1

Onderwerp: meringues

mijn schuimbakjes lukten goed maar de laatste tijd worden ze in de loop van de dag plakkerig en worden ze zo zacht als boter wat gaat er nu verkeerd ik snap er niets van
ik gebruik het zelfde recept:

6 eiwitten
en 400 gram suiker
waarvan ik de helft bij mijn eiwitten doe
en de andere helft een stroop van 121 graden van maak
deze doe ik druppel gewijs bij mijn opgeklopte eiwitten
en klop de witten daar na koud

en droog de schuimbakjes 3 uur op 80 graden
met de deur op een kier

maar zodra ze goed zijn en ik laat ze bij komen op kamer temperatuur worden ze zacht en plakkerig

wie weet wat er fout gaat

2

Re: meringues

Kan ook te maken hebben met warmte en luchtvochtigheid.

3

Re: meringues

Ik denk dat je ze niet lang genoeg bakt / droogt in de oven. Een dunne schuimplaat voor in een taart (zo'n halve centimeter dik) heeft al vier uur nodig om te drogen...

4

Re: meringues

Omdat jij de ovendeur op een kier zet, je oventemperatuur word ze erg laag.

Waarom eigenlijk?
Of je zet de temperatuur lager als je het te heet vind., of je plaatst  het bakblik op een lager niveau

Maar bij mij bak ik meringues en al het schuim op 90 graden, onder in de oven.
90 graden en minmaal 3 uur lang afhankelijk van de grote, vaak laat ik het ook een nachtje in de oven staan, dan is het nog mooier droog.

Bij gebruik van poedersuiker ipv kristalsuiker blijven ze ook mooier droog, je hebt dan achteraf minder uitloop van de suikersiroop uit de meringue

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

Re: meringues

ireen123 schreef:

Omdat jij de ovendeur op een kier zet, je oventemperatuur word ze erg laag.

Waarom eigenlijk?
Of je zet de temperatuur lager als je het te heet vind., of je plaatst  het bakblik op een lager niveau

Maar bij mij bak ik meringues en al het schuim op 90 graden, onder in de oven.
90 graden en minmaal 3 uur lang afhankelijk van de grote, vaak laat ik het ook een nachtje in de oven staan, dan is het nog mooier droog.

Bij gebruik van poedersuiker ipv kristalsuiker blijven ze ook mooier droog, je hebt dan achteraf minder uitloop van de suikersiroop uit de meringue

Ik laat de oven op een kiertje zodat het vocht weg kan
mischien moet ik idd  :think: mijn temperatuur hoger zetten
heb ik eigenlijk nie zo bij stil gestaan thanks mensen :thumb:
en ik zal morgen als ik mijn nieuwe mixer heb het gelijk uitproberen
ik meen alle tips ten harten en laat het even weten  :Y oke

6

Re: meringues

Heb je een hetelucht functie op je oven, kun je die ook gebruiken.
Laat beter de  ovendeur dicht.

Zowiezo droogt het vanzelf en de vochtigheid verdwijnt tijdens het drogen  :D
Wel even geduld hebben...minimaal uurtje of 3  ;)

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij