drenthe is :)

Nogmaals bedankt  :thumb:

Re: Advies gevraagd, strakke taarten

Als je botercreme gebruikt is het raadzaam de taart een tijdje in de koelkast te zetten na het afsmeren waardoor de botercreme wat harder wordt en het makkelijker is de randen strakker te krijgen als je bekleed.

5

Re: Advies gevraagd, strakke taarten

Wanneer ik strakke randen wil gebruik ik twee smoothers, die ik dan tegen elkaar aan duw. Verder gebruik ik ook bc 1:1 en laat deze goed koud worden voordat ik de tweede laag erop smeer. Ik moet zeggen dat ik redelijk strak afsmeer en soms niet eens meer een warm mes nodig heb. Maar dit heb ik pas sinds het afgelopen, en ben nu zo'n 6 jaar bezig. Oh ja....niet te dun bekleden  ;)
Als ik en stapel heb gebruik ik meestal een waterpas zodat ik zeker weet dat de taart (basis) recht is. En ja, dan is het soms dat er op een plek wat meer vulling zit, maar mijn taart is wel recht  ;)

6

Re: Advies gevraagd, strakke taarten

Bedankt voor jullie reakties!
Ik ga ermee oefenen :) ik lees ook wel dat er acetaat wordt gebruikt voor het strak maken van de randen, nu heb ik zoiets ook gekocht, maar weet niet of deze iets te dun is.
Ik ga er gewoon nog ééns lekker mee oefenen.

Ik bak meestal met funcakes mix, maar bij deze heb Ik  het recept van de website gebruikt biscuit 2, met de maïzena, en heb eerst de eiwitten met suiker stijf geklopt daarna eigeel erdoor en daarna bloem met maïzena. ik heb voor 20X20 bakblik 5 eieren aangehouden, maar volgende keer misschien maar 6 gebruiken, hij was 6 cm hoog geworden, wat hoger is misschien wel mooier.
Ik probeer nog steeds het fijnste recept te vinden voor als ik geen mix wil gebruiken :) misschien was het bij deze poging iets te stijf/dik waardoor hij niet goed vloeide en dus 1 kant wat hoger is gebleven.

Tips van welk recept jullie gebruiken is ook welkom :)

groeten Astrid.