Home mAade schreef:Dat ziet er mooi en lekker uit zeg. Maar wat is het eigenlijk? Ik heb er nog nooit van gehoord.
Het is een Italiaans dessert traditioneel eigenlijk met lange vingers (die brede Italiaanse), maar ik heb het met cake gedaan. De vulling is met mascarpone of ricotta (en slagroom, evt chocolade...)
De cake (of de lange vingers) verdeel je over een bolle vorm, besprenkel je met (in mijn geval) met Cointreau (sinaasappelsap kan ook, of iets anders...), daar gaat de vulling op, dan maak je een tussenlaag met de cake (of lange vingers), verder vullen met de mascarponecrème en afsluiten met cake (vingers). Dan moet het minimaal 6 u opstijven in de koelkast.
Daarna stort je het op een bord/taartplateau en heb je een mooie gevulde taart.
Ik zal hier het recept neerzetten dat ik gebruikt heb:
2 roomboter marmercakes (à 450gr)....zelf cake bakken kan natuurlijk ook (ik ging voor gemak en kocht 2 cakes)
150ml sinaasappelsap of sinaasappellikeur (bv Cointreau)....wrsch heb je minder nodig!!
sinaasappel, schoongeboend.
180gr (kook)chocolade, in stukjes
250ml slagroom
125gr poedersuiker
250gr mascarpone, losgeroerd
50gr hazelnoten, grof gehakt
50gr amandelen, grof gehakt
poedersuiker om te bestrooien
Diepe kom (ca.2liter)...ik heb de Blanda van Ikea gebruikt.
- Snijd 1 cake in de lengte in plakken van ca.1cm dik en snijd elke plak in de lengte in twee
- Snijd de andere cake in gewone plakken van ca1cm dik
- Bevochtig de kom aan de binnenkant met water en bekleed met vershoudfolie
- Snijd uit het midden van een gewone plak cake een rondje en leg dit in het midden van de kom
- Bedek de randen van de kom met de lange repen cake (korstkant naar binnen). Vul evt gaten met stukjes cake.
- Besprenkel de cake met sinaasappelsap/likeur
- Rasp de schil van de sinaasappel dun.
- Smelt de chocolade en laat een beetje afkoelen
- Klopt ondertussen de slagroom lobbig met de poedersuiker
- Meng de mascarpone, noten, sinaasappelrasp en chocolade in een kom
- Spatel de slagroom erdoor
- Schep de helft van het mengsel op de cake en strijk glad
- Dek af met plakjes/stukken cake, besprenkel met sap/likeur
- Schep de rest van het roommengsel erop en strijk weer glad
- Dek af met cake, besprenkel met sap/likeur
- Dek af met vershoudfolie
- Laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast (of een hele nacht)
- Stort de zuccotto op een groot plat bord en verijwder de folie. Bestrooi met poedersuiker.
TIP: serveer met een aardbeiensalade:
ca.500gr verse aardbeien halveren en meng met het sap van 1 sinaasappel en enkele blaadjes munt. Verdeel de aardbeien rondom de zuccotto.
Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery