1

Onderwerp: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

Ik ben weer met frisse moed bezig om zelf een biscuit te bakken,
dus zonder mix, maar from scratch.


Vandaag het basisbiscuit gemaakt,
een vorm van 25 cm, dus het recept van de site omgerekend naar 6 eieren ipv 5.
(dus alle ingredienten in hoeveelheid aangepast, deze kloppen, heb ik meermaals gechekt)

bij de bloem heb ik ook een zakje bakpoeder gedaan,
omdat in het verleden de biscuit nooit mooi hoog wilde worden.


ook heb ik om de vorm een natte/vochtige theedoek gedaan.
(tip gelezen hier op het forum)




Het leek echt super te gaan,
biscuit kwam rustig, mooi gelijkmatig omhoog,
rees uiteindelijk zelfs een stukje boven mijn bakpan uit.
(deze is 7,5 cm, dus de biscuit zal ruim 8cm geweest zijn)


omdat het nu alleen nog een kwestie van garen was,
heb ik de oven heel iets hoger gezet.

(ik had hem op 120 voorverwarmd,
op 130 gezet toen ik de taart erin zette,
en op het eind op 140 gezet om gaar te worden)


ligt het nu aan het verhogen van de temperatuur van de oven dat hij in de oven ineens ineen stortte??
(zo plat als een pannekoek! oke, wel een ruim 1centimeter dikke pannekoek)

of heeft het misschien een andere oorzaak????


De pannekoek was ook nog niet gaar, nog klef, toen ik de ingestortte massa eens bekeek.



Gezien ik niet meer genoeg eieren heb nu kan ik morgen pas weer proberen,
dus kom maar op met de tips!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

2

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

Hmmm, sorry voor het lange verhaal,
is best een lap tekst geworden, maar wilde zo volledig mogelijk zijn...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

3

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

Ik denk dat het vooral bij het garingsproces fout gegaan is.
Starten met 130 graden vind ik erg laag, verhogen zorgt juist ervoor dat het goed gaat. Daar ligt het niet aan.
Uiteindelijk eindig ik op 160 graden. Je schrijft er niet bij hoe lang de biscuit in de oven heeft gezeten, maar bij mij met 140-150-160 graden zit hij er 60 minuten in.
Hij heeft niet de mogelijkheid gekregen om goed te garen. Als je biscuit eruit wil halen, voel dan of het biscuit terug veert. Als dit gebeurt kun je hem eruit halen hij is dan gaar.

Wat er niet beschreven is, is hoe lang je alles gemixt hebt en hoe je gemixt hebt. Heb je het wel 10 minuten laten mixen totdat het beslag helemaal wit geslagen is?

4 Laatst bewerkt door Siena (17-02-2013 15:12)

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

De temperatuur van mijn oven klopt niet helemaal,
ik heb dus de temperaturen aangepast op mijn oven.
(hij word een stuk heter dan dat hij aangeeft, bij alle temperaturen haal ik ongeveer 20graden er van af, anders verbrand de boel)

Vorige week heb ik ook een biscuit gebakken,
met bijna hetzelfde recept (alleen moest dan de suiker heet gemaakt in de magnetron,
ipv de boel in een warme kom te mixen)
en qua temperatuur heb ik het toen hetzelfde gedaan als nu,
echter was dat biscuit perfect gelukt, op het niet zo heel erg rijzen na. ( ik had er toen trouwens geen zakje bakpoeder in)

Maar die was mooi gaar, mooi gelijkmatig, en beslist niet ingestort.




Deze biscuit zag er na zo'n 20min mooi hoog uit, hij kwam langzaam op gang qua rijzen,
en na een half uur (totaal) in de oven, stortte hij helemaal in.




Ik heb de (in water gewarmde eieren) 15min gemixt met de suiker met een handmixer,
(zoals in het recept staat)
de kom stond hierbij in een pan met warm water.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

5 Laatst bewerkt door mieperdepiep (17-02-2013 15:45)

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

Ik herken het probleem met het instorten bij het verhogen van de temperatuur. Heb ik een keer gehad,  :| toen mijn mengsel niet stabiel genoeg was, doordat ik veel meer eieren als anders gebruikte en niet langer had geklopt en mixer teveel ónder water' stond tijdens het mixen. Dan kijk je nog even aandachtig naar je baksel, na de temp omhoog te doen en zakt hij onder je ogen in.. :|  :|  :|
Als je de temp verhoogt zet de oven even aan en krijg je een vlaagje warmelucht als effect, zoals je hebt als je de ovendeur vroegtijdig opendoet. Als je beslag stabiel is, kan hij normaal wel wat hebben, maar misschien is daar dus iets misgegaan. 
Ik denk aan:
- toch nog tekort gemixt. Probeer eens minimaal 15 minuten.. (edit, sorry dat doe je al, ik doe 15 min met een machine, dus misschien eens 20 min met een handmixer?) en dan nog 1 minuutje op langzaam. From scratch heeft langer nodig dan een mix. Je beslag moet echt stevig aanvoelen, 'staan'.  Als je een piek trekt met je mixer, moet de piek niet te snel weer teruglopen in je beslag, maar zijn vorm houden. Puntje mag wel buigen.
- juist door het bakpoeder. Dit recept heeft dat in principe niet nodig, haalt juist de natuurlijke balans eruit en zorgt dat hij vroegtijdig rijst, waar de structuur van je beslag vervolgens het rijzen niet kan ondersteunen, dit mogelijk in combinatie met een te lage temperatuur. Door het bakpoeder krijg je dus eerst een chemische rijs, maar het vast en stevig worden van het mengsel (de garing) is dan nog niet op gang gekomen, waardoor hij daarna instort.
- hogere starttemp nemen. Starten bij minimaal 140 en misschien wel 150. Daarna door naar 160- 180. Als hij snel verbrand niet hoger dan 160, hoewel hij dat normaal wel even zou kunnen hebben.

6

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

Bedankt mieperdemiep,

ik ga morgen nog eens proberen, en ga de bakpoeder weglaten,
daarnaast ga ik erop letten of mijn eimengsel wel stevig genoeg is,
en zal de oven wat warmer voorverwarmen.

Ik laat de afloop morgen weten!


(kan nu niet beginnen helaas, heb niet genoeg eieren meer in huis)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

7

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

Ik denk ook het bakpoeder. Je kunt het er wel in doen (ik bak zelf met zelfrijzend bakmeel en daar zit het ook in), maar ik vrees dat je er te veel hebt in gedaan. Kijk maar eens op je pakje bakpoeder: 1 zakje op 500 gram bloem. En zoveel gaat er niet in op 5 eieren. Dan gaat het rijzen te hard en stort hij in omdat hij niet gaar is.

Frustrerend he als het maar steeds niet wil... Ik vind het zo naar voor je.

Tieneke

8

Re: Help, Basis Biscuit eerst 8cm, zakt in oven ineens in!...

ojee, ik heb inderdaad gewoon het hele zakje erbij gekieperd....

*holt naar de kast om te kijken wat de dosering zou moeten zijn*



inderdaad, 1 zakje is voldoende voor 500gram bloem,

ik had 150 gram bloem (en 30gram maizena)


Dan zou het morgen dus echt wel beter moeten gaan!



En frustrerend, ja beetje wel,
maar de biscuits zullen mij niet klein krijgen!  :cool:  haha  :+

Ik bak vrolijk door!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!