1

Onderwerp: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Aangestoken door de lekkere berichten hier en de kniepertjes van een vriendin van mijn dochter gehad, heb ik een kniepertjespan/ijzer gekocht.
Die dingen zijn nog behoorlijk duur.
Vanmorgen eerste proef gebakken, en niet tevreden.
Ik heb een ijzer van cloer, op stand 3 en 1 minuut gebakken.
Ik moest volgens recept het deeg een nacht laten staan en bolletjes van 5 cem draaien en bakken. Ijzer rustig dicht drukken.
Nou dan krijg ik dikke platen. Dus ijzer wel goed dichtdrukken en dicht houden gedrukt, dat werd al beter.
Waarschijnlijk is 1 minuut toch te lang want erg donker.
Ik had volgend recept doorgekregen:
220 gram roomboter
500 gram bloem
300 gram witte basterdsuiker
3 eieren
2 pakjes vanillesuiker
3-4 thl kaneel
Alles mengen tot deeg, nacht laten staan, balletjes van 5 cm, bakken.
Ik had alles omgerekend naar 1 ei (maar goed ook)

Iemand nog tips voor me of een ander goed recept????

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

2 Laatst bewerkt door Henriette34 (11-01-2013 09:52)

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Ik gebruik bolletjes van maar 2cm. En veeeeeeel korter bakken!

Als ze te hard zijn, paar eetlepels lauw water er door mixen met deeghaak van je keukenmachine.

Stand 3 gebruik ik, 25 seconden.

Ik gebruik veel meer suiker trouwens,
Op 500 gram bloem, 250 gr witte basterdsuiker en 250gr kristalsuiker. En ik gebruik geen kaneel, vind ik niet zo lekker.

"Creatieve mensen hebben geen rommel. Ze hebben overal ideeën liggen"

3

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Bedankt,
weer wat om te proberen  :)

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

4 Laatst bewerkt door Henriette34 (11-01-2013 10:04)

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Nog even mijn receptje:

Ik gebruik het volgende kniepertjes recept:
500 gram bloem
250 gram kristalsuiker
250 gram witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
200 gram roomboter
3 eieren
Bloem en suiker door elkaar roeren
Boter laten smelten
Daarna boter weer iets laten afkoelen en door het bloem/suiker mengsel roeren. Het wordt dan heel korrelig, maar dat is juist goed.
Daarna een voor een de eieren er door mixen.
Ik gebruikte mijn kennie en de deeghaak.
Daarna nog ongeveer 5 eetlepels lauw water er door mixen.
Beslag laten afkoelen in koelkast, beste is minimaal 3 uur.
Daarna bolletjes draaien van ong 2 cm
En je hebt uiteraard een kniepertjesijzer nodig. Die van cloer is het beste.


Enne ze zeggen dat het in de koelkast moet, ik kon natuurlijk weer niet wachten en bakte direct ;-) ging prima.

"Creatieve mensen hebben geen rommel. Ze hebben overal ideeën liggen"

5

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Succes!!!

"Creatieve mensen hebben geen rommel. Ze hebben overal ideeën liggen"

6

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

elke jaar bak ik op school op de eerste schooldag van het jaar kniepertjes voor de hele school. Cloer is de beste bakplaat.
Voor de frisse smaak even een drup citroenessence toevoegen.
En kort bakken op standje 2.
Succes!

Karin

neem ook eens een kijkje op mijn Facebook site: taartengoed

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Mijn recept is heeeeel anders maar super te doen.

Maar dit is wel een recept voor de rolletjes...

250 gram bloem
250 gram suiker
125 gram roomboter
250 ml WARM water
Kaneel/koekkruiden/anijs naar smaak
Snufje zout
1 ei  (mocht je de helft van het recept maken dan ook 1 ei)

Boter smelten, warm water erbij doen.
Suiker toevoegen en laten oplossen.
Ei toevoegen en goed roeren.
Dan giet je alles van je pannetje dat op het vuur staat over in een grote kom (zelf gebruik ik hiervoor de grote blanda) in de gootsteen die gevuld is met warm water.
Dan doe je de bloem en kruiden erbij.

Schep het beslag op de Cloer met een zgn juslepel.
Ik bak ze 1 minuut op stand 4,5

Dit doe ik hetzelfde met glutenvrij meel!

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Mijn recept is heeeeel anders maar super te doen.

Maar dit is wel een recept voor de rolletjes...

250 gram bloem
250 gram suiker
125 gram roomboter
250 ml WARM water
Kaneel/koekkruiden/anijs naar smaak
Snufje zout
1 ei  (mocht je de helft van het recept maken dan ook 1 ei)

Boter smelten, warm water erbij doen.
Suiker toevoegen en laten oplossen.
Ei toevoegen en goed roeren.
Dan giet je alles van je pannetje dat op het vuur staat over in een grote kom (zelf gebruik ik hiervoor de grote blanda) in de gootsteen die gevuld is met warm water.
Dan doe je de bloem en kruiden erbij.

Schep het beslag op de Cloer met een zgn juslepel.
Ik bak ze 1 minuut op stand 4,5

Dit doe ik hetzelfde met glutenvrij meel!

9

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Ja rolletjes is heel ander recept

"Creatieve mensen hebben geen rommel. Ze hebben overal ideeën liggen"

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Henriette34 schreef:

Ja rolletjes is heel ander recept

Ja,merk dat ze vaak door elkaar worden gehaald..... dus misschien was mijn recept niet nodig en dan staat het er nog wel dubbel....  :think:

11

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Ooooo, allemaal heel erg bedankt voor de recepten en tips en ook voor rolletjes graag, want als de kniepertjes lukken gaan we aan de rolletjes

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

12 Laatst bewerkt door anja66 (11-01-2013 11:52)

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Mijn recept is nog weer anders. Wij bakken rolletjes. Ik heb het recept  (oud recept) van mijn buurvrouw gekregen. Zij rekende alles in pakjes, dus bij deze krijg je hetzelfde recept. Let wel op, het zijn er heel veel.

Kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes

10 pakjes vanille suiker (is dus 10 zakjes)
1 pakje  (250 gr) basterdsuiker
1 pakje (250 gr) kristalbloem
1 pakje ( 250 gr ) boter (smelten)
4 eieren
½ liter water (3/4 liter)
Anijszaad of blokjes naar smaak
(eventueel als het beslag te dik is meer water gebruiken)

Ik gebruik zelf minimaal 3/4 liter water. Dit maakt de rolletjes wat minder dik, en wat brosser. Persoonlijk vind ik anijsblokjes niet lekker, anijszaad wel, maar hoor van veel mensen dat ze anijsblokjes gebruiken. Dit is een vloeibaar beslag, dus met een sauslepel in het ijzer scheppen.Voor kniepertjes de koekjes plat laten afkoelen, voor (nieuwjaars) rolletjes de koekjes gelijk om een houten stok oprollen. Heel leuk is ook, om de koekjes na het bakken gelijk in een klein schaaltje te laten glijden, of over een op de kop staand glas/ schaaltje te hangen, en vormen. Zo krijg je een soort bakje/vogelnestje waar je bijv. ijs in kunt doen.

Mijn zoontje kreeg van een vriendje het volgende recept. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar volgens mijn zoontje zijn ze erg lekker.

500 gram suiker
500 gram bloem
200 gram vloeibare boter
Mespuntje zout
Suiker smelten met 1 kop heet water

Alle ingrediënten mengen. Als het deeg nog aan de dikke kant is doe er dan water bij!

13

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Lieve allemaal,
bedankt voor jullie recepten, ga ik mettertijd eens proberen en zeker die van de rolletjes.
Heb even contact gehad over het recept en wat bleek, zij gebruikte L eieren en ik M. En ik moet zeggen dat de eitjes van de Appie die ik altijd heb wel kleiner lijken dan eerst.
Ik heb nu 4 eitjes gedaan en ze zijn heerlijk knapperig en dun en oh zo lekker.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-6KCDDVQ7.jpg

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

mamski schreef:

Lieve allemaal,
bedankt voor jullie recepten, ga ik mettertijd eens proberen en zeker die van de rolletjes.
Heb even contact gehad over het recept en wat bleek, zij gebruikte L eieren en ik M. En ik moet zeggen dat de eitjes van de Appie die ik altijd heb wel kleiner lijken dan eerst.
Ik heb nu 4 eitjes gedaan en ze zijn heerlijk knapperig en dun en oh zo lekker.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-6KCDDVQ7.jpg

Zie ik er een rolletje onderop?  :thumb:

15

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Ja kon het niet laten om toch eentje te rollen, ondanks dat het een kniepertjes recept is.
Ging ook  maar net.
Binnenkort eens vloeibaar beslag maken en dan proberen te rollen.
Nu eerst nog vuurvaste handjes aanschaffen.

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

16

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Mamski, als je de rolletjes rolt om een soort van horentje dan kun je zelf ijs horentjes bakken. En als je ze nog warm in een klein schaaltje of kopje zet en zo laat afkoelen heb je bakjes voor ijs.

Christine.

17

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

keukentje schreef:

Mamski, als je de rolletjes rolt om een soort van horentje dan kun je zelf ijs horentjes bakken. En als je ze nog warm in een klein schaaltje of kopje zet en zo laat afkoelen heb je bakjes voor ijs.

Dat heb ik begrepen, maar ook dat daar een vloeibaar beslag voor gebruikt wordt en niet zoals ik nu een vast deeg, nl bolletjes gebruik.
Ik heb het stiekem met 1 geprobeerd, maar gigng maar net.
Ben benieuwd of het met beslag beter gaat.
Maar ik maak zondag eerst eens een grote portie kniepertjes.
Ik heb ook begrepen dat het een nieuwjaarstraktatie is, maar als ik iets lekker vind dan lust ik het ook het jaar door. Zo'n pan is te duur in aanschaf om hem maar 1 keer per jaar te gebruiken.  :Y
En wat dacht je van een ijshoorntje met cakepop erin, leuke traktatie toch?

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

Re: Hulp gevraagd bij kniepertjes bakken

Ik gebruik verbandhandschoenen! Heb wel redelijk vuurvaste handen, maar niet voor meerdere rolletjes.