1

Onderwerp: bakken blind bakken vlaaibodem van gistdeeg

VRAGEN OVER BLIND BAKKEN VLAAIBODEM VAN GISTDEEG

Deze ingrediënten dacht ik te gebruiken:
250 gram bloem (patentbloem, zeven tegen de klontjes en inbrengen lucht)
100 ml melk
1 zakje droge gist (Dr. Oetker= 7 gram)
75 gram boter
25 gram suiker
1 ei maat m (ca. 50 gram)
Het zou voor 2 grote vlaaien zijn.
Maar de maat bakvorm staat er niet bij.
Is het voor 2 x 22 cm?
(recept van http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … id=105753)
O ja, ik doe er wel een snuf zout bij (zeven tegen de klontjes en inbrengen lucht)

Toen het deeg naar mijn idee 2x in volume was gestegen heb ik het deeg met mijn handen doorgescheurd om er twee porties van te maken.
Toen zakte het deeg helemaal in. Dan gaat er natuurlijk lucht uit. Maar is het normaal dat het dan weer net zo klein wordt als voor het rijzen?
Zoniet, enig idee wat er dan fout is gegaan? Is het bijv. beter het deeg door te snijden.
Ik had het circa 30 minuten laten rijzen. In een oven die ik eerst voorverwarmd had op 29 graden en toen uit had gedaan.

Ik wil graag gistdeeg voor vlaai met mijn Kenwood standmixer maken (heeft andere standen dan KitchenAid):
Is dit de juiste manier?

Zet thermometer in steelpannetje.
Doe de melk erbij.
Verwarm de melk  tot 35 a 37 °C (handwarm), niet hoger want dat dood de gist.

K-klopper in standmixer:
Doe alle ingrediënten (ei en boter op kamertemp) behalve het zout in de kom van de mixer.
Meng deze  ingrediënten 2 minuten op stand 4.

Deeghaak in standmixer
Doe er dan het zout bij.
Laat het kneden:  start op ‘min’, en verhoog geleidelijk tot stand 1.
Circa 8 minuten totdat je een soepel deeg van hebt.
Kan je zo controleren of gistdeeg voor vlaai goed is of is dit alleen voor brood?
Is het deeg elastisch, dan is het deeg goed gekneed.
Trek je het deeg zo kapot, kneed het dan nog door.

Strooi iets bloem op je werkblad.
Kneed nog even met de hand door. (Waarom eigenlijk?)
Kan je zo controleren of gistdeeg voor vlaai goed is of is dit alleen voor brood?
Druk er met je vinger in:
Het deeg is goed als de afdruk langzaam weer omhoog komt.
Als het nog niet uitgerezen is, komt het onmiddellijk omhoog en als het niet meer omhoog komt, dan is het deeg te ver gerezen.

Verwarm de oven voor.
Is hetelucht met boven- en onderwarmte het beste zowel bij 1 bodem als bij 2 bodems bakken?
Zoja, hetelucht 180°C, zoniet electrisch 200°C

Sla het deeg door , sla het droog en maak een bol (in een vlot tempo).
Doorslaan van deeg wordt gedaan om het in het deeg aanwezige koolzuurgas te laten ontsnappen. Als dit niet gebeurt, zullen er zich tijdens het bakken 'bellen' in het deeg vormen. Deze bellen barsten dan open waardoor er gaten in het deeg ontstaan.
Droogslaan is tegen kleven.
Vlaaideeg moet je droogslaan omdat het deeg anders plakkerig blijft. Bloem toevoegen is geen oplossing omdat het deeg dan uitdroogt
Werkwijze:
Pak de gerezen deegbol.
Bestrooi de werkbank met bloem.
Druk de gerezen deegbol een beetje plat.
Pak het deeg met beide handen beet en zorg dat de duimen naar beneden wijzen.
Sla het deeg met enige kracht op de werkbank.
Draai het deeg een kwartslag.
Sla het deeg weer met kracht op de werkbank.
Draai het deeg weer een kwartslag.
Herhaal het doorslaan en draaien van het deeg enkele malen.
Vorm het deeg tot een bol. (Waarom is dat?)
Leg het deeg onder een licht vochtige doek of een deegkleedje.

Laat het deeg rijzen (voor meer smaak en luchtigheid waardoor het lichter verteerbaar wordt)
Het deeg moet rijzen tot de dubbele omvang (niet op tijd letten maar duurt minimaal 30 minuten waarschijnlijk en niet nog groter laten worden)

Twee bakvormen goed invetten/insprayen.
Maak 2 porties van het deeg.
Werkblad klein beetje inbloemen.
Twee ronde lappen uitrollen.
Leg de ronde lappen deeg in de vormen.
Prik het deeg hier en daar in met een vork (door de bodem heen prikken, dit is tegen luchtbellen)
Laat het narijzen (tegen krimpen),net zolang de bodem een beetje begint uit te zetten. Niet langer.

Zodra het deeg gerezen is beleg met een aluminiumfolie of bakpapier.
Schep er de droge peulvruchten/ ceramische kogels in.
Bak  in een voorverwarmde oven van 200° C  (electrisch) gedurende 15 min.
Verwijder de peulvruchten/kogels en de folie/ het bakpapier.
Laat nogmaals 10 min bakken voor een mooi kleurtje.
Uit de vorm halen.
Laten afkoelen op rooster.   

Hoe kan je deze bodems bewaren en hoe lang?

Het zijn heel veel vragen. Als je bijv. maar op 1 vraag antwoord hebt toch graag reageren.

2

Re: bakken blind bakken vlaaibodem van gistdeeg

Ik heb geen idee hoe lang je deze bodems bewaren kunt.
Vlaaideeg is een verfijnd brooddeeg.
Brood blijft ook niet lang echt vers.

Ik bak ze altijd gevuld, want ze worden meteen opgegeten  :P
Ik heb dus geen ervaring met blindbakken en bewaren.
Waarom wil je dit?

Wat betreft het deeg:
Ik maak een kuil in de bloem.
Doe hier de suiker, zachte boter, lauwe melk, gist en ei in.
Zout aan de buitenrand.
Kneden maar.

Als ik het in de machine doe, dan doe ik de bloem in de kom.
Kuil in de bloem, enz
Ik zet meteen de kneedhaak erop.
Machine aan.

De laatste tijd gebruik ik ook vaak de luxe mix van soezie om vlaaideeg mee te maken.

Maar ieder zijn eigen manier van gistdeeg maken.

Na de eerste rijs druk ik de deegbol een beetje platter.
Verdeel hem in stukken.
Rol uit tot een lap en bekleed ingevette vlaaivorm.
Gaatjes prikken.
Even narijzen.
Vullen met bv pudding
Bestrooien met kokoskruimels
Bakken

Er bestaat een  limburgs vlaaienboekje van Netty Engels-Geurts.

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

3

Re: bakken blind bakken vlaaibodem van gistdeeg

@mamski: dank je wel dat je voor mij aan het typen bent geslagen.
Je vroeg waarom ik blind wil bakken. Ik denk dat ik gele room lekkerder vind als het niet meegebakken wordt (ik gebruik meestal poeder van de Sligro i.p.v. banketbakkersroom zelf te maken).
En je dan verschillende vullingen kunt gebruiken. Zoals gele room met fruit/ vlaaivulling van Hak bijv. enz.
En ook omdat ik had gedacht dat je lege vlaaibodems langer zou kunnen bewaren dan gevulde.
Niet bij stilgestaan dat brood ook gauw oud wordt.

Als jij de deeg in stukken hebt verdeeld, zakt het dan erg in?

Het is misschien lastig om aan te geven maar kan je ongeveer een richtlijn geven hoe lang je de ingrediënten met de standmixer mengt en op welke stand. En hoe lang en op welke stand je de standmixer laat kneden?

4 Laatst bewerkt door mamski (23-10-2013 07:19)

Re: bakken blind bakken vlaaibodem van gistdeeg

Deeg zakt altijd in na de eerste rijs, dat is normaal.

Zoals ik al zei vinden ze hier pudding/kokoskruimels errug lekker en ik maak dan gewoon een custard voor in de vlaai.

Ik heb ook wel eens custard meegebakken en later vlaaivulling erop gedaan.
Maar jij vond dat niet lekker.
Je geeft aan zakken van de Sligro te hebben, er bestaat ook bakvaste bbr poeder.
Kocht ik vroeger wel eens bij de Bakwinkel in Maasbracht.

Ik heb nu de bbr van Funcakes en die meng ik wel eens met spijs voor in de appelrondo's, die bak ik dan ook mee.
Of alleen bbr van FC in de rondo's waar ik later kersenvlaaivulling op doe.

Ja de standen van de Kennie  :o
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste tijd meer Soezie mix gebruik heb dan from scratch.
Dit heeft te maken dat verse gist niet altijd te krijgen is en ik niet echt vriendjes ben met gedroogde gist uit een pakje.
Ook een voordeel is dat ik even gewoon 1 vlaai maak.
Mix afwegen, lauw water erbij, machine aan ik denk 2 of 3 en dan wacht ik tot mooie bal en laat ik nog even kneden.
Ik doe eigenlijk nooit de lange tijd die zou moeten  O-)
Ik kneed nog even door met de handen tot goed gevoel.

Vroeger deed ik altijd from scratch, kwam ik vaker in de Bakwinkel en nam altijd verse gist mee.
Mijn ouders en schoonouders leven niet meer dus kom niet zo vaak meer in de buurt.
Toen had ik ook nog niet zoveel last van mijn handen (reuma)
Ik heb nu zoiets, ik weet dat ik gistdeeg maken kan, ik doe nu vaker de makkelijker manier.
Echter als ik suikerklontjesbrood in de cakevorm maak, dan altijd met verse gist en geen mix. (kleinkids zijn er dol op)
Tegenwoordig heeft de Deka van die blokjes verse gist.

Mocht je nog vragen hebben, dan lees ik het hier wel of mail me maar.
groetjes Yvonne/mamski

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591