Onderwerp: Het recept om thuis Zeeuwse Bolussen te maken
Ladies and Gentlemen, we have a winner! :
Nee even serieus. De afgelopen maanden was ik in de ban van het zelf bolussen proberen te maken. Ik ben opgegroeid met de echte, uit Zeeland.
Sterker nog, mijn opa en oma kochten ze altijd bij de prijswinnende bakkers. Dus, ik durfde het bijna niet zelf aan. Maar, na de 5de poging; ben ik blij dat ik het toch heb gedaan! Ik maak voortaan zelf plakkerige, smeuïge, verse bolussen.
Ik krijg al de hele week lovende reacties van mensen die het recept hebben geprobeerd, dus wilde deze ook even met jullie delen!
Lees het uitgebreide recept met do's en don't vanuit mijn mijn zoektocht hier: http://kleinstukjedan.nl/de-zeeuwse-bolus/.
het recept:
10 x Zeeuwse bolus
210 ml handwarme melk
35 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 klein ei op kamertemperatuur
350 gram Tarwebloem extra of andere goede (!) kwaliteit bloem (van de molen)
1 zakje droge gist (7gram)
4 gram zout
500 gram bruine basterdsuiker
klein theelepeltje kaneel
Stevige Keukenmachine met deeghaken
Verwarm melk en evt. boter in de magnetron. Een koelkast ei leg je even een paar minuutjes in een bakje met warm kraanwater.
Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. Maak daarin een juskuiltje waar je de melk en het ei in schenkt. De boter snij je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand.
Mix op de zachtste stand tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op middelmatige stand ca. 8 minuten verder. (Kitchenaid stand 2 was bij mij voldoende). Het deeg is goed als het plakt als een post-it en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken.
Zet een bakje heet kraanwater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 minuten.
Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal van minimaal 35 cm breed.
Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gram van.
Rol de bolletjes 1 voor 1 door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best. Ik wreef ze ook nog door mijn met suiker besmeurde handen.
Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water. 15 minuten laten staan.
Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus, het begin draai je om je duim en het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus.
Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minuten op een andere warme, liefst iets vochtige plek. Ik zet ze op mijn fornuis, boven de oven die ik al rustig aan ga voorverwarmen naar uiteindelijk 250 graden.
Bak de bolussen 6 minuten met onderin je oven een bakje koud water! Dit zorgt voor stoom zodat je bolussen niet uitdrogen!
Keer ze daarna gelijk om op een bord en laat afkoelen. Evt. schep je wat natte suikerdrap van de schaal waarop je ze liet rijzen of je bakplaat over de bolussen.
Als de bolussen grootendeels afgekoeld zijn, dek je ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.
Bon Appetit!
www.facebook.nl/kleinstukjedan: nieuwe recepten op je wall