1

Onderwerp: botercreme

help
het is de eerste keer dat mijn botercreme lopend word na het toevoegen van de boter

ik neem 140 eiwit
280 suiker en laat die samen obainmarie opwarmen
klop deze dan op tot een stevig witte massa
en dan voeg ik de 280 gr boter toe
en dan is hij lopend
staat nu al een 15 min in de frigo en nog is hij te lopend

wie weet er raad
de taarten moeten vanavond af zijn
voor 150 personen dus deze tegenslag kan ik niet gebruiken

Re: botercreme

Wat is 'lopend'?

Life is what you bake it.

3

Re: botercreme

ik kan hem gewoon uit de pot gieten
hij is zo lopend als de deeg

4

Re: botercreme

Na het toevoegen van de boter wordt de creme vaak slap: gewoon flink op hoge stand blijven doorkloppen, wel een minuut of 10 an dan is ie weer lekker cremig en stevig :Y

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

5

Re: botercreme

ok ga dat^proberen

6

Re: botercreme

Laat maar weten of het gelukt is!

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

7

Re: botercreme

in het begin leek het te lukken
maar ik heb de taarten in de vuilbak kunnen gooien
de vulling maakte van de taart een spons en de vulling liep er gewoon tussen uit
taart stond al 2 uur in de frigo en de botercreme was nog niet opgesteven.
en dat wil ik mijn klasgenoten niet aan doen
dus in plaats van drie taarten mee te kunnen nemen is het maar 1 geworden.
een buste, foto's volgen nog

8

Re: botercreme

:( Jammer, vreemd hoor ...

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

9

Re: botercreme

Ik gebruik nooit eiwit voor de botercreme, doe 1:1 suiker en boter (van de Duitse Lidl de backfein, in een boterkuipje vind ik erg goed en wordt ook mooi wit bij het loskloppen) en dan een heel klein scheutje water en evt een paar druppels vanille of citroen van dr. Oetker.

Ik maak hem wel een dag of twee van te voren, zodat de suiker mooi met de boter samensmelt en ik gebruik een fijnere korrel suiker.

Gebruikte eerst een kant en klaarmix van cake 'n party, maar daar moet vrij veel water bij en die werd bij mij ook nooit stevig genoeg. Toen ben ik minder water met de mix gaan proberen en dat gaat prima. Nu gebruik ik gewoon bovenstaand recept.

Groetjes, Janine

10

Re: botercreme

J-nineson schreef:

Ik gebruik nooit eiwit voor de botercreme, doe 1:1 suiker en boter (van de Duitse Lidl de backfein, in een boterkuipje vind ik erg goed en wordt ook mooi wit bij het loskloppen) en dan een heel klein scheutje water en evt een paar druppels vanille of citroen van dr. Oetker.

Ik maak hem wel een dag of twee van te voren, zodat de suiker mooi met de boter samensmelt en ik gebruik een fijnere korrel suiker.

Gebruikte eerst een kant en klaarmix van cake 'n party, maar daar moet vrij veel water bij en die werd bij mij ook nooit stevig genoeg. Toen ben ik minder water met de mix gaan proberen en dat gaat prima. Nu gebruik ik gewoon bovenstaand recept.

Groetjes, Janine

Er zijn maar weinig mensen die de botercreme die jij beschrijft (1:1, boter-poedersuiker) lekker vinden als vulling. Deze botercreme wordt meestal alleen gebruikt om af te smeren (zelfs dat doe ik niet want ook dat vind ik niet lekker).

Life is what you bake it.

11

Re: botercreme

Taartenmarie schreef:
J-nineson schreef:

Ik gebruik nooit eiwit voor de botercreme, doe 1:1 suiker en boter (van de Duitse Lidl de backfein, in een boterkuipje vind ik erg goed en wordt ook mooi wit bij het loskloppen) en dan een heel klein scheutje water en evt een paar druppels vanille of citroen van dr. Oetker.

Ik maak hem wel een dag of twee van te voren, zodat de suiker mooi met de boter samensmelt en ik gebruik een fijnere korrel suiker.

Gebruikte eerst een kant en klaarmix van cake 'n party, maar daar moet vrij veel water bij en die werd bij mij ook nooit stevig genoeg. Toen ben ik minder water met de mix gaan proberen en dat gaat prima. Nu gebruik ik gewoon bovenstaand recept.

Groetjes, Janine

Er zijn maar weinig mensen die de botercreme die jij beschrijft (1:1, boter-poedersuiker) lekker vinden als vulling. Deze botercreme wordt meestal alleen gebruikt om af te smeren (zelfs dat doe ik niet want ook dat vind ik niet lekker).

ik ook niet, ik vind dat heel zwaar en te zoet smaken. Meringuebotercrème is zo ontzettend luchtig en heerlijk dat je je taart niet zwaar maakt maar luchtig én dàt is nu net wat je wil, want een taart dat op de maag licht en waarvan één stuk méér dan genoeg is is voor mij een teleurstelling. Ik ben ook maar een leek, maar oefening baart kunst :D

Ik gebruik voor enkel afsmeren, 170g suiker op 3 eitjes, maar ik doe daar wel nog een zakje vanillesuiker bij. Net voor ik begin haal ik een pakje van 250g roomboter uit de koelkast en snijd die in blokjes. De eitjes op kamert°, ik klop au bain marie tot ik geen korreltjes meer voel tussen mn vingers. Dan doe ik er de blokjes boter per 3 in en pas tot deze opgenomen zijn de volgende 3 enz..., op een gegeven moment likt alles te schiften, juist d an moét je verder kloppen tot één geheel en klaar!

Ik heb wel een vraagje: Ik smeer meestal af met een dikke laag, maar zie hier dat dat eigenlijk niet hoort, maar als ik dat niet doe dan krijg ik bulten en bobbels op mn taart dus helemaal niet strak en als ik lekker veel afsmeer dan krijg ik hem wél strak. Misschien komt dan omdat ik afsmeer met een pannelikker omdat ik nog geen spateltje heb..., dat zal ik dan maar is aanschaffen  :lol:

12

Re: botercreme

Zelf heb ik nog nooit eiwitten in mijn botercreme gedaan. Als ik de botercreme wil gebruiken als vulling dan neem ik de mix en dan lekker goed doorkloppen en om af te smeren gebruik ik 1:1 botercreme. Geen dikke laag, maar juist een dun laagje dat de bekleding kan hechten.

@ Pink lady, wat je ook kunt gebruiken is een liniaal (als je nog geen afsmeerspatel hebt), hiermee kun je echt superstrak afsmeren :)

13

Re: botercreme

oh, dankje voor de tip!
Ik leer zoveel bij op dit forum! :)

14

Re: botercreme

Siep schreef:

Zelf heb ik nog nooit eiwitten in mijn botercreme gedaan. Als ik de botercreme wil gebruiken als vulling dan neem ik de mix en dan lekker goed doorkloppen en om af te smeren gebruik ik 1:1 botercreme. Geen dikke laag, maar juist een dun laagje dat de bekleding kan hechten.

@ Pink lady, wat je ook kunt gebruiken is een liniaal (als je nog geen afsmeerspatel hebt), hiermee kun je echt superstrak afsmeren :)


Ja dit doe ik ook, maar ik gebruik eigenlijk nooit botercr`me als vulling. Dat vind ik ook niet lekker en te vet. Ik smeer een minuscuul dun laagje op beide zijden van mijn opgesneden taartje, zodat vulling als jam e.d. niet in het biscuit trekt. Buitenkant smeer ik ook maar met een dun laagje af.

15

Re: botercreme

Even voor de duidelijkheid (denk ik  O-) ): de vraag van topicstartster gaat over merengue botercreme...........en daar gaan echt wel eiwitten in (of eiwitpoeder)

@TS: is het allemaal nog goed gekomen met je taart?

16

Re: botercreme

J-nineson schreef:
Siep schreef:

Zelf heb ik nog nooit eiwitten in mijn botercreme gedaan. Als ik de botercreme wil gebruiken als vulling dan neem ik de mix en dan lekker goed doorkloppen en om af te smeren gebruik ik 1:1 botercreme. Geen dikke laag, maar juist een dun laagje dat de bekleding kan hechten.

@ Pink lady, wat je ook kunt gebruiken is een liniaal (als je nog geen afsmeerspatel hebt), hiermee kun je echt superstrak afsmeren :)


Ja dit doe ik ook, maar ik gebruik eigenlijk nooit botercrème als vulling. Dat vind ik ook niet lekker en te vet. Ik smeer een minuscuul dun laagje op beide zijden van mijn opgesneden taartje, zodat vulling als jam e.d. niet in het biscuit trekt. Buitenkant smeer ik ook maar met een dun laagje af.

Ah, dus je gebruikt geen sauceersel (of hoe je dat ook noemt :/ )? Enkel botercrème smeren op de binnenkant vd taart + een dijkje en daartussen de vulling dan?

17

Re: botercreme

Ja precies zo als je omschrijft!

18

Re: botercreme

J-nineson schreef:

Ja precies zo als je omschrijft!

Dat ga ik onthouden! Dankje :)