1 Laatst bewerkt door mcflurry (02-09-2013 19:45)

Onderwerp: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ik durf mijn eerste taartje hier niet goed plaatsen omdat de andere 'eerste taarten' die ik zie passeren er beter uitzien  :o . Maar aangezien ik hier al zoveel raad heb gekregen en ook gewoon beter wil worden, waag ik het toch maar.

Zo zag het kapsel er de ochtend na het bakken uit: beetje ingezakt vanboven en niet echt heel hoog
http://i40.tinypic.com/jajhw1.jpg
http://i43.tinypic.com/291ok7c.jpg

Ik had op voorhand veel schrik voor het snijden. Was ook moeilijk maar het ging op zich nog wel redelijk denk ik. Heb geen taartzaag gebruikt en mijn mes was niet echt groot.
http://i41.tinypic.com/2m6srhf.jpg

Ik heb als vulling frambozenjam gebruikt en botercrème  (125 gr. poedersuiker, 62 gr ongezouten roomboter, 1,5 eetlepel water, klein beetje roze kleurstof en een flinke lepel witte choco. Dus op één laag de jam en op de andere laag de bc.
De botercrème om af te smeren was wel gewoon 1:1.
Het afsmeren ging echt slecht. Er kwamen stukjes biscuit mee en ik kreeg het gewoon echt niet strak. Wou nog proberen met een warme spatel maar had schrik dat ik het dan nog erger zou maken want wist niet echt hoe dit dient te gebeuren.
http://i43.tinypic.com/f57wd3.jpg

Het kleuren van de fondant vond ik ook niet zo makkelijk. Beetje te veel gebruikt dus.
Ik had op voorhand niet echt nagedacht wat ik ging doen qua decoratie  :o . Dus moest het doen met de kleurtjes die ik zaterdag op de gok gekozen had en mijn beperkte inspiratie.
Ik vertrok van een hobbelige, oneffen ondergrond en tja, dat is te zien. Bovendien ook gaatjes en scheuren. Ik heb heel lang aan het sukkelen geweest om de fondant groot genoeg uitgerold te krijgen. Heb uiteindelijk héél veel poedersuiker en 900 gr fondant nodig gehad voor een taart van 22,5 cm  :grr: . Misschien dat de fondant daarom ook niet echt heel goed handelbaar was? Had hem wel tussendoor in de koelkast gelegd.
Ook voor de decoratie heb ik veel poedersuiker gebruikt want het bleef anders te fel plakken. Maar ik had geen kwastje in huis om de overtollige suiker te verwijderen en heb dit dus proberen te doen met water en keukenrol, geen succes. Ook had ik niks in huis om de versiering mee vast te 'plakken' dus heb poedersuiker en water gemengd en dit gebruikt. Maar veel te veel...
Uiteindelijk wou ik dan de onderkant nog wat 'fixen' aangezien het daar echt niet goed gedaan was. Heb dan een 'vlechtje' aangebracht met bloemetjes maar dat was eigenlijk ook niet zo een succes: brak door, bleef niet plakken,...
Zie hier mijn eerste (mis)baksel:
http://i41.tinypic.com/1zxmeqg.jpg
http://i42.tinypic.com/zlznyq.jpg
http://i39.tinypic.com/2u76ofn.jpg
http://i39.tinypic.com/t8rrjk.jpg
http://i43.tinypic.com/294j6kn.jpg
http://i39.tinypic.com/mmyiw3.jpg
http://i43.tinypic.com/33ndf02.jpg

Man en schoonvader vonden hem lekker, kindjes vonden hem mooi. Ik ben niet zo tevreden  :nooo . Ik vond het kapsel ook een beetje droog en véél te zoet. Dus volgende keer ga ik ganache in combinatie met bavarois ofzo proberen ipv de botercrème denk ik. Of een ander recept van bc proberen.
http://i39.tinypic.com/2igduhf.jpg

Maar: ik vond het écht leuk om te doen  :Y . Heerlijk om even mee bezig te zijn! Dus ik ga niet opgeven. En héél veel lezen en youtube kijken en me gewoon beter voorbereiden. En veel oefenen hé! Ik weet al een aantal dingen die ik wil proberen dus dat zit wel goed.

Zo, ik ben benieuwd naar jullie reacties, meningen, tips, raad of wat dan ook!

2

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Oh, ik heb de taart nu ingepakt met aluminiumfolie in de koelkast staan. Is dat oké?

3

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Wat leuk dat je van iedere stap foto's hebt gemaakt!

Enne... helemaal niet slecht voor een eerste taartje hoor!  :thumb:  :thumb:  :thumb:

Laat de moed niet zakken!
Met een appel en een ei kun je al bijna een taart bakken!!

4

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Niet slecht voor een eerste taartje hoor! Netjes!

Heb nog niet zoveel ervaring, maar bakken is wel mijn "ding"!

5

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Kan ik hopelijk na een tijdje nog eens dezelfde stappen fotograferen en mijn vooruitgang zien  :D .

Ik vind ze zelf enorm hobbelig en oneffen. Plus dan nog de gaatjes en scheuren  :grr: . Dus fijn om te lezen dat jullie het niet slecht vinden voor een eerste taartje  :) .

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Zelf ben je altijd kritischer dan anderen hoor!
En inderdaad niet verkeerd voor een 1e taartje.

Eventuele tips voor de volgende taart:
1:1 botercrème om af te smeren, zorg dat het goed gemixt is. Smeer de taart af, niet teveel smeren en niet te dun willen doen. Zet het voor ongeveer 10-15 minuten in de koelkast. Ga dan met een paletmes (in heet water gedompeld en droog gemaakt) langs de taart, nu zorg je ervoor dat het strak gaat worden. Let op probeer niet teveel/te lang op dezelfde plek langs te gaan. Eventueel weer terug in de koeling zetten.

Zo krijg ik een gladde ondergrond voor mijn fondant ;)

7

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Bedankt voor de tips!

8

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Die ziet er al best goed uit hoor! Lekker doorgaan zo zou ik zeggen.

9

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ik verwachte een verschrikkelijke taart na je verhaal maar ik vind t echt een leukerd & ziet er heerlijk uit!!

i just LOVE it!

10

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Bedankt! Oh doet toch wel deugd om te lezen hoor  :)  :o .

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

t is een leukertje hoor...  en eerste taarten zijn altijd oei.. qua werken..
maar je krijgt er vanzelf wel een handigheidje in

iedereen die hier op t forum zit heeft dit wel gehad :)

veel lezen en veel oefenen..

voorde rest mijn eerste zag er veel slechter uit  :lol:

When we lose the right to be different, We lose the privilege to be free- Nelson Mandela
https://www.facebook.com/PennysHobby

12

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Nou...dat valt nog reuuuuze mee! Leuke taart geworden hoor!
Tipjes:
Gebruik wat meer beslag..als het te hoog wordt snij je langs de bovenkant van het bakblik het biscuit gewoon strak af.
Bak het kapsel een dag vantevoren. Dan is hij helemaal goed afgekoeld en kan je m misschien wat gemakkelijker snijden.
Botercreme 1:1 op kamertemperatuur minimaal 15 minuten mixen, zodat hij goed romig is.
Strak afsmeren vullen en een dun laagje jam gebruiken. Anders wordt t inderdaad heel erg zoet. Idd even in de koelkast op laten stijven.
Fondant niet te dun uitrollen op een met crisco licht ingevette ondergrond. Zo plakt je fondant niet aan de ondergrond vast en krijg je geen vlekken vdn poedersuiker.
Taart met smoothers bewerken en de decoratie met een puntje water aanbrengen.

Super om die stap voor stap foto's te zien trouwens! En lekker blijven vragen..want ook daar is dit forum voor!
Heb zelf, behalve een basisworkshop taart bekleden, ook alles van het forum geleerd!  :thumb:

Meer zien? Op m'n pagina deel ik mijn creaties, how to's en mijn favoriete recepten! & sinds kort vogel voederTAARTEN!
www.facebook.com/EllCake

13

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Bedankt! Ja zonder het forum zou het niet lukken hoor! En hopelijk snel een workshop en dan moet het goed komen.

14 Laatst bewerkt door mcflurry (03-09-2013 16:40)

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Dubbel...

15 Laatst bewerkt door mcflurry (03-09-2013 16:41)

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

En dat was drie keer...

16

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ik dacht ook bij de tekst: nou wat zal er komen...maar hij is toch hartstikke leuk! En als je kids het geweldig vinden is de missie geslaagd lijkt me!
Ach...en gewoon lekker doorgaan en met elke taart krijg je meer handigheid, lol en leuke reacties.
Vullingen met bc en jam vind ik zelf ook echt veel te zoet. Brrr... Probeer maar eens twee lagen citroenkwarkmousse die bij recepten staan. Dat is zo lekker en niet moeilijk te maken.
Veel plezierrrrr!

Groetjes van Marjon

17

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Dank je Jurgen. Dan ga ik die eens proberen binnenkort.

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Eindresultaat valt mij ook jiet tegen hoor! Strak afsmeren met palletmes vertikaal tegen de taart en dan de taart ronddraaien (lijkt me als ik het zo zie of je het palletmes horizontaal hebt gehouden?), de boventkant van buiten naar binnen strijken en proberen met lange halen.

19

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Merci voor de tips. Ik heb mijn paletmes wel verticaal gehouden voor de randen maar dan met het mes bewogen in plaats van de taart rond gedraaid.

20 Laatst bewerkt door mcflurry (03-09-2013 19:48)

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

En lange halen waren moeilijk omdat ik dan stukjes biscuit meenam of een ophoping van bc kreeg. Misschien duwde ik te hard?

21

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ik vind hem best prima voor een eerste taartje, en iedereen verdoezeld weleens "foutjes" dus helemaal goed!

Over bewaren in aluminium folie, zou ik niet doen. Koop wat kartonnen taartdozen. Koelkast + aluminium folie = vocht en daar kan je taart niet zo goed tegen...

Succes met je volgende baksels!!

Wat zijn calorieen toch heerlijk!!
https://www.facebook.com/LekkersvanEsther

22

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Dank je  :)

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ook ik vind em best goed eigenlijk. Waar ik in het begin heel veel last van had, was inderdaad dat de botercrème nog te hard was. Hij moet eigenlijk zo zacht als boter zijn wat je op je brood smeert. Dan blijft het niet aan je biscuit hangen maar kan je het gewoon uitsmeren.

Heb je de biscuit van de mix gemaakt of van een recept van hier? Want je moet er om denken dat je de eieren een beetje warm hebt (in warm water leggen) en echt heel lang mixt totdat het wit is en wat steviger. Dan wordt het een hele luchtige biscuit.

Als je geen taartzaag hebt, dan kun je ook een draadje gebruiken (heb ik in een boek gezien). Je doet rondom op gelijke hoogte dan spelden (gesteriliseerd) en daarover span je dan het dunne draadje en dan trek je het na elkaar toe (begrijp je em?)

En vind eigenlijk je kleurtjes heel leuk, maar bij elke kleur is het weer anders. Van de ene kleur moet je heel veel toevoegen en de andere heel weinig. Je krijgt er vanzelf een gevoel bij!

Succes en tot showse!

24

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ik heb een recept gebruikt dat ik online gevonden had. Eieren hebben im warm water gelegen en de bc was echt zacht volgens mij.

Bedankt voor de feedback!

25

Re: [FEEDBACK] Mijn eerste (mis)baksel :o

Ik vind hem ook best goed gelukt hoor.

Wat betreft het doorsnijden; Ik doe het bijna hetzelfde als 2berichtjes hierboven, met een draadje (ik gebruik flossdraad). Alleen maak ik wel met een mes rondom een insnijding, en daar doe ik het draadje in en dan kruislings voorzichtig aantrekken.