1

Onderwerp: cakepops: witte ganache en fonduesetje

ik heb gelezen dat je cakepops kunt dippen in witte ganache, heeft iemand hier ervaring mee?  blijft het met ganache lekker dun om in te dippen én wordt het later wel weer hard (en druipt het niet meteen van je stokje af)?
en hoe maak je dat? ik las een recept met 300 ml witte chocolade op 125 ml slagroom, gebruik je dan die? en breng je dan de slagroom aan de kook en gooi je dit over de chocolade? en blijft je ganache dan lang dun of moet je het op het gas of een theelichtje zetten?
ik las ook de tip om chocolade te smelten op een chocoladefonduesetje (zo'n goedkope met een theelichtje eronder), maar ook dan je dan weer uit moet kijken met witte chocolade dat het niet te heet wordt. iemand ervaring daar mee? zo'n warm wordt een theelichtje toch niet?
bedankt voor jullie tips, je helpt me er super mee!

2 Laatst bewerkt door MoParf (15-07-2012 11:52)

Re: cakepops: witte ganache en fonduesetje

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik hoop dat ik je toch een beetje kan helpen  :thumb:

Witte chocoladeganache stijft wel een beetje op in de koelkast, maar het wordt nooit meer helemaal hard als chocola. Dit komt door de slagroom die je er doorheen doet. Ik weet dan ook niet wat je idee is met de cakepops: het kan denk ik best lekker zijn! Hoe warmer de ganache is, hoe vloeibaarder het is, maar kijk inderdaad uit met de temperatuur omdat het kan verbranden. Ik denk wel dat het vloeibaar genoeg wordt om te dippen, maar bijvoorbeeld dat trucje van je stokje eerst erin dippen en dan in het balletje steken zodat het beter blijft zitten zal denk ik minder goed werken, omdat het dus niet helemaal hard wordt.
Ganache zou ik persoonlijk nooit direct op het fornuis zetten. Als ik ganache maak verwarm in de slagroom in een pannetje en als de eerste bubbels verschijnen, zet ik het gas uit en roer ik de stukjes chocola er doorheen. Ik breek de chocola eerst in kleine stukjes. Zelf heb ik het alleen nog gebruikt om op te kloppen en mee af te smeren of toeven mee te maken, maar als ik iets zou willen dippen zou ik het denk ik au bain marie warmhouden (dus je pan met ganache in een pan met warm water. Wel opletten dat het water in de onderste pan niet aan de kook gaat en de bovenste pan niet raakt, want dan kan je ganache ook verbranden).

Wat betreft het chocoladefonduesetje: ik denk niet dat dit genoeg is om chocola te smelten (of het gaat heeeeeel lang duren). Wat wel kan (denk ik, maar durf het niet met zekerheid te zeggen hoor!) is om je gesmolten chocola of ganache hier warm in te houden. Zo'n setje is daarvoor gemaakt, dus het zou wel stom zijn als het dan verbrand toch?  :lol:

Ben wel benieuwd waarom je per se chocoladeganache wil gebruiken voor je cakepops? Je hebt ook speciale witte chocolade melts en candymelts met witte chocolade (en ik gok dat gewone witte chocolade ook wel kan) misschien wat beter werkt, omdat het dan wat beter hard wordt! De beste manier om erachter te komen is natuurlijk gewoon proberen. Het kan natuurlijk zijn dat het resultaat niet zo mooi wordt als je voor ogen had, maar cakeballetjes met witte chocoladeganache zijn natuurlijk altijd lekker   :D  :thumb:

En als je het geprobeert hebt, wel even op het forum zetten he?  ;)

Edit: oei, beetje lang verhaal geworden  :o

Groetjes, Monique

3

Re: cakepops: witte ganache en fonduesetje

Je kunt dit prima gebruiken om cakepops in te dopen.

Witte chocolade 3:1 in slagroom gesmolten wordt wel zeker hard.
Het fondue setje is een idee om de gesmolten chocolade in warm te houden, pas alleen op dat het niet te heet wordt.

Het beste kun je je slagroom aan de kook brengen, zodra het kookt van het vuur halen en de chocolade daarin smelten.
Het is warm, dun genoeg om in te dippen.

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

4

Re: cakepops: witte ganache en fonduesetje

MoParf schreef:

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik hoop dat ik je toch een beetje kan helpen  :thumb:

Witte chocoladeganache stijft wel een beetje op in de koelkast, maar het wordt nooit meer helemaal hard als chocola. Dit komt door de slagroom die je er doorheen doet. Ik weet dan ook niet wat je idee is met de cakepops: het kan denk ik best lekker zijn! Hoe warmer de ganache is, hoe vloeibaarder het is, maar kijk inderdaad uit met de temperatuur omdat het kan verbranden. Ik denk wel dat het vloeibaar genoeg wordt om te dippen, maar bijvoorbeeld dat trucje van je stokje eerst erin dippen en dan in het balletje steken zodat het beter blijft zitten zal denk ik minder goed werken, omdat het dus niet helemaal hard wordt.
Ganache zou ik persoonlijk nooit direct op het fornuis zetten. Als ik ganache maak verwarm in de slagroom in een pannetje en als de eerste bubbels verschijnen, zet ik het gas uit en roer ik de stukjes chocola er doorheen. Ik breek de chocola eerst in kleine stukjes. Zelf heb ik het alleen nog gebruikt om op te kloppen en mee af te smeren of toeven mee te maken, maar als ik iets zou willen dippen zou ik het denk ik au bain marie warmhouden (dus je pan met ganache in een pan met warm water. Wel opletten dat het water in de onderste pan niet aan de kook gaat en de bovenste pan niet raakt, want dan kan je ganache ook verbranden).

Wat betreft het chocoladefonduesetje: ik denk niet dat dit genoeg is om chocola te smelten (of het gaat heeeeeel lang duren). Wat wel kan (denk ik, maar durf het niet met zekerheid te zeggen hoor!) is om je gesmolten chocola of ganache hier warm in te houden. Zo'n setje is daarvoor gemaakt, dus het zou wel stom zijn als het dan verbrand toch?  :lol:

Ben wel benieuwd waarom je per se chocoladeganache wil gebruiken voor je cakepops? Je hebt ook speciale witte chocolade melts en candymelts met witte chocolade (en ik gok dat gewone witte chocolade ook wel kan) misschien wat beter werkt, omdat het dan wat beter hard wordt! De beste manier om erachter te komen is natuurlijk gewoon proberen. Het kan natuurlijk zijn dat het resultaat niet zo mooi wordt als je voor ogen had, maar cakeballetjes met witte chocoladeganache zijn natuurlijk altijd lekker   :D  :thumb:

En als je het geprobeert hebt, wel even op het forum zetten he?  ;)

Edit: oei, beetje lang verhaal geworden  :o

bedankt voor je uitgebreide reactie  :D . ik had veel minder goede ervaringen gehoord over candy melts. ik heb het wel geprobeerd met een witte chocoladereep en dan au bain marie (heb geen magnetron). maar ik vond dat ik er veel chocolade in moest doen om goed te kunnen dippen (het werd niet diep zeg maar, terwijl er toch veel chocolade in zat). en het werd snel dik, heb het wel verdund met zonnebloemolie en dat hielp wel maar moest er best veel olie in doen. dus vandaar mijn vraag over de ganache. ik dacht, dat blijft dun en door er slagroom bij te doen heb je ook meer. maar als het niet hard wordt, vind ik dat ook niet zo handig. vind jij eigenlijk dat candy melts wel beter werken dan gewone of smeltchocolade? kun je dat ook verdunnen met olie ipv cacaodrops?
ik zal tzt laten weten wat de resultaten zijn!

5

Re: cakepops: witte ganache en fonduesetje

Dat je nog niet kunt dippen, ondanks dat je veel chocolade hebt gesmolten, kan afhangen van de breedte van het bakje, hoe smaller het bakje, hoe hoger het niveau van de chocolade, hoe makkelijker je kunt dippen.. liever een smal hoog bakje, dan een breed laag bakje.

Ga alsjeblieft nooit verdunnen met zonnebloemolie, crisco of cacaoboter drops, dat werkt prima. Chocolade hoef je niet te verdunnen. Als dat te snel weer dik wordt, hou je het niet warm genoeg (dus een chocolade smelter gebruiken of au bain marie warm houden)

Ik schrijf net dat ganache wel hard wordt....  :s
Let er alleen wel op dat je voldoende chocolade smelt, dus een goede verhouding en niet op het losse polsje slagroom erbij gooien..

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

6

Re: cakepops: witte ganache en fonduesetje

Bommeltje schreef:

Dat je nog niet kunt dippen, ondanks dat je veel chocolade hebt gesmolten, kan afhangen van de breedte van het bakje, hoe smaller het bakje, hoe hoger het niveau van de chocolade, hoe makkelijker je kunt dippen.. liever een smal hoog bakje, dan een breed laag bakje.

Ga alsjeblieft nooit verdunnen met zonnebloemolie, gebruik crisco of cacaoboter drops, dat werkt prima. Chocolade hoef je niet te verdunnen. Als dat te snel weer dik wordt, hou je het niet warm genoeg (dus een chocolade smelter gebruiken of au bain marie warm houden)

Ik schrijf net dat ganache wel hard wordt....  :s
Let er alleen wel op dat je voldoende chocolade smelt, dus een goede verhouding en niet op het losse polsje slagroom erbij gooien..

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

7

Re: cakepops: witte ganache en fonduesetje

Bommeltje schreef:
Bommeltje schreef:

Dat je nog niet kunt dippen, ondanks dat je veel chocolade hebt gesmolten, kan afhangen van de breedte van het bakje, hoe smaller het bakje, hoe hoger het niveau van de chocolade, hoe makkelijker je kunt dippen.. liever een smal hoog bakje, dan een breed laag bakje.

Ga alsjeblieft nooit verdunnen met zonnebloemolie, gebruik crisco of cacaoboter drops, dat werkt prima. Chocolade hoef je niet te verdunnen. Als dat te snel weer dik wordt, hou je het niet warm genoeg (dus een chocolade smelter gebruiken of au bain marie warm houden)

Ik schrijf net dat ganache wel hard wordt....  :s
Let er alleen wel op dat je voldoende chocolade smelt, dus een goede verhouding en niet op het losse polsje slagroom erbij gooien..

bedankt voor je reactie! ik ga het binnenkort proberen....