1 Laatst bewerkt door Hertje (01-08-2013 20:06)

Onderwerp: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Deze hartige krans was hier altijd een hit. Lekker voor bij de borrel, als lunch, tussendoortje...

http://i41.tinypic.com/16kdtz8.jpg

Kaaskrans- recept met variatie-tips

Ingrediënten:
350 ml. water
125 gram roomboter
snuf zout, naar smaak
250 gram meel (ik gebruik patentbloem)
bakpoeder
5 eieren
250 gram grof geraspte kaas: Emmenthaler-, Maaslander- of Leerdammer

Voorbereiding:
Rasp de kaas grof (* let op: bijna al die kaas gaat straks door het beslag, bewaar een restje ervan om vlak voor het bakken over de krans te strooien!)
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
De oven moet voor het bakken zijn voorverwarmd, ik start op minimaal 200 graden hete lucht (elke oven werkt anders).

Bereiding:
Doe het water, de boter en het zout in een pan en breng dit aan de kook tot de boter is gesmolten.
Haal de pan van het vuur.
Voeg het meel toe en roer het mengsel totdat een massieve bal ontstaat. Doe de bal in een beslagkom en laat 'm iets afkoelen.

Voeg dan toe:
de 5 eieren: één voor één
het bakpoeder
de grof-geraspte kaas*
Mix het geheel goed tot een redelijk luchtig (en kleverig) deeg ontstaat.
(voeg evt. extra ingrediënten toe, b.v. gesnipperde bieslook of sjalotjes, stukjes zongedroogde tomaat, verse of gedroogde kruiden... :9)

Schep / spatel het deeg in de vorm van een krans (op je bakplaat met bakpapier, gebruik evt. een ontbijtbord-op-de-kop voor het bepalen van de binnencirkel).
Strooi het restant van de kaas over de krans.

Bak de krans (in de voorverwarmde oven!) 5 minuten op 200 graden en daarna nog 40 à 45 minuten op 175 graden.
(Zo doe ik het, met hetelucht. Maar iedere oven is anders, de krans hoort goudbruin te worden. :Y )

Klaar: laat de krans afkoelen. Dan aansnijden en smullen maar!
Tip voor wie geduld heeft: de dag na het bakken is de krans nog lekkerder. :9

Ik ben benieuwd wat jullie ervan bakken. :Y Succes!

edit: De keukenmachine die ik altijd gebruikte bij dit recept ging kapot (tijdens het kloppen van een kwarkvulling :rolleyes:). Jammer, want die had een heel stevige klopper. De kneedfunctie van de broodbakmachine bleek niet geschikt bij dit recept. Ik ga de volgende poging doen met de K-klopper in de Kenwood.
Zie ook de reacties hieronder.

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

2

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Wat een heerlijk recept. Ik zelf maak altijd kaas/uien brood. Terwijl die nog staat af te koelen wordt het mes er al ingezet.
Nu ben ik jouw recept aan het proberen, want hij ziet er kostelijk uit.
Ik probeer het in de bbm want ik heb niet zoveel kracht in mijn armen.
Ik heb de boter,water en zout op het gas laten koken, toen gelijk in de bbm gedaan en de bloem toegevoegd. 5 minuutjes laten kneden en het is een mooie bal geworden. Het staat nu af te koelen en dan doe ik de rest van de ingredienten er bij.
Ik laat het je weten of het allemaal lukt in de bbm.
Zelf denk ik wel dat het met mijn kenwood ook wel zou lukken. Maar dat probeer ik wel een andere keer. I keep in touch. ;)

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

3 Laatst bewerkt door Hertje (22-07-2013 00:44)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Dank voor je reactie, misty!
Leuk dat je de krans aan het maken bent. :thumb: 
En dat het in de bbm tot zover goed gaat. :Y 
Ik ben heel benieuwd of het daar verder ook mee gaat lukken.

Succes en eet smakelijk!

Enne..ik ben erg benieuwd naar het recept van jouw kaas/uien brood. :9

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

4

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Ik heb nu alles in de bbm en het gaat geweldig.
Hij gaat zo de oven in.
Ik schrijf vandaag nog wel even het recept van het kaas/uienbrood op.

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

5 Laatst bewerkt door Hertje (22-07-2013 01:13)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

:thumb:

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

6

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hij staat nu in de oven.
Het beslag op de plaat doen was een makkie. Omdat het door de boter en kaas vettig is geworden, kon ik het er zo uit scheppen. Ik heb geeneens vieze handen gekregen omdat je handen het beslag het beslag niet hoeven aan te raken.
Nu nog even ca 50 minuten geduld hebben.
Ben benieuwd hoe het smaakt. Maar wij zijn hier echte kaaskoppen..
Oja het enige wat ik hoef schoon te maken is de bak van de bbm, spatel en het ontbijtbordje. Een recept naar mijn hart, haha

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

7 Laatst bewerkt door Hertje (21-07-2013 19:41)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

:thumb: Dan ga ik nu ook (letterlijk) snel aan de slag.
Heb jij het basisrecept aangehouden?
Plaats je hier een foto van je krans? ;)

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

8

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Ja, ik me precies aan het recept gehouden.
Ik kan helaas geen foto plaatsen want mijn pc is stuk.
Ik doe alles nu via mijn tablet.
Wat ik me wel afvroeg is, of dat je ook zelfrijzendbakmeel kan gebruiken want daar zit al bakpoeder bij...
Nu heb ik het gewoon met bloem gedaan, want daar heb ik kilo,s van staan.
Het begint nu trouwens wel al heerlijk te ruiken in huis.

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

9 Laatst bewerkt door misty (21-07-2013 12:29)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Oeps!! 2x p/o op verzend getikt.

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

10

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Ik heb hem net uit de oven gehaald en hij ziet er prachtig uit.
Hij is alleen de breedte in gegaan ipv omhoog. Of hoort dat.
Ik heb er natuurlijk gelijk een stukje afgesneden maar ik vond de binnenkant nog zo zacht. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat ie gloeiend heet is. De smaak is iig heerlijk.
Mijn tienerzoon komt net zijn bed uit rennen en zegt, ik ruik de kaasbroodjes van de plus haha.

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

11 Laatst bewerkt door misty (21-07-2013 13:11)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Weer teveel en te snel gedrukt  :o

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

12

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hij is nu afgekoeld en is daardoor een stuk lekkerder en steviger.
Mijn zoon vind het maar niets want hij proeft het ei, zei hij.
De buitenkant is knapperig en de binnenkant lekker smeuig.

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

13 Laatst bewerkt door Hertje (22-07-2013 12:26)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Vanmiddag heb ik het recept met behulp van de bbm gemaakt. Ik vond het resultaat tegenvallen.

Bij mijn vorige kransen werd het deeg veel dikker en elastischer. De kransen werden daardoor krokanter, ronder, hoger en de binnenkant had een luchtige structuur. :9

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Mmmmmm dat klinkt lekkerrrrrrrr

15

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hij zit nu in de oven. Ik heb het precies gedaan zoals in het recept maar vond het deeg erg dun, het is dan ook de breedte ingegaan i.p.v. In de hoogte. ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat, het ruikt wel héérlijk!

groetjes Hanneke

16 Laatst bewerkt door axhanneke (26-07-2013 16:47)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

??

groetjes Hanneke

17

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Twee x is te veel

groetjes Hanneke

18 Laatst bewerkt door axhanneke (26-07-2013 17:03)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Van buiten is die goudbruin en knapperig geworden maar van binnen is ie kompakt en nat alsof niet gaar. hij heeft 45 min in de oven gestaan. ik heb hem in de Kenny gedaan met de kneedhaak.
jammer, ik zal hem nog wel eens een keertje uitproberen.

groetjes Hanneke

19 Laatst bewerkt door Hertje (26-07-2013 21:14)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hè, bah wat jammer. :( Da's echt balen: axhanneke!
:o Ik begrijp 't niet, het recept klopt. :rolleyes: Er staat nu wel een 'waarschuwings-edit' bij.

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

20

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hertje schreef:

Hè, bah wat jammer. :( Da's echt balen: axhanneke!
:o Ik begrijp 't niet, het recept klopt. :rolleyes: Er staat nu wel een 'waarschuwings-edit' bij.

Ik had hem nog niet weggegooid en vanochtend een stukje geproefd, toch was hij wel lekker. Hij was wel wat steviger geworden toch te nat van binnen.
Maar ik geef het nog niet op hoor Hertje, ik maak hem gewoon nog een keertje.

groetjes Hanneke

21

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Het deeg op jouw foto ziet er ook veel steviger dan mijn deeg was. Die was zo dun dat hij op het blik al helemaal uitvloeide. Toch heb ik alles hetzelfde gedaan. Zou het misschien door de hitte komen? :think:

groetjes Hanneke

22

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Heb hem nu in de oven staan. Ziet er al veel beter uit als de vorige keer.
Hoe ik het heb gedaan:

210 ml water
75 gr boter
150 gr meel
3 eieren
150 gr kaas
Zout
Water koken met zout en boter dan gelijk het meel erbij en blijven roeren tot het een bal wordt(het is n.l. een soort soezendeeg). Wat af laten koelen. Daarna in de Kenny met K klopper 1 ei  erbij, als het ei is opgenomen pas volgende ei erbij. Kaas toevoegen in mijn geval ook nog wat kruiden de Provence. Daar heb ik i.p.v. een krans een staaf van gemaakt.

Ik heb het water gewogen 210 gr en daarna in mijn maatbeker gedaan kom ik uit op 200 ml. Ik denk dat daarom vorige keer mijn deeg zo dun was.
Nog 10 min. Hij is al twee x zo hoog en breed geworden.

groetjes Hanneke

23 Laatst bewerkt door axhanneke (01-08-2013 14:31)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hij is afgekoeld en heb net een stukje geproefd, hij is echt héérlijk.
Wel is hij nog wat vochtig van binnen maar misschien hoort dat wel zo.
Hij was wel 2 keer in vollume toegenomen maar uit de oven weer wat ingezakt.
Toch voor herhaling vatbaar.

groetjes Hanneke

24 Laatst bewerkt door Hertje (01-08-2013 20:22)

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Fijn dat je nu een beter resultaat kreeg. :thumb:

Mijn kransen waren nauwelijks vochtig van binnen.
(De poging met de bbm werd wel vochtig, da's dus geen optie meer)

Laatst gaven ze in een bakprogramma op tv bij het maken van soezen aan, dat die na het bakken nog even, (ongevuld) ingeknipt of met een gaatje erin, terug moesten in de oven om geen kleffe binnenkant te krijgen.
Misschien krijg jij op die manier een droger resultaat.

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

25

Re: Kaaskrans- recept. Met variatie-tips.

Hertje schreef:

Fijn dat je nu een beter resultaat kreeg. :thumb:

Mijn kransen waren nauwelijks vochtig van binnen.
(De poging met de bbm werd wel vochtig, da's dus geen optie meer)

Laatst gaven ze in een bakprogramma op tv bij het maken van soezen aan, dat die na het bakken nog even, (ongevuld) ingeknipt of met een gaatje erin, terug moesten in de oven om geen kleffe binnenkant te krijgen.
Misschien krijg jij op die manier een droger resultaat.

Ik heb hem 5 min op 220gr en 40 min op 175gr gebakken daarna ingeknipt op verschillende plaatsen en nog eens 5 min op 175gr. Maar ik ben niet voor één gat te vangen hoor ik zal hem nog wel eens een keer uitproberen hij is veel te lekker.
Hier de foto op facebook: https://www.facebook.com/#!/hanneke.ax.1

groetjes Hanneke