Onderwerp: De Ganacherator !!!
Een handig tooltje om uit te rekenen hoeveel ganache je nodig hebt voor vullen en afsmeren!
Dit is gemaakt door een Australische bakster, Jane McIntyre van "I Want Sprinkles" (www.facebook.com/iwantsprinkles).
Hier de Excel file:
http://dl.dropbox.com/u/28726919/The%20 … rator.xlsx
En hier de file voor oudere versies van Excel:
http://dl.dropbox.com/u/28726919/Ganach … 7_2003.xls
Er staat uitleg in de sheet zelf (bij mouse-over), maar ik zal hier een Nederlandse uitleg zetten. Het enige lastige is misschien dat je de maten in inches moet invoeren. Hou voor het gemak 1 inch = 2.5cm aan. Links in de sheet zie je 4 boxen waar je waarden moet invullen. De rest van de sheet laat je met rust, daar komen de automatisch uitgerekende waarden te staan.
a. Height of finished cake - hoogte van de taart. Vul hier bijvoorbeeld '4' in als je een 10cm taart wilt. Als je gaat stapelen, vul je de ganacherator in per taart, en dan tel je de uiteindelijke waarden bij elkaar op.
b. Number of layers - aantal taartlagen, dus niet het aantal vulling lagen. Vul '3' in als je 2 lagen vulling doet. Deze sheet gaat er vanuit dat je met ganache vult, doe je dit niet vul dan '0' in.
c. Side 1 - ze bedoelt hiermee de lengte van de taart van voorkant tot achterkant. Als je een vierkante taart hebt van 20cm vul je hier '8' in en je vult ook '8' in bij 'side 2' (d). Heb je een ronde taart, vul dan hier de diameter in en vul '0' in bij 'side 2'.
d. Side 2 - Dit is de lengte van de cake van de linkerkant tot de rechterkant. Bij een vierkante taart is dit dus hetzelfde als 'side 1'. Bij een rechthoekige taart is deze waarde groter of kleiner dan 'side 1'. Bij een ronde taart vul je hier '0' in en vul je bij 'side 1' de diameter van de taart in.
De Ganachertor rekent ook wat extra ganache voor het maken van dijkjes. Heel handig tooltje!
Het is wel zo dat de Australiers lekker dikke lagen vulling doen, en ongeveer afsmeren met 0.5cm ganache