Onderwerp: bakken blind bakken vlaaibodem van gistdeeg
VRAGEN OVER BLIND BAKKEN VLAAIBODEM VAN GISTDEEG
Deze ingrediënten dacht ik te gebruiken:
250 gram bloem (patentbloem, zeven tegen de klontjes en inbrengen lucht)
100 ml melk
1 zakje droge gist (Dr. Oetker= 7 gram)
75 gram boter
25 gram suiker
1 ei maat m (ca. 50 gram)
Het zou voor 2 grote vlaaien zijn.
Maar de maat bakvorm staat er niet bij.
Is het voor 2 x 22 cm?
(recept van http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … id=105753)
O ja, ik doe er wel een snuf zout bij (zeven tegen de klontjes en inbrengen lucht)
Toen het deeg naar mijn idee 2x in volume was gestegen heb ik het deeg met mijn handen doorgescheurd om er twee porties van te maken.
Toen zakte het deeg helemaal in. Dan gaat er natuurlijk lucht uit. Maar is het normaal dat het dan weer net zo klein wordt als voor het rijzen?
Zoniet, enig idee wat er dan fout is gegaan? Is het bijv. beter het deeg door te snijden.
Ik had het circa 30 minuten laten rijzen. In een oven die ik eerst voorverwarmd had op 29 graden en toen uit had gedaan.
Ik wil graag gistdeeg voor vlaai met mijn Kenwood standmixer maken (heeft andere standen dan KitchenAid):
Is dit de juiste manier?
Zet thermometer in steelpannetje.
Doe de melk erbij.
Verwarm de melk tot 35 a 37 °C (handwarm), niet hoger want dat dood de gist.
K-klopper in standmixer:
Doe alle ingrediënten (ei en boter op kamertemp) behalve het zout in de kom van de mixer.
Meng deze ingrediënten 2 minuten op stand 4.
Deeghaak in standmixer
Doe er dan het zout bij.
Laat het kneden: start op ‘min’, en verhoog geleidelijk tot stand 1.
Circa 8 minuten totdat je een soepel deeg van hebt.
Kan je zo controleren of gistdeeg voor vlaai goed is of is dit alleen voor brood?
Is het deeg elastisch, dan is het deeg goed gekneed.
Trek je het deeg zo kapot, kneed het dan nog door.
Strooi iets bloem op je werkblad.
Kneed nog even met de hand door. (Waarom eigenlijk?)
Kan je zo controleren of gistdeeg voor vlaai goed is of is dit alleen voor brood?
Druk er met je vinger in:
Het deeg is goed als de afdruk langzaam weer omhoog komt.
Als het nog niet uitgerezen is, komt het onmiddellijk omhoog en als het niet meer omhoog komt, dan is het deeg te ver gerezen.
Verwarm de oven voor.
Is hetelucht met boven- en onderwarmte het beste zowel bij 1 bodem als bij 2 bodems bakken?
Zoja, hetelucht 180°C, zoniet electrisch 200°C
Sla het deeg door , sla het droog en maak een bol (in een vlot tempo).
Doorslaan van deeg wordt gedaan om het in het deeg aanwezige koolzuurgas te laten ontsnappen. Als dit niet gebeurt, zullen er zich tijdens het bakken 'bellen' in het deeg vormen. Deze bellen barsten dan open waardoor er gaten in het deeg ontstaan.
Droogslaan is tegen kleven.
Vlaaideeg moet je droogslaan omdat het deeg anders plakkerig blijft. Bloem toevoegen is geen oplossing omdat het deeg dan uitdroogt
Werkwijze:
Pak de gerezen deegbol.
Bestrooi de werkbank met bloem.
Druk de gerezen deegbol een beetje plat.
Pak het deeg met beide handen beet en zorg dat de duimen naar beneden wijzen.
Sla het deeg met enige kracht op de werkbank.
Draai het deeg een kwartslag.
Sla het deeg weer met kracht op de werkbank.
Draai het deeg weer een kwartslag.
Herhaal het doorslaan en draaien van het deeg enkele malen.
Vorm het deeg tot een bol. (Waarom is dat?)
Leg het deeg onder een licht vochtige doek of een deegkleedje.
Laat het deeg rijzen (voor meer smaak en luchtigheid waardoor het lichter verteerbaar wordt)
Het deeg moet rijzen tot de dubbele omvang (niet op tijd letten maar duurt minimaal 30 minuten waarschijnlijk en niet nog groter laten worden)
Twee bakvormen goed invetten/insprayen.
Maak 2 porties van het deeg.
Werkblad klein beetje inbloemen.
Twee ronde lappen uitrollen.
Leg de ronde lappen deeg in de vormen.
Prik het deeg hier en daar in met een vork (door de bodem heen prikken, dit is tegen luchtbellen)
Laat het narijzen (tegen krimpen),net zolang de bodem een beetje begint uit te zetten. Niet langer.
Zodra het deeg gerezen is beleg met een aluminiumfolie of bakpapier.
Schep er de droge peulvruchten/ ceramische kogels in.
Bak in een voorverwarmde oven van 200° C (electrisch) gedurende 15 min.
Verwijder de peulvruchten/kogels en de folie/ het bakpapier.
Laat nogmaals 10 min bakken voor een mooi kleurtje.
Uit de vorm halen.
Laten afkoelen op rooster.
Hoe kan je deze bodems bewaren en hoe lang?
Het zijn heel veel vragen. Als je bijv. maar op 1 vraag antwoord hebt toch graag reageren.