1

Onderwerp: chocolade frambozen taart

Ik heb een chocolade frambozen taart gemaakt.
Basis biscuit deeg (gedeelte van de bloem vervangen door cacao).
een laagje frambozenjam met daarin verse frambozen, banketbakkersroom.
Afgesmeerd met luchtige botercreme.
De smaak was verrassend fris en ging heel goed samen met de zware chocolade smaak  :)
Ik krijg de zijkant maar niet mooi strak zoals ik bij veel taarten hier op de site zie heeft iemand een tip om dit wel mooi strak te krijgen?

http://www.mijnalbum.nl/Foto-PNFDJQWT-D.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-S3KVMIIU-D.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-88T8JQG8-D.jpg

ik ben nog maar een beginner dus tips zijn van harte welkom :o

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !

2

Re: chocolade frambozen taart

Mooi hoor! En klinkt erg lekker  :Y

Soms heb je van die dromen die je wakker houden,
.........tot je ze uitvoert.

3

Re: chocolade frambozen taart

Leuke fotoreeks!

Heb je toevallig ook een foto van net voor de fondant erop gaat?
Het lijkt alsof de zijkant van je taart niet echt is afgesmeerd.
Je kan best een dun laagje botercreme op de zijkant van je taart smeren, dit met een paletmesje zo glad mogelijk strijken. Dan je taart 10 minuutjes in de ijskast, en dan nog eens met een warm paletmes erover.
Dan is het normaal gezien al veel gladder!

4

Re: chocolade frambozen taart

Paola schreef:

Mooi hoor! En klinkt erg lekker  :Y

volgens mijn man was het heerlijk die heeft vannacht nog een stuk op zitten eten hahaha

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !

5

Re: chocolade frambozen taart

TineL schreef:

Leuke fotoreeks!

Heb je toevallig ook een foto van net voor de fondant erop gaat?
Het lijkt alsof de zijkant van je taart niet echt is afgesmeerd.
Je kan best een dun laagje botercreme op de zijkant van je taart smeren, dit met een paletmesje zo glad mogelijk strijken. Dan je taart 10 minuutjes in de ijskast, en dan nog eens met een warm paletmes erover.
Dan is het normaal gezien al veel gladder!

vergeten een foto van te maken maar weet nu wat ik fout heb gedaan ik had hem dus in de ijskast moeten zetten, dat krijg je als je geen geduld hebt ...lol dank je wel voor de tip ik ga er zeker bij een volgende taart op letten

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !

6

Re: chocolade frambozen taart

heeft iemand misschien ook een idee hoe ik mijn fondant glanzend krijg ik ben nog maar een maandje bezig dus weet er eigenlijk weinig van af :o

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !

7 Laatst bewerkt door spidygirl (11-04-2013 11:27)

Re: chocolade frambozen taart

als je eerst een rand creme spuit voor je de banketbakkersroom er tussen doet...kan de room niet tussen je lagen uitkomen.

en de hele taart goed afsmeren en goed koelen voor je hem met fondant bekleed .
als ie goed gekoeld is en dus hard geworden is ...kan je ook strakker bekleden met fondant of marsepein


oja....ik vergeet helemaal te zeggen dat je taart heerlijk klinkt!!!

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

8

Re: chocolade frambozen taart

Hoi Mistey,

De taart ziet er voortreffelijk uit zeg! En het klinkt ook erg lekker  :9

Voor wat betreft het strak bekleden van de taart volg ik altijd de volgende stappen (ook punten uit de berichtjes van mijn voorgangers :))

- Als je de taart doorsnijd moet je er voor zorgen dat hij helemaal afgekoeld is (eventueel doe ik hem soms eventjes in de diepvries). Een koude taart snijd veel mooier en brokkelt minder snel af.
- Als ik werk met een vruchtensmaak en een "room" (slagroom, bbr ofzo) zorg ik dat de "vochtige" vruchtensmaak onderop zit, zodat het niet doorlekt naar de de romige laag eronder.
- Als ik een vruchtensmaak (of iets anders wat snel "uitloopt") gebruik maak ik inderdaad een "dijkje" van botercreme. Botercreme heb je als het goed is toch al gemaakt om mee af te smeren (eventueel kun je het dijkje ook maken van genache als je daar mee afsmeert). Ik vul een spuitzak met botercreme en knip er een puntje af. Spuit dan vervolgens een klein randje om de hele taart. Tussen het randje kun je dan bv. de jam smeren (hoop dat je het snapt?). Je ziet namelijk op jouw foto dat alles er al uitloopt op het moment dat je een volgende laag plaatst.
- De laag erboven (waar jij bbr gebruikt) heeft normaal gesproken geen dijkje nodig. Maar ik zie dat jouw bbr wel erg dun is (of lijkt dat zo in die schaal?). Ik heb hem altijd wel wat dikker (vergelijkbaar met de room uit een puddingbroodje). Dit loopt er dan dus ook niet uit.
Zowieso geldt voor beide lagen; smaak is heerlijk, maar maak de vulling niet TE dik.
- Als je alle lagen gevuld hebt en alles weer op elkaar gezet hebt ga je afsmeren met botercreme. Ik smeer het altijd dik op de taart zodat alle gaatjes gevuld zijn. Ik zorg ook dat ik het goed tussen de randjes van de lagen smeer. Als ik hem dik heb ingesmeerd ga ik alle overtollige botercreme weer afsmeren. Ik blijf net zo lang smeren tot hij zo goed als glad is (zowel bovenkant als zijkant). Daarna plaats ook ik hem in de koelkast of heel even in de diepvries. Dat maakt de botercreme wat harder, waardoor je hem daarna nog beter glad kunt maken (met een warm paletmes). Dit alles gaat wel makkelijk als je een draaiplateau hebt.
- Op dat moment rol ik mijn marsefond uit (mooi dun) en meet ik op of de lap groot genoeg is (doorsnede van de taart + 2 keer de zijkant). Hij moet ruim groot genoeg zijn. Als hij groot genoeg is maak ik de lap vast helemaal glad met een smoother.
- Leg vervolgens in 1 keer de lap over de taart. Pak de smoother (die is toch wel belangrijk) en wrijf de bovenkant vast voorzichtig glad. Daarna ga ik pas de zijkanten voorzichtig afmaken. Op dit moment is het makkelijk als je lap iets te groot is, want dat maakt het makkelijker om hem mooi om je taart te krijgen. Als alles zonder vouwen om de taart zit ga ik ook met de smoother langs de zijkanten. Als ik hem mooi glad heb ga ik het overtollige marsefond voorzichtig wegsnijden, maar laat ik nog een klein randje zitten.
- Als laatste ga ik zorgen voor een zo strak mogelijke taart. Door het gebruik van twee smoothers probeer ik de randjes aan de bovenkant strak te krijgen. Als dat klaar is snijd ik het laaste marsefond eraf!

Hoop dat je er iets van snapt en er iets aan hebt!

Groetjes Patricia

www.feestgemak.com --> voor taarten en meer!

9

Re: chocolade frambozen taart

spidygirl schreef:

als je eerst een rand creme spuit voor je de banketbakkersroom er tussen doet...kan de room niet tussen je lagen uitkomen.

en de hele taart goed afsmeren en goed koelen voor je hem met fondant bekleed .
als ie goed gekoeld is en dus hard geworden is ...kan je ook strakker bekleden met fondant of marsepein


oja....ik vergeet helemaal te zeggen dat je taart heerlijk klinkt!!!

enorm bedankt voor de goede tips ik zal er zeker mee gaan werken

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !

10

Re: chocolade frambozen taart

Patjepie schreef:

Hoi Mistey,

De taart ziet er voortreffelijk uit zeg! En het klinkt ook erg lekker  :9

Voor wat betreft het strak bekleden van de taart volg ik altijd de volgende stappen (ook punten uit de berichtjes van mijn voorgangers :))

- Als je de taart doorsnijd moet je er voor zorgen dat hij helemaal afgekoeld is (eventueel doe ik hem soms eventjes in de diepvries). Een koude taart snijd veel mooier en brokkelt minder snel af.
- Als ik werk met een vruchtensmaak en een "room" (slagroom, bbr ofzo) zorg ik dat de "vochtige" vruchtensmaak onderop zit, zodat het niet doorlekt naar de de romige laag eronder.
- Als ik een vruchtensmaak (of iets anders wat snel "uitloopt") gebruik maak ik inderdaad een "dijkje" van botercreme. Botercreme heb je als het goed is toch al gemaakt om mee af te smeren (eventueel kun je het dijkje ook maken van genache als je daar mee afsmeert). Ik vul een spuitzak met botercreme en knip er een puntje af. Spuit dan vervolgens een klein randje om de hele taart. Tussen het randje kun je dan bv. de jam smeren (hoop dat je het snapt?). Je ziet namelijk op jouw foto dat alles er al uitloopt op het moment dat je een volgende laag plaatst.
- De laag erboven (waar jij bbr gebruikt) heeft normaal gesproken geen dijkje nodig. Maar ik zie dat jouw bbr wel erg dun is (of lijkt dat zo in die schaal?). Ik heb hem altijd wel wat dikker (vergelijkbaar met de room uit een puddingbroodje). Dit loopt er dan dus ook niet uit.
Zowieso geldt voor beide lagen; smaak is heerlijk, maar maak de vulling niet TE dik.
- Als je alle lagen gevuld hebt en alles weer op elkaar gezet hebt ga je afsmeren met botercreme. Ik smeer het altijd dik op de taart zodat alle gaatjes gevuld zijn. Ik zorg ook dat ik het goed tussen de randjes van de lagen smeer. Als ik hem dik heb ingesmeerd ga ik alle overtollige botercreme weer afsmeren. Ik blijf net zo lang smeren tot hij zo goed als glad is (zowel bovenkant als zijkant). Daarna plaats ook ik hem in de koelkast of heel even in de diepvries. Dat maakt de botercreme wat harder, waardoor je hem daarna nog beter glad kunt maken (met een warm paletmes). Dit alles gaat wel makkelijk als je een draaiplateau hebt.
- Op dat moment rol ik mijn marsefond uit (mooi dun) en meet ik op of de lap groot genoeg is (doorsnede van de taart + 2 keer de zijkant). Hij moet ruim groot genoeg zijn. Als hij groot genoeg is maak ik de lap vast helemaal glad met een smoother.
- Leg vervolgens in 1 keer de lap over de taart. Pak de smoother (die is toch wel belangrijk) en wrijf de bovenkant vast voorzichtig glad. Daarna ga ik pas de zijkanten voorzichtig afmaken. Op dit moment is het makkelijk als je lap iets te groot is, want dat maakt het makkelijker om hem mooi om je taart te krijgen. Als alles zonder vouwen om de taart zit ga ik ook met de smoother langs de zijkanten. Als ik hem mooi glad heb ga ik het overtollige marsefond voorzichtig wegsnijden, maar laat ik nog een klein randje zitten.
- Als laatste ga ik zorgen voor een zo strak mogelijke taart. Door het gebruik van twee smoothers probeer ik de randjes aan de bovenkant strak te krijgen. Als dat klaar is snijd ik het laaste marsefond eraf!

Hoop dat je er iets van snapt en er iets aan hebt!

Groetjes Patricia

ik begrijp het helemaal vooral over de vulling kon ik ook wel wat tips gebruiken nu moet ik nog even kijken wat een smoother is hahaha ik heb gelijk zin om een volgende te maken :) Dank je wel voor de gedetailleerde uitleg :)

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !

11 Laatst bewerkt door Patjepie (13-04-2013 10:37)

Re: chocolade frambozen taart

No problem.... Een smoother is een hulpstuk waarmee je over de fondant wrijft om hem gladder te maken. Kan je gewoon vinden in de webshop! Succes en veel plezier met de volgende taart :)

www.feestgemak.com --> voor taarten en meer!

12

Re: chocolade frambozen taart

Zo dat ziet er lekker uit!!!! En wat leuk al die foto`s!

Als ik mijn taart met botercreme insmeer dan zet ik de taart even in de vriezer (bij haast;)) of koelkast zodat de boter wat hard kan worden.
Dan pak ik mijn maatbeker met heet water en zet daar mijn ijzeren taartschep in zodat die heet wordt, theedoek erlangs en daarmee maak ik de taart superglad.
Daarna fondant of marsepein erop.

Re: chocolade frambozen taart

Mamsvandrie schreef:

Zo dat ziet er lekker uit!!!! En wat leuk al die foto`s!

Als ik mijn taart met botercreme insmeer dan zet ik de taart even in de vriezer (bij haast;)) of koelkast zodat de boter wat hard kan worden.
Dan pak ik mijn maatbeker met heet water en zet daar mijn ijzeren taartschep in zodat die heet wordt, theedoek erlangs en daarmee maak ik de taart superglad.
Daarna fondant of marsepein erop.

Goeie tip met die maatbeker :Y

De aanhouder wint!

14

Re: chocolade frambozen taart

Mamsvandrie schreef:

Zo dat ziet er lekker uit!!!! En wat leuk al die foto`s!

Als ik mijn taart met botercreme insmeer dan zet ik de taart even in de vriezer (bij haast;)) of koelkast zodat de boter wat hard kan worden.
Dan pak ik mijn maatbeker met heet water en zet daar mijn ijzeren taartschep in zodat die heet wordt, theedoek erlangs en daarmee maak ik de taart superglad.
Daarna fondant of marsepein erop.

dank je wel voor de tip ik zie dat ik nog heel veel moet oefenen  :)

https://www.facebook.com/pages/Jacakeli … 593?ref=hl
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat !