1

Onderwerp: ganache wordt wel erg stevig

Ik heb onlangs het recept van het forum gebruikt om ganache te maken. 300 gram pure chocolade en 300 ml slagroom. Erg lekker en prima gelukt. Na afkoelen op geklopt. Toen was hij mooi smeuig en zacht. Na verder afkoelen werd hij toch erg stevig terwijl de lucht er gewoon in bleef. Zo stevig dat je het met een lepeltje niet meer kon scheppen. Bij de witte ganache het zelfde verhaal.

Zou ik er meer slagroom bij kunnen gebruiken zodat hij wat zachter blijft. Anders krijg je zo'n plakkaat in de taart. Andere adviezen zijn ook welkom.

Aan het huishouden doen ga je niet dood, maar ik neem liever geen risico!
http://creataartjes.webklik.nl

2

Re: ganache wordt wel erg stevig

Als het eenmaal op kamertemperatuur komt, dan heb je daar geen last meer van.

Ben jij al wederom geboren ? Handelingen 2:38 ;)

3

Re: ganache wordt wel erg stevig

Hij was op kamer temperatuur en zo stevig dat je hem bijna niet uit een bakje kon scheppen:-)  Wel lekker, maar hij brak gewoon in vlokken tijdens het scheppen.

Aan het huishouden doen ga je niet dood, maar ik neem liever geen risico!
http://creataartjes.webklik.nl

Re: ganache wordt wel erg stevig

Je kan zeker meer slagroom gebruiken. Ik gebruik 1:1 voor afsmeren. Je zou er 100 ml meer slagroom in kunnen doen of het proberen met een klontje roomboter.

5

Re: ganache wordt wel erg stevig

Kun je hem dan nog wel gewoon op kloppen?

Aan het huishouden doen ga je niet dood, maar ik neem liever geen risico!
http://creataartjes.webklik.nl

Re: ganache wordt wel erg stevig

Ik moet even heel erg graven in mijn geheugen  :think:  Volgens mij wel hoor, het blijft room met chocolade. Maar volgens mij heb ik toen gewoon roomboter toegevoegd, 1:1:1.

7

Re: ganache wordt wel erg stevig

Ok, bedankt, ik ga het uitproberen.

Aan het huishouden doen ga je niet dood, maar ik neem liever geen risico!
http://creataartjes.webklik.nl

8

Re: ganache wordt wel erg stevig

Als ik mijn taart wil vullen met opgeklopte ganache gebruik ik altijd 1 deel chocola en minimaal 2 delen slagroom, maar liever nog 3 delen slagroom! Heel goed laten afkoelen (ik zet het altijd even in het vriesvak) en met een een beetje klopfix (1 zakje per 500 ml gebruikte slagroom) opkloppen. Dan krijg je een soort chocolademousse/chocoladeslagroom en dat valt hier altijd erg goed in de smaak :thumb:

9

Re: ganache wordt wel erg stevig

je kan je mengsel eventjes terug op het vuur zetten :
zet het vuur aan, laat het goed warm worden, heel eventjes je kookpot opzetten, zo'n 10 à 20 seconden is al voldoende, dan is het terug iets bewerkelijker en na het bewerken van de taart, de taart terug koelen

je kan aan je ganache wat roomboter toevoegen (als je je ganache maakt, blokjes op kamertemperatuur toevoegen) de fudge wordt ook hard als je de taart daarna tijdje in de koelkast stopt maar niet zo hard als jouw mengsel

10

Re: ganache wordt wel erg stevig

je kan je mengsel eventjes terug op het vuur zetten :
zet het vuur aan, laat het goed warm worden, heel eventjes je kookpot opzetten, zo'n 10 à 20 seconden is al voldoende, dan is het terug iets bewerkelijker en na het bewerken van de taart, de taart terug koelen

je kan aan je ganache wat roomboter toevoegen (als je je ganache maakt, blokjes op kamertemperatuur toevoegen) de fudge wordt ook hard als je de taart daarna tijdje in de koelkast stopt maar niet zo hard als jouw mengsel

11

Re: ganache wordt wel erg stevig

je kan je mengsel eventjes terug op het vuur zetten :
zet het vuur aan, laat het goed warm worden, heel eventjes je kookpot opzetten, zo'n 10 à 20 seconden is al voldoende, dan is het terug iets bewerkelijker en na het bewerken van de taart, de taart terug koelen

je kan aan je ganache wat roomboter toevoegen (als je je ganache maakt, blokjes op kamertemperatuur toevoegen) de fudge wordt ook hard als je de taart daarna tijdje in de koelkast stopt maar niet zo hard als jouw mengsel