1

Onderwerp: Hoe krijgt cake stevige krokante korst?

Vraagje:

Wie weet wat er precies voor zorgt dat cake een stevige krokante, rustieke korst krijgt?
En dan bedoel ik niet door paneermeel of een kruimellaag. Ik bedoel dat het beslag zelf tijdens het bakken een mooie korst vormt.

Ik probeer namelijk steeds een worteltaart te maken met een lekkere, paar milimeter dikke, krokante korst (niet zo'n dunne korst die zacht blijft). Het moet een rustieke cake worden. Je moet het zeg maar horen als je met je mes door de korst snijdt.

Ben benieuwd of jullie tips hebben.

Ik heb tot nu toe wel iets van knapperigheid gekregen toen ik een deel van de suiker in het beslag verving door honing.
De korst kreeg toen ook een mooie glans die ik niet eerder kreeg, maar waar ik ook naar op zoek was. Maar het was nog steeds een hele dunne korst. Niet zo'n dikke rustieke korst.

Weet iemand ook of het voor de knapperigheid uitmaakt of je basterdsuiker of kristalsuiker gebruikt?

Ik heb echt geen idee....

Wat me overigens opvalt is dat als ik een cake eet met zo'n lekkere korst, de makers van de cake nooit kunnen uitleggen hoe ze die korst hebben verkregen. Ze schijnen er niets bijzonders voor te doen.

Dus mocht iemand altijd cake bakken die zonder extra handelingen met zo'n dikke krokante korst uit de oven komt, dan zou ik graag het recept willen hebben als het mag! Misschien ligt het dan aan de verhoudingen van de ingrediënten en moet ik daarmee gaan experimenteren....

Kortom:
Alle tips zijn welkom!!!

2

Re: Hoe krijgt cake stevige krokante korst?

langer bakken lijkt me. dan krijg je vanzelf een dikkere korst. en na het bakken niet bewaren, maar dezelfde dag operen, anders is het weer slap geworden.

of misschien eerst gewoon bakken, dan af laten koelen en dan nog even heel heet bakken. zodat de binnenkant niet te droog wordt zeg maar.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

3

Re: Hoe krijgt cake stevige krokante korst?

als je harde koekjes wafels of cake wilt hebben moet je idd kristal suiker nemen
basterdsuiker trekt nl vocht aan en zorgt ervoor dat je product zacht word/blijft
en misschien een iets hogere temp met bakken en niet teveel vochtige ingredienten zou ook wel eens kunnen helpen
nu is een worteltaart vrij nat/smeuig van zichzelf dus lijkt t me lastig om die krokant te krijgen
als t helemaal [krakend] vers is zou t wel moeten lukken

succes en ik verneem graag of t je gelukt is

ik taart, jij taart, wij zijn taarten

4

Re: Hoe krijgt cake stevige krokante korst?

Dank jullie voor de tips!

Mirjam5: het langer bakken had ik inderdaad al geprobeerd, maar daarmee kreeg ik niet het gewenste effect. Bedankt voor het meedenken!!

Coconuts: het is met jouw tips bijna gelukt zoals ik het wilde hebben!
Ik heb kristalsuiker gebruikt, ook iets minder wortel zodat het iets minder vochtig werd. En tegen het eind van het bakken heb ik de temperatuur niet echt hoger gedaan, maar wel de heteluchtfunctie ingeschakeld. En daardoor werd de korst wat droger en knapperiger. Ik ga dus op deze voet verder experimenteren! Hartstikke bedankt voor de tips!

Re: Hoe krijgt cake stevige krokante korst?

tijdje terug worteltaart gemaakt met donkerbruine basterd ik kreeg een donkere cake met harde korst..

When we lose the right to be different, We lose the privilege to be free- Nelson Mandela
https://www.facebook.com/PennysHobby