1

Onderwerp: Hoe smarties bevestigen?

Hallo allen,

Ik zou graag zo een smarties taart willen maken maar weet niet zeker of het met bc wel vast te "plakken" is. De hoogte is 10 cm. Denken jullie dat bc geschikt is voor smarties van 1 cm groot? Zijn er misschien andere mogelijkheden??  :think:

Re: Hoe smarties bevestigen?

Doe je eerst fondant en dan de smarties? Dan zou ik stevige icing gebruiken. Beginnen met de onderlaag en zo opbouwen, dan de smarties op elkaar rusten terwijl de icing droogt.
Of anders met ganache. Botercreme zou ik niet snel doen, daar zijn ze waarschijnlijk te zwaar voor en de botercreme wordt weer zacht als de taart buiten de koelkast komt te staan.

3

Re: Hoe smarties bevestigen?

taartjesdroom schreef:

Doe je eerst fondant en dan de smarties? Dan zou ik stevige icing gebruiken. Beginnen met de onderlaag en zo opbouwen, dan de smarties op elkaar rusten terwijl de icing droogt.
Of anders met ganache. Botercreme zou ik niet snel doen, daar zijn ze waarschijnlijk te zwaar voor en de botercreme wordt weer zacht als de taart buiten de koelkast komt te staan.

 

Zonder fondant. Kan het ook met gesmolten chocola? Gebruiken als lijm  :rolleyes: steeds chocola aan de achterkant van een smarties zetten een aanbrengen op een met bc gesmeerde taart

4

Re: Hoe smarties bevestigen?

Ik zou afsmeren met ganache, dat blijft wat steviger dan botercreme en dan de smarties in de ganache drukken. Gesmolten chocolade gebruiken tussen een smartie en botercreme lijkt mij geen meerwaarde.

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

5

Re: Hoe smarties bevestigen?

SweetTooth schreef:

Ik zou afsmeren met ganache, dat blijft wat steviger dan botercreme en dan de smarties in de ganache drukken. Gesmolten chocolade gebruiken tussen een smartie en botercreme lijkt mij geen meerwaarde.

Misschien een domme vraag maar als ik de pakjes op elkaar heb gestapeld moet hij toch een crumb coat krijgen? Of hoeft dat niet als je genach gebruikt??

6

Re: Hoe smarties bevestigen?

Wat bedoel je precies? Ik doe biscuitplak, vulling erop (evt. met dijkje), biscuitplak erop, vulling erop (evt. met dijkje), biscuitplak erop (en bij 3x vullen dus nog een keer vulling+laatste biscuitplak) en dan smeer ik de taart buitenom af met ganache - zijkanten en bovenop. Meestal is dat in 1 keer goed genoeg, soms doe ik nog een dun laagje extra nadat ie in de koelkast is geweest om op te stijven.
Als ik tevreden ben over de afsmeerlaag gaat de marsepein erover.

Maar in het geval dat je dus met smarties wilt werken, dan zou je de ganachelaag ietsje dikker kunnen laten (ik zie de biscuitlagen altijd nog door de ganachelaag heen als ik ga bekleden) en direct in de ganache drukken.
Je zou daarvoor een tweede laag ganache over de eerste kunnen smeren, of de eerste keer meteen wat dikker werken.

Ik werk zelf eigenlijk nooit met een aparte crumbcoat als er toch marsepein overheen gaat.

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

7

Re: Hoe smarties bevestigen?

SweetTooth schreef:

Wat bedoel je precies? Ik doe biscuitplak, vulling erop (evt. met dijkje), biscuitplak erop, vulling erop (evt. met dijkje), biscuitplak erop (en bij 3x vullen dus nog een keer vulling+laatste biscuitplak) en dan smeer ik de taart buitenom af met ganache - zijkanten en bovenop. Meestal is dat in 1 keer goed genoeg, soms doe ik nog een dun laagje extra nadat ie in de koelkast is geweest om op te stijven.
Als ik tevreden ben over de afsmeerlaag gaat de marsepein erover.

Maar in het geval dat je dus met smarties wilt werken, dan zou je de ganachelaag ietsje dikker kunnen laten (ik zie de biscuitlagen altijd nog door de ganachelaag heen als ik ga bekleden) en direct in de ganache drukken.
Je zou daarvoor een tweede laag ganache over de eerste kunnen smeren, of de eerste keer meteen wat dikker werken.

Ik werk zelf eigenlijk nooit met een aparte crumbcoat als er toch marsepein overheen gaat.

.


Dankjewel voor zo een uitgebreide uitleg ;)  ik heb nooit eerder met ganache gewerkt.  Hoeveel slagroom en chocola  zou ik dan moeten gebruiken voor een cijfertaart 15 van en de 1 en de 5 als afmeting 21x35x10 hebben?

8 Laatst bewerkt door SweetTooth (19-03-2014 10:58)

Re: Hoe smarties bevestigen?

LOL dat kan ik ook niet zo even uit mijn hoofd uitrekenen hoor. Maar er is ooit zoiets bedacht als een ganacherator (ganache calculator ;) ) en daar kun je wat gegevens in invullen en dan komt er een hoeveelheid uit. Ik heb hem voor mezelf omgezet naar nederlands en metrisch stelsel en ik gebruik deze eigenlijk wel bij elke taart om even te kijken hoeveel ik nodig denk te hebben. Voor afsmeren is het eigenlijk altijd wat te veel (maar ik wil ook niet exact genoeg hebben, want dat smeert niet lekker :) ) maar dat komt waarschijnlijk doordat in andere landen veel dikker afgesmeerd wordt (bekijk de filmpjes van Inspired by Michelle maar eens op youtube...). Ik rond dus altijd een beetje naar beneden af en dan heb ik ruim genoeg (voor een dunne laag).

Enige nadeel is wel, dat de ganacherator bedoeld is voor ronde en vierkante/rechthoekige taarten. NIet voor de bijzondere vormen die jij wilt maken. Dus dat wordt een beetje inschatten wat je voor de lengte en de breedte moet nemen.

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

9

Re: Hoe smarties bevestigen?

SweetTooth schreef:

LOL dat kan ik ook niet zo even uit mijn hoofd uitrekenen hoor. Maar er is ooit zoiets bedacht als een ganacherator (ganache calculator ;) ) en daar kun je wat gegevens in invullen en dan komt er een hoeveelheid uit. Ik heb hem voor mezelf omgezet naar nederlands en metrisch stelsel en ik gebruik deze eigenlijk wel bij elke taart om even te kijken hoeveel ik nodig denk te hebben. Voor afsmeren is het eigenlijk altijd wat te veel (maar ik wil ook niet exact genoeg hebben, want dat smeert niet lekker :) ) maar dat komt waarschijnlijk doordat in andere landen veel dikker afgesmeerd wordt (bekijk de filmpjes van Inspired by Michelle maar eens op youtube...). Ik rond dus altijd een beetje naar beneden af en dan heb ik ruim genoeg (voor een dunne laag).

Enige nadeel is wel, dat de ganacherator bedoeld is voor ronde en vierkante/rechthoekige taarten. NIet voor de bijzondere vormen die jij wilt maken. Dus dat wordt een beetje inschatten wat je voor de lengte en de breedte moet nemen.



Oke, dankjewel. Als hij af is zie je de foto's zeker verschijnen  :)

Re: Hoe smarties bevestigen?

Mijn ervaring is dat ik niet direct spullen in de ganache kan duwen en dat die dan blijven zitten. Mocht dat bij jou ook het geval zijn, dan kan je nadat de ganache koud is geworden om je taart de smarties alsnog met gesmolten chocolade opplakken.

11

Re: Hoe smarties bevestigen?

Ik vond het heel moeilijk werken met ganache. Ik moest hem steeds weer in de koelkast zetten omdat hij heel snel aan het smelten was. Hier een foto van de taart.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/10151770_10154041735530045_861909736_n.jpg

12

Re: Hoe smarties bevestigen?

@asweetooth: zou je mij die versie van het metrisch stelsel willen sturen?? Want dit is wel héél handig...  Ik krijg het zelf niet uitgevogeld hoe dit om te zetten...

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

13

Re: Hoe smarties bevestigen?

cakebym schreef:

@asweetooth: zou je mij die versie van het metrisch stelsel willen sturen?? Want dit is wel héél handig...  Ik krijg het zelf niet uitgevogeld hoe dit om te zetten...

Pff… ik heb hem aan de hand van mij bakblik berekend in dit geval 30 cm lang en 21 cm breed. En voor de rest gewoon schetsen en kijken of hij een beetje in verhouding staat  *D

Re: Hoe smarties bevestigen?

Gaaf geworden!! Maar je ganache werd te zacht? Dat las ik hier laatst ook al bij iemand. Mijn ganache wordt echt heel stevig. Die moet ik altijd een beetje smelten om te kunnen verwerken...

15

Re: Hoe smarties bevestigen?

taartjesdroom schreef:

Gaaf geworden!! Maar je ganache werd te zacht? Dat las ik hier laatst ook al bij iemand. Mijn ganache wordt echt heel stevig. Die moet ik altijd een beetje smelten om te kunnen verwerken...

 

Ja, ik weet echt niet waaraan het lag maar ik moest steeds de taart en de kom met ganache in de koeling zetten en dan kon ik na 5 weer verder anders zakte de smarties af! Ik heb het recept van de forum gebruikt. 400gr smeltchocola en 400 ml slagroom

16

Re: Hoe smarties bevestigen?

Heb je de ganache wel eerst helemaal koud laten worden? Ik zet hem altijd een nacht in de koelkast en dan laat ik hem de volgende dag weer op kamertemperatuur komen. En dan moet ik inderdaad vaak de ganache op de verwarming zetten om hem uberhaupt te kunnen verwerken. Smelten gebeurt bij mij nooit.

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

17

Re: Hoe smarties bevestigen?

cakebym schreef:

@asweetooth: zou je mij die versie van het metrisch stelsel willen sturen?? Want dit is wel héél handig...  Ik krijg het zelf niet uitgevogeld hoe dit om te zetten...

Ik kan via de forummail geen bijlagen sturen, mail mij even, dan reply ik met het bestandje.

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

18

Re: Hoe smarties bevestigen?

Done! En thanx alvast!

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

19

Re: Hoe smarties bevestigen?

SweetTooth schreef:

Heb je de ganache wel eerst helemaal koud laten worden? Ik zet hem altijd een nacht in de koelkast en dan laat ik hem de volgende dag weer op kamertemperatuur komen. En dan moet ik inderdaad vaak de ganache op de verwarming zetten om hem uberhaupt te kunnen verwerken. Smelten gebeurt bij mij nooit.


Ik heb hem 2 1/2 uur in de koelkast gezet maat niet echt een nachtje. Ik heb gelezen dat het echt trickie is het weer op de juiste temperatuur te krijgen als je het een dag van te voren maakt. Het wordt anders veel te warm als je het gaat verwarmen en dan moet je het weer laten afkoelen als het te warm geworden is.  :/

20

Re: Hoe smarties bevestigen?

Ik weet niet waar je dat gelezen hebt, maar mijn persoonlijke ervaring is, dat ik de ganache echt een nacht moet laten afkoelen. Ik zet hem niet altijd in de koelkast, soms in de kelder, maar hij moet echt helemaal koud geweest zijn voordat ik ermee ga werken. Ik maak hem dus altijd een dag van tevoren.

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

21 Laatst bewerkt door Angel24 (23-03-2014 22:21)

Re: Hoe smarties bevestigen?

SweetTooth schreef:

Ik weet niet waar je dat gelezen hebt, maar mijn persoonlijke ervaring is, dat ik de ganache echt een nacht moet laten afkoelen. Ik zet hem niet altijd in de koelkast, soms in de kelder, maar hij moet echt helemaal koud geweest zijn voordat ik ermee ga werken. Ik maak hem dus altijd een dag van tevoren.


Ook in een video op YouTube zei die dame het, maar goed uit fouten leer je toch  ;)  het was de eerste keer voor mij. Nu heb ik meer kennis voor volgende keer  *D