1

Onderwerp: marsepein + maizena -> gisting???

Nav topic http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=208958 , va bericht 16, dit topic....

Als eerste: dit is een supergeweldig forum, waar heel veel waardevolle tips en wijsheden op staan :Y

Alleen..... er staan ook broodje-aap-verhalen op :s Logisch want iedereen mag er van alles opzetten  :)

Zo las ik al eens dat je van verse eieren geen biscuit kan bakken.... terwijl ik de eieren soms nog warm uit de legnesten haal en daar prima biscuit van bak; verser kan niet  :)
Ook dat je voor luchtig cakebeslag de kom moet ontvetten.... er zit boter (=vet) in dat beslag!....
Ook dat je marsepein niet mag vermengen met fondant, dat het dan zou gaan gisten.... terwijl er mensen zijn die alleen maar met marsefond werken....

Ik werk heeel veel met marsepein, gebruik als antiplak maizena en heb nog nooit problemen gehad, ook niet met de restjes die ik bewaar (waar dus maizena aan- en inzit)....

Ik kan er niks van vinden op het www, behalve dan de verwijzingen naar dit forum, dusssss....
:think: ...is dit een broodje aap of is er iemand die kan vertellen hoezo, wanneer enz het voorkomt?

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

2

Re: marsepein + maizena -> gisting???

mijn pme instructrice raadde ook aan om op suiker uit te rollen aangezien dat een produkt is dat in het fondant zelf ook voorkomt.
Ze raadde idd af om maizena te gebruiken aangezien dat geen fondant eigen stof is en het dus kan gaan schimmelen.

dit is wat ik ervan weet.. gaat dus over fondant .. en over schimmelen en niet over marsepein en gisting ...maar toch.. t lijkt er wat op :)

gisteren kan ik me dus niet voorstellen.. schimmelen eerder wel.

succes met t broodje ;)

3

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Ik heb het ook vaak gehoord en heb de laatste keren dat ik marsepein samen met maizena gebruikte ( jaaaaaaaren geleden) vaak last gehad van giga-luchtbellen die na enoge uren zich onder m'n bekleding vormden. Dus mijn niet-deskundige ervaringen gaan voor -echt-waar-verhaal :Y

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

4

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Het gaat met name om het bewaren van de restjes waar maïzena in zit, of inderdaad om de luchtbellen ònder de marsepein na het bekleden. Bij fondant is het makkelijker weg te vegen, maar ook daar wordt het niet altijd geadviseerd. Hier een rechtstreekse link naar een site anders dan DLT:
http://cakecentral.com/cake-decorating- … 81515.html

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

5

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Ik gebruik dus ook marsepein. En voor de letters, patchworkcutters etc. gebruik ik maizena. Soms gebruik ik ook fondant met behulp van maizena voor decoraties.
Gebruik maar heel weinig, maar ik heb nog nooit problemen ondervonden.

6

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Toevallig hadden we pas geleden een jongen in de winkel die dit dus ook vertelde, hij had de banketbakkersopleing gedaan en daar werd ook afgeraden om maizena te gebruiken, dit zou de houdbaarheid niet ten goede komen.

7

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Carien schreef:

Nav topic http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=208958 , va bericht 16, dit topic....

Als eerste: dit is een supergeweldig forum, waar heel veel waardevolle tips en wijsheden op staan :Y

Alleen..... er staan ook broodje-aap-verhalen op :s Logisch want iedereen mag er van alles opzetten  :)

Zo las ik al eens dat je van verse eieren geen biscuit kan bakken.... terwijl ik de eieren soms nog warm uit de legnesten haal en daar prima biscuit van bak; verser kan niet  :)
Ook dat je voor luchtig cakebeslag de kom moet ontvetten.... er zit boter (=vet) in dat beslag!....
Ook dat je marsepein niet mag vermengen met fondant, dat het dan zou gaan gisten.... terwijl er mensen zijn die alleen maar met marsefond werken....

Ik werk heeel veel met marsepein, gebruik als antiplak maizena en heb nog nooit problemen gehad, ook niet met de restjes die ik bewaar (waar dus maizena aan- en inzit)....

Ik kan er niks van vinden op het www, behalve dan de verwijzingen naar dit forum, dusssss....
:think: ...is dit een broodje aap of is er iemand die kan vertellen hoezo, wanneer enz het voorkomt?

je kom ontvetten voor je cake maakt is geen slecht idee ivm het opkloppen van je eieren als je warm cakebeslag maakt. En marsepein gist nogal snel als je t bewaart met wat anders erbij, vooral als er dan vocht bij komt, amandelspijs is nog erger.

verder staan hier inderdaad een aantal broodje aap verhalen maar dat hoort ook wel bij t internet gok ik

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Heerlijk broodjes aap   :9 

Ik ben geen banketbakker, dus misschien moet je niet naar mij luisteren.. :lol: , maar kan mijzelf niet voorstellen wat maizena zou doen met marsepein.. Ken geen enkele chemische reactie (maar ben ook al geen chemicus) die gisting zou geven hiermee.
Maizena onttrekt eerder vocht.. :think: Of gaat niet het marsepein, maar de maizena dan gisten.. eens een beetje maizena met lauw water nachtje laten staan op kamertemperatuur.


Zelf zou ik dan toch weer geen maizena gebruiken, maar dat meer voor de smaak, mocht er wat teveel aan blijven hangen. Rauwe maizena is niet speciaal lekker, terwijl poedersuiker dat wel is..

Re: marsepein + maizena -> gisting???

En Carien, even nog nagedacht. Gisten is behalve vocht ook suiker voor nodig en mijn man mompelt hier nog 'ook enzymen'. Eh.. huh  jaja inderdaad, enzymen ja, lag op het puntje van mijn tong.  lol

10 Laatst bewerkt door Carien (15-10-2012 20:52)

Re: marsepein + maizena -> gisting???

suiker is natuurlijk in grote getale aanwezig :Y
:think: ....enzymen... mijn  scheikunde was ook niet je van het  :nooo  :o  :rolleyes:
Of is dat biologie? :think: Daar was ik namelijk wel goed in :Y  :think:

Ik gebruik ook geen hele pakken maizena hoor, gewoon in een zakdoekje en dan een beetje kloppen, ziet er niet wit uit ofzo :nooo Is ook absoluut niet te proeven :nooo

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

11

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Carien schreef:

suiker is natuurlijk in grote getale aanwezig :Y
:think: ....enzymen... mijn  scheikunde was ook niet je van het  :nooo  :o  :rolleyes:
Of is dat biologie? :think: Daar was ik namelijk wel goed in :Y  :think:

Ik gebruik ook geen hele pakken maizena hoor, gewoon in een zakdoekje en dan een beetje kloppen, ziet er niet wit uit ofzo :nooo Is ook absoluut niet te proeven :nooo

Dan zal het wel meevallen met een bijsmaak.  :) Lekker houden zo, als het werkt voor je.

Moet nu echt effies verder, wil een bert en ernieplaatje maken. Jongste viert haar 2e verjaardag.  :)

12

Re: marsepein + maizena -> gisting???

hieperdepiep alvast :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

13

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Ik lees even nieuwsgierig mee... Ben vooral benieuwd waarom je voorkeur uit gaat naar het werken met maizena (is toch aardappelzetmeel?) boven poedersuiker?

14

Re: marsepein + maizena -> gisting???

tsja, heb eerder poedersuiker gebruikt, maar hoorde van zeer ervaren dames dat zij maizena gebruikten (is volgens mij maiszetmeel overigens :think: ).
Poedersuiker kleeft meer dan maizena (zeker bij vochtig weer), geeft meer rommel, dus ik vond het wel handig ook :Y

Hoorde op de beurs van iemand dat zij een combi maakt van poedersuiker/maizena (1:1); ook een zeer ervaren dame....

In Amerika gebruiken ze cornstarch, da's ook maizena :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

15 Laatst bewerkt door Carien (15-10-2012 21:16)

Re: marsepein + maizena -> gisting???

maar hier gaat het toch echt over fondant en maizena, niet over marsepein......!
Hier wordt toch heel duidelijk gezegd dat fondant oiv maizena en vocht gaat gisten en zuur/bitter gaat smaken, als bier....

:think: Zou me kunnen voorstellen dat het dan ook voor marsepein geldt, maar dan kunnen we dus allemaal geen maizena meer gebruiken!

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

16

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Net zo goed als je taart kàn gaan smelten bij gebruik van botercrème van mix, maar er legio mensen zijn die daar nog nooit last van hebben gehad, geldt dit ook voor gebruik van fondant (of marsepein in het hollandse geval ;) ) met maïzena: het hóeft helemaal niet fout te gaan, maar het kan wel.

Zelfs grote namen in de taartwereld spreken elkaar tegen.

Ik gebruikte vroegâh trouwens ook maïzena, maar wel altijd alleen met fondant. Ben later - juist vanwege het bewaren en het product-eigen zijn van poedersuiker - over gestapt op poedersuiker. Alleen met gumpaste decoraties gebruik ik nog wel maïzena.

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Ik gebruik nog steeds beide, hangt wel een beetje af van welke fondant ik gebruik.
Bij marsepein kan het een reactie geven die fermentatie heet.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

18

Re: marsepein + maizena -> gisting???

:think:  maar blijkbaar bij fondant ook dus....

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Volgens mij had het iets te maken met de enzymen in amandelen...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Ik zal Satin Ice eens vragen, aangezien zij gewoon adviseren om maizena, poedersuiker of vet te gebruiken...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

21

Re: marsepein + maizena -> gisting???

:thumb: graag!

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Mailtje is gestuurd :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Ik kan wel alvast zeggen dat mijn ervaring anders is. Het enige wat ik kan ontdekken is dat je fondant wat droger wordt als je maizena gebruikt. Maar als je een minimale hoeveelheid gebruikt valt dat ook wel weer heel erg mee :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

24

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Ik gebruik nog steeds beide, hangt wel een beetje af van welke fondant ik gebruik.
Bij marsepein kan het een reactie geven die fermentatie heet.

Ah! Fermentatie=gisting, dus toch... :)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

25

Re: marsepein + maizena -> gisting???

Dat staat dus in de link die ik postte :)

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag