1 Laatst bewerkt door Lonnes (06-09-2010 19:06)

Onderwerp: Rijstevlaai

Cor’s rijstevlaai


Ingrediënten:
½ liter melk
100 gram suiker
vanillesuiker
85 gram gebroken (pap)rijst
2 eierdooiers
250 gram bloem
3 gram droge gist
5 gram zout
5 gram suiker
125-140 gram lauwwarme melk
25 gram boter/margarine
2 eiwitten
beetje suiker


Kook (liefst enkele uren vooraf) een halve ltr. melk met 100 gr.suiker,wat vanillesuiker en 85 gr.gebroken (pap)rijst tot een rijstpap en laat die afkoelen. Hoeft niet in de koelkast,op kamertemp. is beter. Als het voldoende afgekoeld is roer er dan alvast 2 eidooiers door en bewaar de eiwitten in een vetvrije kom.

Maak een stevig deegje van 250 gr. bloem 3gr.droge of 10 gr.verse gist 5gr.zout 5 gr.suiker 125-140gr.lauwwarme melk en 25 gr boter/marg.

Als het deeg staat te rijzen, klop dan de eiwitten met af en toe een beetje suiker stijf.

Rol het deeg uit tot een ronde plak van ± 3-4 mm. dikte en bekleed er je licht ingesmeerde vlaaivorm mee en overal even dik. Vul hem dan met de rijstpap tot ruim 3/4 vol en houd er wat van over.

Spatel de overgehouden rijstpap door het stijfgeklopte eiwit en bestrijk het over de gevulde vlaai.

Laat het geheel nog een half uurtje rijzen

Bak de vlaai af in een matig warme oven van 190-200ºC. mooi goudbruin en gaar af in 20-25 min.

Als de vlaai wat afgekoeld is los hem dan door er bijv. een taartkarton,een taartrooster of pandeksel bovenop te leggen en keer hem om. En haal de vorm weg en keer hem. nogmaals op een taartrooster en laat hem verder afkoelen.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

2

Re: Rijstevlaai

Ik ben gek op rijstevlaai!! Die ga ik zeker binnenkort uitproberen :Y

3

Re: Rijstevlaai

hoe lang moet het deeg rijzen?(de eerste keer?)

4

Re: Rijstevlaai

ladypukky schreef:

hoe lang moet het deeg rijzen?(de eerste keer?)

En dát vroeg ik me ook gelijk af bij het lezen van het recept.
Op de foto ziet de vlaai er verrukkelijk uit!!

'If you can dream it, you can do it' (Walt Disney)

5

Re: Rijstevlaai

MMMMM, rijstevlaai, echt heerlijk!

Groetjes, Tessa

6

Re: Rijstevlaai

Tsja... hoe lang moet het rijzen... Ik denk dat een half uurtje tot een uurtje wel genoeg is. Eerlijk gezegd weet ik het niet eens omdat ik mijn deeg door de broodbakmachine laat kneden en rijzen.

Als je het een beetje in de gaten houdt, dat het ongeveer twee keer zo groot en lekker zacht is geworden als toen je begon met laten rijzen is het zeker goed.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

7

Re: Rijstevlaai

Oehhhh.........die lijkt me lekker. Deze ga ik ook opslaan........
Bedankt voor het recept!

8

Re: Rijstevlaai

Lonnes schreef:

Tsja... hoe lang moet het rijzen... Ik denk dat een half uurtje tot een uurtje wel genoeg is. Eerlijk gezegd weet ik het niet eens omdat ik mijn deeg door de broodbakmachine laat kneden en rijzen.

Als je het een beetje in de gaten houdt, dat het ongeveer twee keer zo groot en lekker zacht is geworden als toen je begon met laten rijzen is het zeker goed.

Welk programma kies je dan?
Bij mijn vorige vlaai was het nix gerezen...
hoewel de smaak wel heerlijk was..!

9

Re: Rijstevlaai

Ik gebruik meestal het gewone brooddeegprogramma, of als ik haast heb het pizzadeegprogramma.

Aan de bodem merk je na het bakken eigenlijk amper dat ie  gerezen is hoor, omdat het maar zo'n dun laagje is waar dan ook nog de vulling op ligt.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

10

Re: Rijstevlaai

Oke, dank je...ga het proberen in de machine,
lijkt me wel handig!

11

Re: Rijstevlaai

Getest en goedgekeurd! Bedankt voor het recept!

Omdat ik alleen een vlaaibodem heb met dieper liggende rand (geen vlakke bodem), toch maar een springvorm gebruikt. De rand van de vlaai is hierdoor niet zo mooi geworden (te dik en ongelijkmatig). Beetje bijgesneden naderhand. Zijn aandachtspunten voor de volgende keer.... Smaak was goed en verder zag ie er ok uit. Wel 10 minuten langer in de oven gezeten, maar dat zal wel met de oven te maken hebben.

Toch een vraagje: Waarom een tweede keer laten rijzen met de rijstepapinhoud en niet zonder?

Groetjes, Ria
"Le talent, ça n'existe pas, le talent, c'est avoir l'envie de faire quelque chose."

12

Re: Rijstevlaai

Goh Ria, dat weet ik eigenlijk niet. Zo is het recept. Misschien dat het is omdat gerezen deeg best kwetsbaar is. Je slaat snel de lucht er weer terug uit. Als het net gerezen is en je schept de vulling erin, slaat het misschien weer plat? Da's de enige reden die ik kan bedenken....

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

13

Re: Rijstevlaai

Ik heb dit recept uitgeprobeerd en eindelijk heb ik

'If you can dream it, you can do it' (Walt Disney)

14

Re: Rijstevlaai

hoi hoi
recept uitgeprobeert en ik kreeg te horen dat de vulling te droog was???wat heb ik fout gedaan lust zelf geen rijstevlaai maar wil hem wel goed hebben.
ik heb het recept precies gevolgt zoals hier boven.
iemand tips,weet dus ook niet of het zo hoort of dat hy natter moet zijn.
groetjes marie

15

Re: Rijstevlaai

De eerste keer dat ik had gebakken, had ik hem iets te lang in de oven gehad, omdat ik dacht dat hij nog iets donkerder moest zijn aan de bovenkant. Toen was de vulling ook vrij droog.

Afgelopen week heb ik er nog

'If you can dream it, you can do it' (Walt Disney)

16

Re: Rijstevlaai

dank je voor de tip ga het maar weer eens proberen
gr marie

17

Re: Rijstevlaai

Ben verzot op rijstevlaai dus ik ga het zeker proberen.

www.PartyaLot.nl
Taarten, workshops en catering