1 Laatst bewerkt door Nokkie (11-01-2013 22:01)

Onderwerp: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

Wie weet hoeveel ik van elk ingrediënt nodig heb om een rechthoekige bakvorm van 20 x 30 cm. tot 2/3e te kunnen vullen, met beslag van opa’s  cake.  Ik dacht aan een taart van een cm. of 5.

Dit is het recept van opa's cake voor een ronde 15 cm (=6 inch)
250 gram zachte boter
250 gram kristalsuiker
4 eieren (M)
200 gram patentbloem (type 45)
Snufje zout
(info van http://suikertaartjes-wavy-taart.blogsp … cake.html)

Ik kan zelf de inhoud van de bakvorm niet meten met water, ik heb een bakrand dus is bakvorm zonder bodem.
Maar ik vond dit:

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=171498
rechthoek 20x30 is qua inhoud vergelijkbaar met een vierkante van 24 cm (iets groter) .

Op http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=201922 kan je inhoud vinden van 24 x 24 x 24= 2,9 liter = 5,8 halve liters

Maar dan nog weet ik niet hoe ik het moet berekenen.
Op site allesovertaart.nl/?p=614 staan schema's en uitleg voor berekening van Jozien voor cake.
Maar haar pound cake heeft net wat andere ingrediënten:
zachte boter
kristalsuiker
eieren (M)
patentbloem (type 45)
snufje zout
namelijk
zachte boter
basterdsuiker
eieren
zelfrijzend bakmeel   
bloem
melk
vanille-extract
Daarom kom ik er niet uit. Rekenen is ook niet mijn sterkste kant.

Wie helpt?

2

Re: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

ik heb voor de pme cursus een vierkante  cake gebakken
van 20x20 en daar ging een kilo funcake mix in
heb je hier iets aan

3

Re: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

miss schreef:

ik heb voor de pme cursus een vierkante  cake gebakken
van 20x20 en daar ging een kilo funcake mix in
heb je hier iets aan

een kilo?
was het niet 500 gram? kilo gaat niet lukken.. moet dan ook nog 500 gram boter bij..

sorry, het antwoord op je vraag weet ik niet.
weet wel dat als dit het recept is voor een gewoon cakeblik, het zelfde recept aangehouden kan worden voor een vierkante 20 bij 20.

4

Re: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

Nokkie schreef:

Ik kan zelf de inhoud van de bakvorm niet meten met water, ik heb een bakrand dus is bakvorm zonder bodem.

Meten misschien niet, maar berekenen wel?

http://nl.wikibooks.org/wiki/Wiskunde/Volume lengte x breedte x hoogte

5 Laatst bewerkt door djehr (13-01-2013 21:41)

Re: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

De inhoud van je vorm is 3 liter:

20x30x5 = 3000 (ml) = 3 liter Dit is  ongeveer vergelijkbaar met een vierkante vorm van 24 cm (2,9 liter).

Het recept dat je noemt gebruik ik voor een 20 cm vorm met een inhoud van 1,9 liter.

Je gebruikt per 1/2 liter inhoud ongeveer 44 gram ei, 44 gram patent bloem, 55 gram boter en 55 gram suiker.

Ik zal je de berekening besparen maar jij hebt voor jouw vorm nodig:

330 gram zachte boter
330 gram kristalsuiker
265 gram eieren (M) (iets meer dan 5 eieren)
265 gram patentbloem (type 45)
Snufje zout

Bakken op 150 graden hetelucht of 170 graden electrisch

6 Laatst bewerkt door Nokkie (14-01-2013 21:04)

Re: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

Mijn vraag is helemaal beantwoord, dank jullie wel!!
Djehr, ik ben vooral  blij met jouw formule:  per 1/2 liter inhoud ongeveer 44 gram ei, 44 gram patent bloem, 55 gram boter en 55 gram suiker nemen.
Dat kon ik maar niet vinden en ook niet zelf uitrekenen.
Heel fijn dat ik in het vervolg zelf kan berekenen hoeveel ik nodig heb!
Nogmaals bedankt.

7

Re: beslag voor cake, kan niet berekenen hoeveel nodig

graag gedaan  :)