Hoi Mistey,
De taart ziet er voortreffelijk uit zeg! En het klinkt ook erg lekker
Voor wat betreft het strak bekleden van de taart volg ik altijd de volgende stappen (ook punten uit de berichtjes van mijn voorgangers
)
- Als je de taart doorsnijd moet je er voor zorgen dat hij helemaal afgekoeld is (eventueel doe ik hem soms eventjes in de diepvries). Een koude taart snijd veel mooier en brokkelt minder snel af.
- Als ik werk met een vruchtensmaak en een "room" (slagroom, bbr ofzo) zorg ik dat de "vochtige" vruchtensmaak onderop zit, zodat het niet doorlekt naar de de romige laag eronder.
- Als ik een vruchtensmaak (of iets anders wat snel "uitloopt") gebruik maak ik inderdaad een "dijkje" van botercreme. Botercreme heb je als het goed is toch al gemaakt om mee af te smeren (eventueel kun je het dijkje ook maken van genache als je daar mee afsmeert). Ik vul een spuitzak met botercreme en knip er een puntje af. Spuit dan vervolgens een klein randje om de hele taart. Tussen het randje kun je dan bv. de jam smeren (hoop dat je het snapt?). Je ziet namelijk op jouw foto dat alles er al uitloopt op het moment dat je een volgende laag plaatst.
- De laag erboven (waar jij bbr gebruikt) heeft normaal gesproken geen dijkje nodig. Maar ik zie dat jouw bbr wel erg dun is (of lijkt dat zo in die schaal?). Ik heb hem altijd wel wat dikker (vergelijkbaar met de room uit een puddingbroodje). Dit loopt er dan dus ook niet uit.
Zowieso geldt voor beide lagen; smaak is heerlijk, maar maak de vulling niet TE dik.
- Als je alle lagen gevuld hebt en alles weer op elkaar gezet hebt ga je afsmeren met botercreme. Ik smeer het altijd dik op de taart zodat alle gaatjes gevuld zijn. Ik zorg ook dat ik het goed tussen de randjes van de lagen smeer. Als ik hem dik heb ingesmeerd ga ik alle overtollige botercreme weer afsmeren. Ik blijf net zo lang smeren tot hij zo goed als glad is (zowel bovenkant als zijkant). Daarna plaats ook ik hem in de koelkast of heel even in de diepvries. Dat maakt de botercreme wat harder, waardoor je hem daarna nog beter glad kunt maken (met een warm paletmes). Dit alles gaat wel makkelijk als je een draaiplateau hebt.
- Op dat moment rol ik mijn marsefond uit (mooi dun) en meet ik op of de lap groot genoeg is (doorsnede van de taart + 2 keer de zijkant). Hij moet ruim groot genoeg zijn. Als hij groot genoeg is maak ik de lap vast helemaal glad met een smoother.
- Leg vervolgens in 1 keer de lap over de taart. Pak de smoother (die is toch wel belangrijk) en wrijf de bovenkant vast voorzichtig glad. Daarna ga ik pas de zijkanten voorzichtig afmaken. Op dit moment is het makkelijk als je lap iets te groot is, want dat maakt het makkelijker om hem mooi om je taart te krijgen. Als alles zonder vouwen om de taart zit ga ik ook met de smoother langs de zijkanten. Als ik hem mooi glad heb ga ik het overtollige marsefond voorzichtig wegsnijden, maar laat ik nog een klein randje zitten.
- Als laatste ga ik zorgen voor een zo strak mogelijke taart. Door het gebruik van twee smoothers probeer ik de randjes aan de bovenkant strak te krijgen. Als dat klaar is snijd ik het laaste marsefond eraf!
Hoop dat je er iets van snapt en er iets aan hebt!
Groetjes Patricia
www.feestgemak.com --> voor taarten en meer!