1

Onderwerp: Ingezakte cupcakes

Hallo allemaal,

Gisteren was ik bij mijn tante en die vroeg of ik even cupcakes wilde bakken.
Ze had nog wel een pak van Koopmans staan voor fijne cake en ook nog Dr Oetker caisses.
Nu ben ik sowieso al niet een 'pakjes-bakker', maarja mijn tante had niet de ingrediënten in huis om from scratch- cupcakes te maken. (twas trouwens al avond, dus de winkels waren al dicht)
Ik de mix in elkaar geflanst, gemixt totdat het net goed gemengd was en de caisses gevuld.
Cupcakes in de oven gezet op de aangegeven temperatuur.
Ze kwamen heel mooi omhoog, boven de caisses uit, en ik heb toen de sateprikker er droog uitkwam en ze mooi terugveerden, ze voor de zekerheid toch nog een minuutje langer in laten zitten.
Ze uit de oven gehaald en ze bleven mooi bol. 5 minuten later kom ik de keuken terug ingelopen...
Ingezakt, papiertjes lieten los en de mooie bolling die erop zat was volledig verdwenen.  Caisses net zo vol als toen ik ze in de oven gedaan had en volledig plat.  :s
Ik kan denk ik wel zeggen dat ik behoorlijk wat cupcakes heb gebakken, maar nog nooit is het zo misgegaan als nu.
Ik naar m'n tante: Ze zijn ingezakt, heb ik nog nooit gehad...weet jij misschien hoe dat kan komen?
Blijkt dat zij het ook elke keer heeft als ze cupcakes bakt en daardoor dus denkt dat ze niet goed kan bakken.
Ik heb echt op alles gelet waar het mis kan gaan.
op de oventemperatuur, niet overmixed, of er geen lucht onder het beslag was gekomen nadat ik ze met beslag gevuld was en ik ben ervan overtuigd dat ze goed gaar waren.

Weten jullie misschien hoe dit kan komen?
Heb nu trouwens wel met m'n tante afgesproken dat we de volgende keer mijn from scratch-recept gaan bakken, en omdat ik weet dat die goed zullen bakken, zo m'n tante ervan te overtuigen dat zij echt wel kan bakken  =)

Superbedankt alvast voor jullie antwoord!

2

Re: Ingezakte cupcakes

Volgens mij is mix voor fijne cake iets anders dan cupcake mix en moet je dat ook veel langer mixen om de luchtigheid erin te krijgen. Tenminste bij 'from-scratch' wel.

Dr. Oetker papiertjes laten bij mij ook vaak los.

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

3

Re: Ingezakte cupcakes

De mix moet je inderdaad wel een minuut of 4 mixen. Deze is ook veel vloeibaarder dan bv de FunCakes mix voor cupcakes. Deze mix moet je ook 4 minuten mixen, maar is vaster. From scratch is idd eigenlijk mixen totdat het gemengd is. De Oetker papiertjes laten bij mij niet los, maar hebben ze niet in het wit, jammer genoeg. Daarom gebruik ik alleen de House of Marie. Deze zijn echt stevig en laten nooit (afkloppen ;)) los.

4

Re: Ingezakte cupcakes

Het enige dat ik kan bedenken is dat ze toch te kort gebakken zijn. Ik zweer ook bij HOM caisses, alle andere laten toch los!

5

Re: Ingezakte cupcakes

Normaal gebruik ik ook de papiertjes van HoM, maar ik was niet thuis dus ik kon niet anders.
Weet zeker dat ze niet te kort gebakken zijn, dus ik denk dat het dan eraan ligt dat ik te kort gemixt heb.
in ieder geval heel erg bedankt voor de reacties!