1 Laatst bewerkt door Carien (24-06-2012 19:07)

Onderwerp: 3 kleurige bonbons

Gevonden op het www, toch effe hier delen, zo makkelijk en zo lekker :)

https://lh5.googleusercontent.com/-qiuspE6H_lI/T-dW2ErJwAI/AAAAAAAAVNw/koCAydukA2Q/s800/IMG_4852%2520%2528Kopie%2529.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-0IopAQj5i9k/T-dW2KII8HI/AAAAAAAAVN0/qukGcTY2BfE/s800/IMG_4853%2520%2528Kopie%2529.JPG


Je hebt nodig:
- au bain marie pannetje (of 2 in elkaar passende pannen)
- cakevorm ca 20cm lang
- bakpapier
- 200g pure chocolade
- 200g witte chocolade
- 200g melkchocolade
- 150g gedroogde cranberries, fijngehakt, een mix van gedroogd rood fruit kan ook; (ik heb gehakte macadamianoot gebruikt)

Bereiding
Bedek de bodem van de cakevorm met bakpapier. Aan de zijkanten moet het papier ca 3cm hoog papier zijn.
Breek de pure chocolade in stukjes (of gebruik gallets) en verwarm au bain marie. Een beetje roeren en laten smelten.
Als alles gesmolten is, giet de chocolade in de cakevorm.
Klop de vorm een paar keer zachtjes op het aanrecht. Dan gaan de luchtblaasjes eruit.
Witte chocolade in stukjes breken en laten smelten.
De helft van de bessen voorzichtig op de pure chocolade verdelen. Weer kloppen.
Gesmolten witte chocolade voorzichtig daarover verdelen.
Melkchocolade smelten.
Verdeel de rest van de bessen over de witte chocolade en weer kloppen.
Verdeel de melkchocolade daarover, weer stampen.

Zet de hele vorm voorzichtig in de koelkast of in de diepvries (ca 1-2 uur).
Trek dan alles met het bakpapier uit de vorm op een snijplank en snijd de chocolade in stukjes van 1x2cm.
Als je eerst de kanten recht snijd en evtl je mes even onder heet water houdt worden de bonbon mooier!

Bij mij lukte dat snijden totaal niet, chocolade was keihard bevroren na 2u :s  Na ontdooien ging het prima :Y

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

2

Re: 3 kleurige bonbons

Oh man, wat ziet dat er zalig uit!!

Groetjes, Conny

Re: 3 kleurige bonbons

:9 die ga ik zeker een x proberen!  :9

"de hersenpan is geen jukebox waar je naar believen vrolijke ideeën uit tovert" - Martin Bril (1959-2009)

4

Re: 3 kleurige bonbons

Ik was vanmiddag 1 van de gelukkigen die hiervan genoten heeft :). Men, wat was dat lekker! :9
Carien, bedankt voor het delen van het recept :thumb:

"Het leven is een feest, maar waar blijft de taart?"

5

Re: 3 kleurige bonbons

cbuckens schreef:

Oh man, wat ziet dat er zalig uit!!

En dat was het ook!  :9  :9  :9  :9  :9  :9  :9  :Y  :Y

Dat is toch een TAART waard!

6

Re: 3 kleurige bonbons

MMmm lijkt me goed om te maken voor mijn verjaardag. Bedankt voor het delen!

7

Re: 3 kleurige bonbons

Dat ziet er echt super uit. Carien dank je wel voor het recept. Water loopt me in de mond dus ga dit zeker een keertje maken.

8

Re: 3 kleurige bonbons

mmm, ziet er super lekker uit.

9

Re: 3 kleurige bonbons

ik heb even een vraag:

Ik lees dat je de chocolade niet tempereert. Slaat deze niet wit uit dan?

10 Laatst bewerkt door Carien (25-06-2012 15:51)

Re: 3 kleurige bonbons

:think:  :nooo  .... gewoon smelten en weer hard laten worden....
:think:  waarom zou dat wit uitslaan dan? :o

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

11

Re: 3 kleurige bonbons

ik gebruik altijd Callebaut gallets... is dat waarom het goed gaat?

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

12

Re: 3 kleurige bonbons

lekker :P

13

Re: 3 kleurige bonbons

als je je chocolade niet tempereert heb je kans op:

chocolade ziet er zanderig uit,
voelt grof aan in de mond
en bij het beetpakken zal de chocolade meteen smelten

als je deze wel tempereert dan zal de chocolade meer glanzen en is het gevoel en smeltgedrag in de mond een stuk beter

dus tempereer je niet, prima natuurlijk! de bonbons zien er heerlijk uit hoor!

14

Re: 3 kleurige bonbons

dat ziet er lekker uit :Y  :Y

Het proberen waard!

Groetjes Gerien

15

Re: 3 kleurige bonbons

ik heb nou al best eea over tempereren gelezen en bekeken, maar echt.... ik snap het niet echt :nooo of eigenlijk echt niet :o
:think: Misschien maar eens een bonbon-maak-workshop volgen...

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

16

Re: 3 kleurige bonbons

jammie, ook ik ga ze een keer proberen. Dank!

Re: 3 kleurige bonbons

ziet er lekker uit bedankt :thumb:

18

Re: 3 kleurige bonbons

Lekkerrrrrrrr  :)

19

Re: 3 kleurige bonbons

Super recept om eens een keer te maken , ziet er heerlijk uit  :)

20

Re: 3 kleurige bonbons

hey Carien,

Het is ook een moeilijke techniek hoor! Ik snap heel goed dat je dit nog niet goed begrijpt. Wil je meer leren over het tempereren, kan ik je adviseren om niet meteen een workshop over bon bons maken te gaan doen. Daar draait het niet alleen om het tempereren. Je hebt hier echt wel een paar uur voor nodig om dit veeeeeeeel te oefenen.

Ik zal hier even kort vertellen wat het inhoudt, in Jip en Janneke taal

in chocolade zitten bepaalde kristallen die je kunt vervormen, zodat je chocolade meer gaat glanzen, lekker 'knapperig' wordt bij het bijten en minder bros wordt.

chocolade hardt inderdaad weer uit als je deze smelt, maar je hebt dan de cacaoboter niet goed bewerkt. Dat zorgt ervoor dat je chocolade wit uit kan slaan en nog steeds niet lekker knapperig is.

hoe je dit kunt doen, staat in deze link:
http://www.callebaut.com/nlnl/2594

Dit is echt niet zomaar gedaan hoor, je hebt er een aantal atributen voor nodig, zoals een marmeren plaat, paletmes en steekmes.

Heb je nog vragen, hoor ik het graag hoor. :)

21 Laatst bewerkt door Carien (26-06-2012 14:09)

Re: 3 kleurige bonbons

dank Krizzie voor de link :thumb: weer meer info; het principe waarom ken ik wel inmiddels, alleen.....
Ik heb nog nooit wit geworden choc gehad, dus denk dan waarom zo moeilijk doen O-)  ;) 
Ook met een knapperige laag tussen de biscuit, smelt ik choc au bain marie, giet het op biscuit, uitsmeren, hard laten worden (gaat lekker snel met halfbevroren biscuit ;) ) en dan is het bij het aansnijden en opeten echt knapperig, dus tsja....  :think:
Ik zal wel een barbaar zijn  :rolleyes:  ;)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

22

Re: 3 kleurige bonbons

Hey Carien,

ik kan vanaf hier ook niet beoordelen of het net zo lekker/goed is.
Als je tevreden bent, dan is het prima toch!
En die knapperige laag tussen de biscuit hoeft niet te glanzen he :)
Het is ook maar net waar je waarde aan hecht, denk ik.

Voor de verkoop van oa bonbons tempereer ik wel, zodat ik zeker weet dat ik er alles aan doe om een goed product neer te zetten. Maar of ik dat zou doen als ik thuis ben.....

(dan vind ik stiekem de magnetronmethode wel handig :D )

23

Re: 3 kleurige bonbons

:D ik verkoop ook geen bonbons, dus tsja  O-)  ;)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

24 Laatst bewerkt door Hertje (03-08-2012 21:50)

Re: 3 kleurige bonbons

Wow, weer een verleiding erbij.
Ze zien er mooi uit en lijken me heerlijk. :Y

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!