1 Laatst bewerkt door Chocomonster (18-12-2013 14:29)

Onderwerp: Mijn eerste 'echte' taart...

Ach, ik weet echt wel dat dit nog niet in de buurt komt van wat de meesten van jullie kunnen, maar ik ben zó trots op mezelf! Het verhaal:

Mijn grootouders zijn komend weekend 45 jaar getrouwd. Ieder uit de familie bakt een taart en die vormen dan samen een bruidstaart (op zo'n ding http://www.deleukstetaartenshop.nl/taar … -4-lagen). Na véél proberen eindelijk de cake goed gekregen. Gisteren dus de 'definitieve probeerversie' gemaakt. Ik ben een beginnend taartenbakker, ik maakte vooral cupcakes en koekjes. Dat betekend dat ik geen draaiplateau's, paletmessen, taartzagen, rolstokken, smoothers of wat dan ook heb. Tevens gebruik ik nergens een mix voor, ik maak alles zelf.
De cake (ik lust geen biscuit) zelf lukte gelukkig in één keer. Ik was eerst bang dat ie niet genoeg was gerezen, maar achteraf leek dat mee te vallen. De botercrème had ik al eerder gemaakt, moest alleen nog een beetje bijmaken. Hij bleef alleen wat hard omdat ik 'm te laat uit de koelkast had gehaald. De vulling, aardbeienmousse, kreeg ik niet stijf. Uiteindelijk 2 x zoveel gelatine in gedaan als in het recept stond. Achteraf bleek dat ik teveel water bij de gelatine had gedaan (wist ik veel, eerste keer dat ik dat spul gebruikte).
Uiteindelijk, na urenlang gepriegel (véél geleerd, rug gesloopt) was het hele spul klaar. Dat betekent cake gevuld, afgesmeerd (met een gewoon keukenmes waar je ook je brood mee smeert) en de roosjes erop. Maar hij was zo kaal, en meer roosjes erbij vond ik niet mooi. Dan maar proberen een marsepeinen (ik lust geen fondant) strik te maken. Eerste keer. Wist toen nog niet dat je een marsepeinen strik eigenlijk niet 'bol' kunt laten staan, dus frustratie alom. Dan maar een platte. Wel de verkeerde kleur, maar ik heb de goede kleur nog niet in huis. Vervolgens de taart in een cupcakebewaarbox gedaan. Met een beetje ducktape paste dat best :P Vervolgens 10 km op de scooter vervoerd om mijn medecursisten Fries als proefkonijnen te laten dienen... En ze waren erg enthousiast!
Onderstaande foto's waren van oorsprong veel mooier. Gemaakt met m'n telefoon, maar doordat m'n laptop ze 4 keer zo groot maakt, zijn ze nu best wel lelijk. Maar goed, het komt erop neer dat de taart in het echt mooier was.

Dus, met veel trots en nog meer bloed, zweet en tranen, presenteer ik u... mijn taart!

http://www.mijnalbum.nl/Foto-YUOA8DG4-1.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-7UN3BWM7.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-4PMJ3YG8.jpg

Het is dus cake, gevuld met aardbeienmousse, afgesmeerd met chocoladebotercrème. De bloemetjes zijn van suikerwerk en zelf gekocht. De strik is van marsepein en wordt op de definitieve versie dezelfde kleur als de grote roos. Verder maak ik de mousse iets minder zoet (en wat minder gelatine dus...) en ga ik ergens een paletmes op de kop proberen te tikken.

Na het weekend laat ik zien hoe de definitieve taart is geworden.

2

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Ziet er heerlijk uit :thumb:!

Bakrecepten om je vingers bij af te likken? Zoek mij op Pinterest ( valerievdmeer ) en kijk bij mijn Cakelicious recepten! Because we love cake

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Leuk het verhaal achter de cake! Ik vind em leuk! Als je botercrème te hard is kan je em heel even in de magnetron op de laagste stand zetten. Iedere x weer een paar seconden en dan nog even flink doormixen. Dat kan je nog wel eens helpen. En een paletmes, je kunt een grote van plastic kopen bij de blokker. Maar eigenlijk vind ik die van Wilton/PME wel heel fijn. En dan bedoel ik deze:

http://www.deleukstetaartenshop.nl/pme- … de-22-8-cm

Die is niet te groot, dat vind ik zelf wel handig, kun je ook de randjes mooi mee krijgen

4

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Ik ben dus niet de enigste met frustraties ;)
Ziet er inderdaad lekker uit! En slim om alleen af te smeren met chocolade botercreme en het niet nog eens te bekleden met fondant. Omdat je cake gebruikt zou dat dan weer te zwaar worden.
Vulling klinkt lekker! Ik ben gemakkelijk en pak de puddingen van mona ;)

Aangename tijdsbesteding, Bezigheid in vrije tijd, Genoeglijke bezigheid, Plezier hebben, Liefhebberij, Lievelingsbezigheid, Plezierwerk, Verslavingsverschijnsel, Vrijetijdsbesteding http://taarttopper.wordpress.com/

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Magnetrontucje kende ik ja, maar die van mij doet nogal eens wat ie wil en dat risico durfde ik niet te nemen. Heb maar even lekker heftig gemixt en toen ging het ook ;)
Bedankt voor de tip over een paletmes!

Ik had een eerdere proefversie inderdaad wel met marsepein gedaan en zonder vulling nog, maar dat was véél te zoet en véél te zwaar inderdaad. Nu is ie iets frisser en nog steeds erg zwaar :P Kleine stukjes snijden maar.

Ik zie trouwens op de foto dat de afwerking van de strik aan de zijkanten erg slordig is. Was me daar op het moment zelf ook van bewust, maar ik had écht geen zin meer om voor die &*@$-taart (in die fase zat ik inmiddels) nog hélemaal een mes te gaan pakken om die randjes netjes af te snijden :lol: Uiteraard zal ik bij de definitieve taart wel netjes zijn... ;)

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

En je kan de strik ook nog laten drogen met een stukje opgerold keukenpapier in de strikken zodat ze mooi bol worden. Tenzij je een platte strik op je &*@$-taart wilt :p

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Haha :lol: Ik vond de platte uiteindelijk wel schattig. Maar ik ga zeker een keer opgerold keukenpapier proberen :)

8

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Als je het met marsepein doet, zal hij toch nog wel weer wat inzakken hoor.
Leuk om het hele verhaal te lezen, en een prima eerste resultaat toch? :thumb:  Chocoladebotercrème klinkt ook erg lekker :9

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

9

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Wat een doorzetter! Nu kan de echt versie echt niet meer mislukken ;) een paletmes haal je bij xenos of gebruik de gladde (achter)kant van een mes óf de bolle kant van een lepel. Succes en ik ben benieuwd naar het 'echie'!

10

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

Ik had van te voren het idee dat achterkant van een mes niet lekker werkt, en ik dacht dat met de bolle kant van een lepel veel botercrème blijft plakken. Maar ik heb het niet geprobeerd, dus dat ga ik alsnog doen :P Bedankt!

11

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

De aanhouder wint dat zie je maar :)

Echt heel leuk gemaakt en je verhaal is leuk om te lezen ik zie het helemaal voor me op je scooter met taart en dat 10 km lang :D

12

Re: Mijn eerste 'echte' taart...

http://forum.deleukstetaarten.nl/viewto … 2127531319