1

Onderwerp: klonterige ganache...(beetje spoed)

Ik wil morgen een taart afsmeren met ganache.(voor de derde x) Omdat ik drie taarten mag maken wilde ik de ganache alvast voorbereiden.
Nu heb ik 200 ml houdbare slagroom tot bijna kookpunt verwarmt en 200 gr pure chocolade toe gevoegd. De ganache is erg klonterig en er lijkt een olie laagje op te liggen. Ik had de chocolade in één keer toe gevoegd. En ik heb een houten spatel gebruikt.

Wat doe ik fout?

(Ik heb nog chocolade en slagroom in huis. Ik hoop morgen voor dat de winkels open zijn aan het afsmeren te beginnen.) :s

2

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Heb je de room van het vuur gehaald en de chocolade erin gedaan en niet meer terug op het vuur gezet maar gewoon de chocolade erin op laten lossen?

Wat voor chocolade heb je gebruikt?

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

3

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

:think: geen idee of het aan 'houdbaar' ligt, maar het lijkt erop ddat je de slagroom te warm hebt laten worden :s

Daarnaast doe je 1:1.... is dat de bedoeling? Om af te smeren wordt meestal 1 slagroom: 2 choc gebruikt...

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

4 Laatst bewerkt door Carien (02-11-2012 21:09)

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

ik doe altijd slagroom in een kom, choc erbij en dan steeds 40 sec verwarmen op vol vermogen in magnetron; steeds effe draaien en roeren.
A la Michelle (inspired by Michelle op you tube), is je slagroom nooit te warm :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

5

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Nee Carien, ligt niet aan houdbaar.
Dat gebruik ik ook wel vaak.

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

6

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Ik heb geleerd.......

Bij wit 1 deel slagroom, 3 delen chocolade
Bij melk 1 deel slagroom, 2 delen chocolade
Bij puur (zoals hier ;)) 1 deel slagroom, 1 deel chocolade.

Gaat bij mij altijd goed :o ik kan je dus helaas niet helpen. Ik verwarm de slagroom en giet die over de chocolade (callets) heen, dan roeren totdat het gesmolten is en wegzetten om af te koelen.....

Heel veel succes!

7 Laatst bewerkt door Carien (02-11-2012 21:14)

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

ik had begrepen bruine choc 1:2, maar dat is blijkbaar niet zo :think:
Ik ben niet zo van't pure ;) , dus nog nooit gemaakt.

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

8

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Zo te horen te snel verwarmd, krijg je dan ook niet meer goed als het klontjes heeft. Nieuwe maken. Veeeeeel langzamer chocola laten smelten.

"Creatieve mensen hebben geen rommel. Ze hebben overal ideeën liggen"

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Bedankt voor de snelle reacties!!!

Ik had het vuur uit voor ik de choc bij de slagroom deed. Als ik dit lees vermoed ik dat ik de slagroom te heet had.
Ik had 1:1  van het recept van hier. De chocolade is met 70% cacao.

Ik denk dat ik 'a la carien 'ga proberen....

10

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

kijk effe de filmpjes, wat ik bedoel met draaien en roeren :)

:shh: gewoon stukken doorspoelen, ze is nogal lang / uitgebreid van stof  ;)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

11

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Je slagroom is niet snel te heet hoor, ik gooi altijd gekookte slagroom over mn chocola en dat gaat prima... Misschien was je chocola te koud?

12

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

etmc schreef:

Je slagroom is niet snel te heet hoor, ik gooi altijd gekookte slagroom over mn chocola en dat gaat prima... Misschien was je chocola te koud?

:think:  :think:  :think:

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Ik smelt de chocolade altijd au bain marie en voeg daarna de hete slagroom in 3 delen toe. En goed roeren!

14

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

update:

Ik ben een beetje eigenwijs :P  en heb de ganache niet weg gedaan.
Vanochtend heeeeel voorzichtig zacht laten worden in de magnetron en mooi strak op mijn taarten gekregen!
Nu de keuken chocoladevrij maken en verder met versieren.
Bedankt voor het mee denken! :thumb: DANK

(resultaat zal ik showen!)

15

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

viaDaniëlle schreef:

update:

Ik ben een beetje eigenwijs :P  en heb de ganache niet weg gedaan.
Vanochtend heeeeel voorzichtig zacht laten worden in de magnetron en mooi strak op mijn taarten gekregen!
Nu de keuken chocoladevrij maken en verder met versieren.
Bedankt voor het mee denken! :thumb: DANK

(resultaat zal ik showen!)

Kijk eens aan, goed zo! Eigenwijze mensen doen gewoon nog een poging zonder alles weg te gooien. Doe ik ook altijd, maar helaas kon ik laatst iets echt niet uit de schift krijgen. Goed dat het geslaagd is en succes vandaag!

Tieneke

16

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

:D kijk aan, goedzo  :thumb: (en je was idd erg vroeg op blijkbaar :s  ;) )

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

17

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Tante Tien schreef:
viaDaniëlle schreef:

update:

Ik ben een beetje eigenwijs :P  en heb de ganache niet weg gedaan.
Vanochtend heeeeel voorzichtig zacht laten worden in de magnetron en mooi strak op mijn taarten gekregen!
Nu de keuken chocoladevrij maken en verder met versieren.
Bedankt voor het mee denken! :thumb: DANK

(resultaat zal ik showen!)

Kijk eens aan, goed zo! Eigenwijze mensen doen gewoon nog een poging zonder alles weg te gooien. Doe ik ook altijd, maar helaas kon ik laatst iets echt niet uit de schift krijgen. Goed dat het geslaagd is en succes vandaag!

Tieneke

Verwarmen of iets water bij je ganache kan helpen (op mn werk geleerd) maar soms is t hopeloos :(

18

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

https://pbs.twimg.com/media/A62B2PMCIAA8ZLz.jpg

Vanavond meer foto's in de juiste rubriek!

(Dan heb ik ook de smaak getest! :D )

19

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

Helemaal geweldig! :thumb:  :Y

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

20

Re: klonterige ganache...(beetje spoed)

zo dan! daar is iemand heeeeel blij geworden :Y  :thumb:  :thumb:

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl