1

Onderwerp: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

http://www.ah.nl/allerhande/recepten/67 … culaascake
ik wil graag bovenstaand recept maken , en ik heb een kleine weegschaal (in de vorm van een lepel om kleine gewichten te meten) ik vroeg me allen af, ik heb 4 tl koek en speculaaskruiden nodig, maar hoeveel weeg 1 tl ?

2

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Uhmmm. Je kunt dat toch gewoon afmeten met een theelepel? Of denk ik te simpel :think:

3

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Ik woon n halfjaartje op mezelf nu, maar ik heb geen theelepels... geen koffie/thee drinker =(

4

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

1 theelepel is ongeveer 5 gram

5

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

dus voor 4 tl kan ik het hele bakje (zon potje van ah met 20 gram) erin doen?
is dat niet iets veel?

6

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Ja dat lijkit me ook wel wat te veel

Heb het even voor je afgewogen 1 theelepel is 2 gram

Succes

7

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

harstikke bedankt!!!, dan doe ik er net iets meer dan 8-9 gram in!!

8

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Wat je altijd nog kunt doen is eerst het beslag even een beetje proeven in de beslagkom. Dan kun je er altijd nog een beetje extra kruiden bij doen.

9

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

jolien87 schreef:

Wat je altijd nog kunt doen is eerst het beslag even een beetje proeven in de beslagkom. Dan kun je er altijd nog een beetje extra kruiden bij doen.

maar dat kan toch niet vanwege de rauwe eieren die erin zitten??


cake net uit de oven, goed gelukt volgens mij!
http://s18.postimg.org/srq6ukvyx/IMG_1611.jpg

10

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Oeps, je hebt gelijk.  O-)
Maar hij ziet er heerlijk uit!

11

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Bij koekkruiden enzo doe ik vaak wat op het gevoel.
Gewoon even lekker strooien boven de kom en klaar.

En ik zou rustig het beslag even proeven. Als ik cake maak lik ik altijd de gardes en de kom af. Heerlijk! en ik ben er nog nooit ziek van geworden hoor.

Je cake zier er heerlijk uit!!

Groetjes Gerien

12

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Hoewel hij er heerlijk uitzag viel de smaak iets tegen, hij was heerlijk luchtig (waarsch door het 15min kloppen)

maar ik miste de speculaas smaakeen beetje

zou het miss kunnen zijn dat ze

Ingrediënten
200 g boter, op kamertemperatuur   
200 g bruine basterdsuiker   
4 eieren   
200 g zelfrijzend bakmeel   
4 tl koek- en speculaaskruiden (bakje 20 g)


Bedoelen dat er een heel bakje van 20gram inmoet ? (sommige kookboeken zegge 1 tl = 5 gram, maar andere weer 1 tl = 3 gram)

13

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

bij de Hema/Blokker enz kun je van die maatschepjes kopen  (eetlepel, theelepel, halve theelepel en kwart theelepel). Kosten erg weinig en zijn in zulke gevallen errug handig :Y

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

14 Laatst bewerkt door Esther68 (15-09-2013 21:09)

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Is altijd handig, die maatschepjes  :Y . Zo'n digitale heb ik ook eens gezien, maar lijkt mij een beetje een onding, eerlijk gezegd  :o .
En over rauw beslag.....ik moet zorgen dat ik het beslag snel in de bakvorm doe, anders is het op.....door mijn zoon en man  :lol: . Die zijn er echt dol op! Zelf ben ik dat niet zo, maar ik proef altijd wel. Ik wil nog wel eens recepten uitproberen en wanneer het beslag niet echt lekker is, is de cake dat ook meestal niet.
En mijn zoon en zelfs man, die zeer gevoelige darmen heeft, zijn nog nooit ziek geweest van cakebeslag  ;). Ook nooit van de tiramisu, trouwens, die ik maak van rauwe eieren

15

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Carien schreef:

bij de Hema/Blokker enz kun je van die maatschepjes kopen  (eetlepel, theelepel, halve theelepel en kwart theelepel). Kosten erg weinig en zijn in zulke gevallen errug handig :Y

ja die heb ik ook gezien, maar daar staat op 1 tl = 5 gram

maar dat zou dus beteken dat ik de hele 20gram erin moet doen?
(maar bij andere dingen zoals suiker is 1tl = 2 gram
bakpoeder 1 tl = 3 gram.. dus tis lastig dat het bij alles anders is!!)

16

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Op mij maatlepels staat 1 theelepel is 5 ml. Dat is niet altijd hetzelfde als 5 gr. Dit geldt wel voor water zo, maar niet voor alles. Ik zou toch zo'n setje maatlepels halen, zit je altijd in de goede richting. En onthoud wel: Wanneer over lepels wordt gesproken wordt altijd afgestreken lepels bedoeld.

Wat betreft de smaak, mijn ervaring met speculaaskruiden is meestal wel dat je er vrij veel van moet gebruiken. Je denkt al vaak dat het teveel is, maar er gaat vaak (voor je gevoel te veel) vrij veel in een recept.

17

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

een maatschep heeft een inhoud, suiker is zwaarder dan kruiden, dusss...
1x maatschepjes aanschaffen en nooit meer een probleem  ;)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

18

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

4 theelepels koekkruiden is echt geen 20 gram hoor.
Ik heb een potje van 40 gram. Met 8 theelepels is dat potje echt nog niet leeg hoor.
Maar als in dat recept staat dat er 20 gram in moet, zou ik dat dus gewoon uitproberen.

Ik heb met water even gemeten. 4 theelepels water is bij mij 1 eetlepel vol water. Dus een flinke eetlepel koekkruiden moet dan ook goed zijn.
Met koekkruiden doe je niet zo snel te veel hoor.
Eerder te weinig.

het recept klinkt trouwens echt lekker!!

Groetjes Gerien

19

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

casper24 schreef:
jolien87 schreef:

Wat je altijd nog kunt doen is eerst het beslag even een beetje proeven in de beslagkom. Dan kun je er altijd nog een beetje extra kruiden bij doen.

maar dat kan toch niet vanwege de rauwe eieren die erin zitten??


cake net uit de oven, goed gelukt volgens mij!
http://s18.postimg.org/srq6ukvyx/IMG_1611.jpg

ik eet al sinds ik me kan herinneren cakebeslag en koekdeeg en ben er nog nooit ziek van geworden, op t werk proef ik mn beslagen ook altijd om zeker te zijn dat alles goed is gegaan...

20

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

grietje schreef:

4 theelepels koekkruiden is echt geen 20 gram hoor.
Ik heb een potje van 40 gram. Met 8 theelepels is dat potje echt nog niet leeg hoor.
Maar als in dat recept staat dat er 20 gram in moet, zou ik dat dus gewoon uitproberen.

Ik heb met water even gemeten. 4 theelepels water is bij mij 1 eetlepel vol water. Dus een flinke eetlepel koekkruiden moet dan ook goed zijn.
Met koekkruiden doe je niet zo snel te veel hoor.
Eerder te weinig.

het recept klinkt trouwens echt lekker!!


nja ik vind het recept onduidelijk
want er staat 4 TL k & S kruiden (bakje 20 gram)

bedoelen ze dan 4tl van dat bakje, of dat TL gelijk staat aan dat bakje van 20 gram?

21

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

4tl van dat bakje

22

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Nou vind ik het wel een verschil of je nu speculaaskruiden of koekkruiden gebruikt :D  ;)

Speculaaskruiden is milder
Koekkruiden ietsie sterker

Hou je van wat meer smaak, probeer dan alleen koekkruiden.
Of je voegt zelf wat bijpassende kruiden toe, kaneel, kardemom enz

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

23

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

ireen123 schreef:

Nou vind ik het wel een verschil of je nu speculaaskruiden of koekkruiden gebruikt :D  ;)

Speculaaskruiden is milder
Koekkruiden ietsie sterker

Hou je van wat meer smaak, probeer dan alleen koekkruiden.
Of je voegt zelf wat bijpassende kruiden toe, kaneel, kardemom enz

In het recept hebben ze het over koek- en speculaaskruiden.
Dat is te koop bij de supermarkt. Die kruiden zitten samen in een potje.

Waar koop je die 2 kruiden dan apart?

Groetjes Gerien

24 Laatst bewerkt door ireen123 (20-09-2013 22:02)

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

Rozemarijn&Thijm en dat soort zaken

Even nagezocht:
speculaaskruiden van Jacob Hooy (reformhuis) zijn die ik vaker gebruikte. Zit ook een speculaas recept bij het zakje kruiden.

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

25

Re: 1 tl koek-speuclaaskruiden?

grietje schreef:
ireen123 schreef:

Nou vind ik het wel een verschil of je nu speculaaskruiden of koekkruiden gebruikt :D  ;)

Speculaaskruiden is milder
Koekkruiden ietsie sterker

Hou je van wat meer smaak, probeer dan alleen koekkruiden.
Of je voegt zelf wat bijpassende kruiden toe, kaneel, kardemom enz

In het recept hebben ze het over koek- en speculaaskruiden.
Dat is te koop bij de supermarkt. Die kruiden zitten samen in een potje.

Waar koop je die 2 kruiden dan apart?

Bij Dille en kamille die van de supermarkt zijn echt vies vind ik zelf. Muffe bijsmaak.