Onderwerp: Waarom zweten mijn taarten zo??
Als ik een taart maak laat ik na het afsmeren de taart vaak opstijven in de koelkast.
Na het bekleden gaat hij automatisch weer de koelkast in.
Nu merk ik dat de taart altijd gaat zweten als ik daarna ga decoreren en de taart dus uit de koelkast is.
De ene keer meer dan de andere keer, maar dat ligt uiteraard aan het weer.
Ik snap dat dit door condensvorming door het temperatuursverschil komt, maar toch lijkt het wel heel extreem. Eerst gebruikte ik 1:4 marsepein, maar de 1:3 vind ik lekkerder.
Buiten de koelkast kan wel als de vulling niet houdbaar is, maar met 4 katten vind ik het wel een fijn idee dat ze er niet bij kunnen :-).
Daarnaast vind ik ook dat de taart altijd wat inzakt als deze bij kamertemperatuur wordt bewaard doordat de botercreme dan zacht wordt.
Hoe kan ik het condenseren voorkomen of op zn minst beperken?
Ik gebruik een botercreme zonder water, 1:3 marsepein soms icm fondant.
Vulling is meestal op basis van botercreme.
Ik hoor graag tips en trucs!!