1

Onderwerp: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Ow.... biscuit bakken en ik zijn geen goede maatjes...

vullen, geen probleem, bekleden ook niet, decoreren ook niet,

maar een biscuitje bakken....  :x



zelf, dus 'from scratch bakken' heb ik voorlopig maar opgegeven,
maar zelfs met de mix (funcakes) lukt het ook niet.


Ik heb altijd al 'vellen' bovenop gehad, nou ja, die snijd ik er dan maar af,

maar...

nu deuken de zijkanten ook nog eens in!


Wat doe ik nu weer verkeerd dan?

(- ik houd gewoon de verhoudingen op de verpakking aan.
- gebruik bij een vorm van 20cm 21ml water, geen 210 ofzo,
- gebruik wel een extra ei om hem wat hoger te laten worden,
maar echt hoger word hij volgens mij niet eens,
- ik bak op hetelucht, 150 graden,
iets lager omdat mijn over heter word dan hij aangeeft)




Help!

moet voor vrijdag 3 20cm taartjes klaar hebben!

(wel eenvoudige gelukkig)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

2

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Hoi Siena,
Wat vervelend....mss wijk je toch teveel af van je oorspronkelijke manier van biscuit maken, het werkt behoorlijk nauw, dus een kleine verandering kan al grote gevolgen hebben.

Ik bak altijd "from scratch" zoals jij het noemt.....er zijn daarbij wel een aantal punten die je belangrijk zijn.

Pasgeleden heb ik voor een nichtje stapsgewijs beschreven wat te doen...ik ga het even opzoeken en dan copiëren en plakken...mss heb je er iets aan.

Ben zo terug...even zoeken

Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery

3

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Ik gebruik deze tabellen: http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=201922
en het werkt echt!

Verder moet je letten op je taart: als hij begint te krimpen is hij klaar en kan hij eruit.

Die vellen bovenop, bedoel je de bovenkant als hij in het bakblik zit? Dan moet je even 5 minuten voor het einde van de (verwachte) baktijd een tig aantal oppervlakkige gaatjes in de bovenkant prikken en 'm nog heel even naar 175 graden opvoeren.

Als je vellen hebt aan de andere kant, dan komt dat waarschijnlijk omdat je teveel bakspray gebruikt.

Succes!

4

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Voor een 20 cm gebruik ik 270 gr mix en mijn biscuit wordt 7-8 cm hoog. Bak op 160 gr hetelucht, ongeveer 45 minuten. Vellen aan de onderkant (later bovenkant) komt inderdaad door te veel invetten

5 Laatst bewerkt door Bianca1969 (15-07-2013 22:30)

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Moest even zoeken...hier komt het...het is overigens het recept voor biscuit van hier van het forum...met de tips van mij hoe het voor mij goed werkt.

Biscuit from scratch:
Oké...20cm...dan heb je nodig: 5 eieren, 150gr suiker, 125gr bloem, 25gr maïzena, 8 gr vanillesuiker en een snufje zout......als je geen maïzena in huis hebt, kun je dezelfde hoeveelheid aan bloem gebruiken. Ik gebruik ook de laatste tijd altijd wat bakpoeder...in dit geval 5gr.
Dat zijn de ingrediënten, bij mij wordt de 20cm dan echt mooi hoog, dus evt je randen verhogen met bakpapier...

Leg je eieren al een poosje van te voren uit de ijskast, zodat die niet meer koud zijn!
nu:....leg de eieren in een bakje warm water. Vet je bakblik in (en leg bakpapier erin, dan krijg je het makkelijker uit de vorm). Oven voorverwarmen op 180graden.....
1. mix de eieren samen met de suiker en de vanillesuiker...zeker 10minuten!!
2. zeef de bloem, maïzena en zout (en bakpoeder).
3. Mix dit bloemmengsel kort en op lage stand door het eimengsel (anderen zweren bij spatelen, maar ik mix het altijd heel kort en op de laagste stand, niet te lang mixen, het moet net gemengd zijn...als je nu te lang mixt dan verlies je weer aan luchtigheid.
4. giet het mengsel in je vorm en bak ca. 40 à 45min op 180graden....na 35min kun je al eens controleren of hij goed is, want iedere oven is net weer anders.

De belangrijkste momenten heb ik vetgedrukt...
NB: ik mix met een handmixer.

Hoop dat je er iets aan hebt....Suc6 met je volgende biscuit.

xx Bianca

Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery

6

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Super dames ik ga ermee aan de slag. :thumb:

zal morgen uitgebreider berichten, via mijn mob typt zo rottig

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

7

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Behalve bovenstaande tips je oven op boven en onderwarmte zetten ipv hetelucht, werkt bij mij goed.

8

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Behalve bovenstaande tips je oven op boven en onderwarmte zetten ipv hetelucht, werkt bij mij goed.

9

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Ik gebruik dezelfde afmetingen als Bianca aangaf, alleen nog nooit mn eieren in warm water gelegd haha. Tis nog nooit misgegaan moet ik zeggen! Verder de eieren en suiker net zo lang kloppen tot je met een mes een streep erin zet en de 'afdruk' blijft staan. Dan voorzichtig bloem&maizena er doorheen gezeefd, niet roeren maar spatelen!

Voor de heteluchtoven: ik begin met 30 min op 150 graden en daarna 10 min op 175 graden. Meestal is tie dan wel goed maar anders per minuut even aankijken op 175.

Misschien heb je er wat aan :) en om je biscuit hoger te krijgen kun je ipv 20cm de maten van 22cm aanhouden voor je 20cm bakvorm.

10

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Tamataartje schreef:

Ik gebruik deze tabellen: http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=201922
en het werkt echt!

Verder moet je letten op je taart: als hij begint te krimpen is hij klaar en kan hij eruit.

Die vellen bovenop, bedoel je de bovenkant als hij in het bakblik zit? Dan moet je even 5 minuten voor het einde van de (verwachte) baktijd een tig aantal oppervlakkige gaatjes in de bovenkant prikken en 'm nog heel even naar 175 graden opvoeren.

Als je vellen hebt aan de andere kant, dan komt dat waarschijnlijk omdat je teveel bakspray gebruikt.

Succes!

Die vellen bovenop heb ik ook heel vaak en ik wist nooit wat ik daar aan moest doen. Bedankt voor je tip, ik ga het de eerstvolgende keer dat ik een biscuit bak uitproberen!  :)

Groetjes van Cora

11

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Ik gebruik de verhoudingstabellen van Felicitaartjes.

Voor de 20 cm rond gebruik ik 270 gram Funcakes biscuitmix, 4 eieren, 27 ml water.
Ik verwarm de oven voor op 180 graden en bak de biscuit 30 minuten.

De tip van teveel invetten ben ik heel blij mee!  :Y  Ik had ook vellen op de bovenkant (die eerst de onderkant is geweest in het blik)

Succes in ieder geval!  :thumb:

12

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Bianca, Tamara en Esther,

bedankt voor jullie hulp!


Ik ben het nu aan het uitproberen met de verhoudingen die Tamara me aanreikte,
de taart staat inmiddels in de oven, dus ik ben benieuwd!
(is wel een stuk meer beslag dat in de vorm gaat dan volgens de tabel op de verpakking,
maar we zullen straks zien wat het wordt)



Ik ga later ook nog wel proberen met de gegeven tips zelf een biscuit te bakken,
maar daar heb ik nu helaas geen tijd voor.
Maar ik ga het zeker een dezer dagen/ weken proberen!


Het vel komt overigens altijd bovenop.
De bovenkant word ook altijd heel bol.
De biscuit rijst langs de zijkanten niet echt omhoog, maar bolt alleen maar op eigenlijk.



Bianca:
als ik zelf een biscuit bak, dan doe ik het zoals jij aangeeft.
Enkel spatel ik idd, ipv mixen.
En ik bak op een lagere temperatuur.


De oven staat op boven- en onderwarmte.
(maar heb ergens ook het vermoeden dat we gewoon aan een nieuwe oven toe zijn.
Simpele dingen bakken, als pizza, gaat prima,
maar biscuits blijven mislukken, wat ik ook doe...)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

13

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Oja,

teveel invetten doe ik niet.
Ik gebruik geen bakspray, ik vet de bakpannen in met het roomboterpapiertje.

(voor vullingen gebruik ik roomboter, en met het lege papiertje vet ik dus de bakpannen in)

Heb nooit problemen met lossen, en ook geen vellen aan de onderkant (later bovenkant)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

14

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Als je biscuit te bol wordt rijst ie te snel, langer op een lagere temp bakken dus.

Kom je gezellig op m'n facebook gluren? www.facebook.com/mondvoltaart

15

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Anouckjewel,

o, dat wist ik niet, ik heb de oven nu op 140 graden staan.
Met de volgende biscuit zal ik hem lager zetten dan.

(hoop dat ik voldoende mix heb...
maar al is deze nu erg bol, hij word wel bruikbaar denk ik...)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

16

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Ik vind zelf bakken met hetelucht weer fijner.
Is heel persoonlijk ;-)

Kom je gezellig op m'n facebook gluren? www.facebook.com/mondvoltaart

17

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Tja, zoveel mensen, zoveel wensen, hihi.



Biscuit nr1 is inmiddels uit de oven:
geen ingedeukte randen meer! wel een enorme bult bovenop.
Even een broodplank erop hielp al aardig wat. (terwijl hij nog in de bakpan zat uiteraard)

Dus 1 biscuit is klaar.


Nr2 zit nu in de oven, nu op 130graden.
Hij komt idd veel gelijkmatiger omhoog. Nu nog verder afwachten!



Bedankt voor de goede tip qua verhoudingen Tamara, :thumb:
en Anouckjewel bedankt voor de tip qua temperatuur! :thumb:


Zal het mij dan uiteindelijk ook gaan lukken om een mooi biscuit te bakken?

Krijg alweer steeds meer moet om het ook weer helemaal zelf te proberen.  :Y
(dus from scratch)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

18

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Siena schreef:

Krijg alweer steeds meer moet om het ook weer helemaal zelf te proberen.  :Y
(dus from scratch)

Yes...fijn om te horen...
Ik volg je nog even, kijken of je jezelf weer helemaal terug in de bak-rails krijg.

Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery

19

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Siena schreef:

Tja, zoveel mensen, zoveel wensen, hihi.



Biscuit nr1 is inmiddels uit de oven:
geen ingedeukte randen meer! wel een enorme bult bovenop.
Even een broodplank erop hielp al aardig wat. (terwijl hij nog in de bakpan zat uiteraard)

Dus 1 biscuit is klaar.


Nr2 zit nu in de oven, nu op 130graden.
Hij komt idd veel gelijkmatiger omhoog. Nu nog verder afwachten!



Bedankt voor de goede tip qua verhoudingen Tamara, :thumb:
en Anouckjewel bedankt voor de tip qua temperatuur! :thumb:


Zal het mij dan uiteindelijk ook gaan lukken om een mooi biscuit te bakken?

Krijg alweer steeds meer moet om het ook weer helemaal zelf te proberen.  :Y
(dus from scratch)

Ik zou niet naar 130 graden gaan, maar 10 minuutjes op 140 graden, dan verhogen naar 150 graden en dit later weer verhogen naar 160 graden. Het loopt dan gelijkmatig op...

20

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

jufjeA;

het eerste biscuit had ik op 140, vandaar terug naar 130graden.

Denk dat het wel klopt.
Heb al heel lang het idee dat de oven veel heter word dan aangegeven.
Stokbrood bak ik ook kort op 140graden...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

21

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Iedere oven is anders, ik bak dubbel hetelucht op 155c

Kom je gezellig op m'n facebook gluren? www.facebook.com/mondvoltaart

22

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

de 2e ook prima gelukt, maar liep nog aardig rap bol op.

De 3e op 125 gedaan, en deze ging heel mooi gelijk een hele tijd,
en liep op den duur zelfs net wat over.
Uiteindelijk ook wel een bult erop, maar niet zo erg.

Denk dat ik het op 125 houd, en dan net wat minder mix.



Super bedankt voor jullie hulp dames!

(kon het juist vandaag goed gebruiken)


Ga in het weekeinde proberen tijd te vinden voor een zelfgemaakte biscuit.
(basisrecept)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

23

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Je krijgt op deze manier wel een aardig voorraadje biscuits....... :lol:

Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery

24

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

Moet ook, moet 3 taarten klaar hebben donderdag.
Morgen dus vullen en bekleden& decoreren.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

25

Re: Biscuit, lukt het me nou nooit? Help!

oh ja, klopt...dat schreef je ook  :)

Het is zoals het is en dat is goed zo.
Bianca's bakery