@chris58, zoals je de spuitzak beschrijft met het nat aan de buitenkant, herken ik de spuitzakken van vroeger die enigzins doorlatend waren.
Meestal is het vocht wat naar buiten komt (zo herken je ook de verschillen in de merken slagroom, veel of minder toegevoegd vocht).
Tegenwoordig hebben ze spuitzakken met een coatinglaag aan de binnenkant, geheel kunstof, of van plastic. Dan komt er idd geen vocht meer naar buiten.
Dat het vocht gescheiden word van de slagroom verklaard ook het klodderige.
Zakje klopfix wil ook nog wel helpen om het vocht en de slagroom beter te binden.
Als je geen andere spuitzak hebt, kun je ook voordat je gaat spuiten de slagroom in plastic folie rollen, zijkanten als een snoepje bijelkaar draaien en dan in de spuitzak. Het uiteinde, trek je even naar buiten en knip je dan af. Gebruik je geen adapter dan moet je het spuitmondje even naar de zijkant duwen en erna weer op zijn plekje.
Als je even weet hoe, is het erg simpel. Probeer maar.
Ik bak en kook, gluten en tarwevrij