Onderwerp: Rijstevlaai
Cor’s rijstevlaai
Ingrediënten:
½ liter melk
100 gram suiker
vanillesuiker
85 gram gebroken (pap)rijst
2 eierdooiers
250 gram bloem
3 gram droge gist
5 gram zout
5 gram suiker
125-140 gram lauwwarme melk
25 gram boter/margarine
2 eiwitten
beetje suiker
Kook (liefst enkele uren vooraf) een halve ltr. melk met 100 gr.suiker,wat vanillesuiker en 85 gr.gebroken (pap)rijst tot een rijstpap en laat die afkoelen. Hoeft niet in de koelkast,op kamertemp. is beter. Als het voldoende afgekoeld is roer er dan alvast 2 eidooiers door en bewaar de eiwitten in een vetvrije kom.
Maak een stevig deegje van 250 gr. bloem 3gr.droge of 10 gr.verse gist 5gr.zout 5 gr.suiker 125-140gr.lauwwarme melk en 25 gr boter/marg.
Als het deeg staat te rijzen, klop dan de eiwitten met af en toe een beetje suiker stijf.
Rol het deeg uit tot een ronde plak van ± 3-4 mm. dikte en bekleed er je licht ingesmeerde vlaaivorm mee en overal even dik. Vul hem dan met de rijstpap tot ruim 3/4 vol en houd er wat van over.
Spatel de overgehouden rijstpap door het stijfgeklopte eiwit en bestrijk het over de gevulde vlaai.
Laat het geheel nog een half uurtje rijzen
Bak de vlaai af in een matig warme oven van 190-200ºC. mooi goudbruin en gaar af in 20-25 min.
Als de vlaai wat afgekoeld is los hem dan door er bijv. een taartkarton,een taartrooster of pandeksel bovenop te leggen en keer hem om. En haal de vorm weg en keer hem. nogmaals op een taartrooster en laat hem verder afkoelen.
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes