1 Laatst bewerkt door Home mAade (26-02-2014 21:20)

Onderwerp: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

speculaascake, gevulde speculaas en speculaasbrokken.

Benodigdheden:
200 gram boter
350 graam bruine basterd suiker
2 dessertlepels koek / speculaaskruiden
2 dessertlepels amandel aroma
snufje zout
2 eieren
500 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
smelt de boter, voeg de suiker toe en roer dit goed door elkaar.
voeg de speculaaskruiden, de amandel aroma en het zout toe en roer het weer goed door elkaar.
Voeg dan de eieren toe en roet het nog een keer goed door.
Voeg de bloem in delen toe (ik doe het per 100 gram) mix het goed door elkaar.
Doe het in een vorm, maak het deeg zo'n 2,5 cm hoog.
Bak het in 30 min. gaar.

Dit is het resultaat bij mij:

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/1901665_291577804323525_1863179334_n.jpg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1/1959472_291577800990192_1928820306_n.jpg

Ik heb het in de springvorm van 22 cm gebakken maar had nog over dus ook nog 2 kleine springvormpjes van 12 cm gemaakt.

In het begin is het nog goed te roeren met een lepel o.i.d. als de bloem er bij gaat wordt het steeds moeilijker. Ik heb het in de keukenmachine gedaan en dat ging toppie.

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

2

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Mag ik wat vragen?
Doet het de foto of is de cake niet geheel gaar? (het deel 2/3 vanaf bodem )
Ik dacht in eerste instantie dat dat spijs was, maar zie de spijs, niet in het recept terug.

Ik wil graag het recept uitproberen daarom mijn vraag.

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

3

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Hij is inderdaad een beetje klef aan de onderkant. Volgens mij is hij wel gaar maar komt dat, (ben ik vanuit gegaan) doordat de amandel aroma uitschoot.

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

4

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Ziet er heerlijk uit!
Ik heb het recept opgeslagen. Dat wil ik zeker eens gaan proberen.

Groetjes Gerien

5

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Het is een soort Speculaas boterkoek zo te zien  :9

Je moet heel veel kikkers kussen om 1 prins te vinden!

6

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

ik heb hem nu in de oven staan, het ruikt hier toch al heel erg goed  :P  jammer genoeg zullen ik en mijn man hem niet mogen proeven want w staan op een heel strikt dieet, kinderen en collega's gaan moeten proeven))))

Fanny

7 Laatst bewerkt door Carien (03-10-2012 12:07)

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Heb het effe nagezocht:

1 eetlepel = 15 cc
1 dessertlepel = 10 cc
1 theelepel = 5cc
:)

Staat nu in de oven; Kennie zei wel even  :s auwch :s  op het laatst, toch heel anders dan een biscuitbeslagje  ;) (ik had de K-klopper gebruikt).

Ik heb een springvorm 27cm gebruikt, precies goed :Y lekkerrrrrrr

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Ik heb het vanmiddag gemaakt. En wat rook het lekker!
Die van mij ziet er precies zo uit als op de foto. Ik vond het zelf niet zo heel erg lekker, ik vind gevuld speculaas lekkerder, maar mijn man vond het wel erg lekker. Die zei dat ik niet met andere dingen moest vergelijken. Morgen mogen de kinderen het testen.

9

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Ik bak hem altijd op de bakplaat, uitgerold tot 1 cm dik deeg en dan krijg je heerlijke speculaasbrokken (in stukken breken na afkoelen) en is hij niet klef. Leuk recept met amandelaroma erin!

Tieneke

10

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Ik heb hem pas gemaakt.
Hij was erg lekker. Bij mij was hij niet klef in het midden.
De korst was wel vrij hard.
Ik had eerst gewoon met een houten lepel door elkaar geroerd.
Het zelfrijzendbakmeel heb ik er met de deeghaak doorheen gedaan. Ging prima.

Groetjes Gerien

11

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Ik heb hem vorige week zelf ook nog een keer gemaakt en was hij ook niet zo klef. Daarom blijf ik denken dat het komt door de amandelaroma en ook door de vertekening van de foto's  :Y

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

12

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

de helft past precies in een 20cm rond :Y

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

13

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

mmm ziet er lekker uit, ik ga binnekort ook maar eens proberen voor de sint wat te maken

VoorIedereGelegenheid is er wel een taart, cupcakes of high tea te verzinnen. www.vooriederegelegenheid.nl

14

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Carien schreef:

de helft past precies in een 20cm rond :Y

:Y  :Y
ik heb gewoon 2x 20 gemaakt ;)

Groetjes Gerien

15

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Ik heb even het recept aangepast omdat ik 2 dessertlepels amandelaroma toch lekkerder vindt dan 1.

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

16 Laatst bewerkt door Carien (03-12-2012 08:43)

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

grietje schreef:
Carien schreef:

de helft past precies in een 20cm rond :Y

:Y  :Y
ik heb gewoon 2x 20 gemaakt ;)

Zou ik graag doen, maar dat past niet in m'n oven :rolleyes:  :grr:


Overigens doe ik eerst de ene helft deeg in de vorm, doe er dan spijs overheen (met de kaasschaaf dunne plakjes schaven :D ) en daaroverheen de rest van het deeg.... heeeeerlijk :Y  Ik doe daarbij dan een halve theelepel amandelaroma (bij helft van het deeg, voor 20cm dus).

Leuk detail is dat de kinderen deze taart ook lekker vinden :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

17 Laatst bewerkt door Sofia (03-12-2012 09:40)

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Home mAade schreef:

Ik heb even het recept aangepast omdat ik 2 dessertlepels amandelaroma toch lekkerder vindt dan 1.

Het zal wel lekkerder smaken omdat amandelaroma (van dr oetker) ethanol bevat, of te wel pure alcohol.  ;)

Het zit trouwens al die aroma's van dr oetker (die met die donkere flesjes)

18

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Sofia schreef:

Het zal wel lekkerder smaken omdat amandelaroma (van dr oetker) ethanol bevat, of te wel pure alcohol.  ;)
Het zit trouwens al die aroma's van dr oetker (die met die donkere flesjes)


Daarom maakte op YT iemand verf door, dust aan te maken met een extract (aroma) vanwege de aanwezige alcohol

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

19

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Sofia schreef:
Home mAade schreef:

Ik heb even het recept aangepast omdat ik 2 dessertlepels amandelaroma toch lekkerder vindt dan 1.

Het zal wel lekkerder smaken omdat amandelaroma (van dr oetker) ethanol bevat, of te wel pure alcohol.  ;)

Het zit trouwens al die aroma's van dr oetker (die met die donkere flesjes)

Misschien een beetje blond maar hoe moet ik dat zien dan? Alcohol vervliegt toch? er komt toch juist een sterkere amandelsmaak aan?

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

20

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

:think: lijkt mij ook Home mAade..... maar ja, ik ben ook blond... :D

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

21

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Alcohol vervliegt na verhitting nóóit voor 100%. Google maar eens zou ik zeggen. Voorbeeldjes:

Bij koken:
http://www.culinair.net/index.php?actio … mp;id=4441

Bij bakken:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ … lcake.html

22 Laatst bewerkt door Home mAade (04-12-2012 15:15)

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Sofia schreef:

Alcohol vervliegt na verhitting nóóit voor 100%. Google maar eens zou ik zeggen. Voorbeeldjes:

Bij koken:
http://www.culinair.net/index.php?actio … mp;id=4441

Bij bakken:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ … lcake.html

Dus eigenlijk denk jij dat wij door (meer) alcohol de speculaas lekkerder vinden?

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

23

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

ik doe minder aroma, maar met spijs..... dat vinden wij dan weer lekkerder :Y

Maar ja, ik drink ook geen alcohol... :think: zou het daar aan liggen? ;)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

24

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Home mAade schreef:

Dus eigenlijk denk jij dat wij door (meer) alcohol de speculaas lekkerder vinden?

Ja.  :Y

25

Re: Speculaas, het recept die de perfecte mix is tussen...

Sofia schreef:
Home mAade schreef:

Dus eigenlijk denk jij dat wij door (meer) alcohol de speculaas lekkerder vinden?

Ja.  :Y

Hmmm... dat klinkt alsof ik een alcoholist ben. Kun je me uitleggen waarom ik, volgens jou, door alcohol en niet door de sterkere amandelsmaak de speculaas lekkerder vindt?
Ik proef namelijk geen alcohol als ik dit maak maar speculaas met amandelsmaak.

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/