Onderwerp: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Ik hoor net dat mijn communietaart ingezakt was....


http://www.mijnalbum.nl/Foto-NZIWKKIQ-1.jpg
Weet iemand waar dit aan heeft kunnen liggen?
Biscuit van 25 en 20 gestapeld.
Vullingen; laag chocoladesaus, slagroom met mokkaschuim en de andere laag slagroom.
De andere taart; aardbeiensaus, slagroom en vruchtenroom.
Als dowels 5 lollystokjes gebruikt (1 in t midden en 4 er omheen, ze waren niet verbogen of geknakt na het instorten..) en een cakedrum van 10 mm.
daarop een taartkarton en daarop de taart van 20 cm.....
Vervoerd door de klant in de auto en opgeslagen in een koelcel. Toen die 's morgens daaruit gehaald werd was ie verschoven en ingezakt....
Owww....Ik baal zo en wil dit uiteraard volgende keer voorkomen.
HELLUUUUP!!! :s

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Waren je dowels allemaal even lang?
Hoe dik waren je vullingen?
Heb je dijkjes gebruikt?

En weet je zeker dat het niet tijdens het vervoer gebeurd kan zijn?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

erg jammer want het is een leuke taart

mms door vrij natte vullingen en dikke lagen vulling
jam ipv saus gebruiken
en schuim lost op in slagroom en wordt daardoor erg nat
beter een laagje meer vullen maar dan dunner

en mss stevigere dowels gebruiken
en heb je afgesmeert met botercreme?
wordt ie ook al wat steviger van
zelf gebruik ik voor stapels geen slagroom ivm bewaren en stevigheid

hoop dat je hier wat mee kan

ik taart, jij taart, wij zijn taarten

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Mij lijken lollystokjes niet heel erg stevig.
Misschien de volgende keer beter dowels gebruiken.

Het gaat niet om de weg die je inslaat,maar het spoor dat je nalaat.

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Dowels waren precies even lang, dijkjes gebruikt...en tja, je andere vraag, of t tijdens t vervoer is gebeurd...Hij kwam zo uit de koeling was het antwoord...Kan wel huilen....Was zo trots op mijn eerste stapeltaart....Wil dit nooit meer mee maken dus hoop dat iemand weet waar het aan ligt. Ik had misschien met wat botercreme (ja ik gebruik 1:1 voor de dijkjes)  t taartkarton aan de taart vast kunnen plakken...

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

De dowels waren nog helemaal in tact.....

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

...En zaten er ook nog rechtop in...aldus de moeder van het communicantje...

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

8

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Heb je als tussenlaag karton gebruikt? Karton kan buigen, een board niet. Als je bij vervoer op safe wil gaan, kun je beter een board ipv karton gebruiken. Lollistokjes zijn trouwens niet bedoeld om te gebruiken als dowel.

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Heb je ook een foto gekregen van de taart na inzakken? Dit is dezelfde foto als in je andere topic.
Ik kan nu niet echt zien wat er gebeurd is of zou kunnen zijn...
Maar het kan inderdaad ook aan je vullingen liggen. Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar als je ze dan toch wil gebruiken, zorg er dan voor dat je niet te dik vult, dat je saus niet teveel in je biscuit kan lopen en dat de slagroom goed stevig is.

Bij mokkaschuim en vruchtenroom kan ik me niet veel voorstellen.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Mokkaschuim zijn die bruine schuimkoekjes grof gekruimeld door de slagroom. En vruchtenroom is een recpt hier van t forum; slagroom met een flinke schep jam er door gemixt...
Nee, van de ingezakte taart hadden ze geen foto gemaakt...

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

11

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

:think: waar had je precies de cakdrum van 10 mmm? Want wat ik op de foto zie als onderplaat lijkt veel dunner  :think:

Ik gebruik ook lolliestokjes om te stapelen maar wel meer dan 5. Voor de combi die jij gebruikt heb gebruik ik veel meer stokjes. Ik gebruik altijd het schema van Peggy Porschen (sommigen vinden het veel stokjes maar heb dus nooit problemen met instorten)

Voor jouw taart zou ik ongeveer 13 stokjes gebruiken...:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-M6RV7T7X-1.jpg

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Djer, ik had de cakedrum OP de dowels.....Is dat verkeerd dan?
Dat zijn idd wel heel veel stokjes bij PP....
Eerlijk gezegd wist ik ook niet dat de taart 8 km verderop op geslagen ging worden in een koelcel...communiekantje woont hier achter...maar goed, dat klinkt als een smoesje en ook dán zou de taart moeten staan als een huis....

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

13 Laatst bewerkt door djehr (16-04-2012 16:09)

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Ik denk dat ik al bergijp wat er verkeerd gegaan is. Je onderplaat is van karton en bekleedt met pakpapier, klopt dat? Dan kun je wel een cakedrum tussen de twee taarten doen maar op het moment dat je de taart aan het karton optilt verbuigt je ondertaart als het waren en kunnen je steunpuntjes gaan schuiven. Dan verbuigen ze niet maar kan je taart wel scheef zakken.

Wat je de volgende keer anders zou kunnen doen is een MDF plaat (8-10 mm) als onderplaat gebruiken. Dan heb je al een stevige basis. iets meer lolliestokjes (als je 13 teveel vindt  ;) )

Volgens mij is het ook niet nodig om een cakedrum van 10 mm te gebruiken. Met een cakedrum van 4 mm zou het ook goed moeten gaan.

En als je niet wil dat je taart verschuift tijdens vervoer, dan kun je er voor kiezen om een houten dowel door beide taarten te steken en deze vast te slaan in de onderplaat.

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Nee, het is een stevige plank!
Ongeveer een halve cm.....Zal het daar dan toch aan liggen??
Fijn dat iedereen hier zo mee denkt!
Ik maak voor haar verjaardag wel een verrassingstaartje!

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Met alle tips hier denk ik tot de volgende conclusie te zijn gekomen
(correct me if i'm wrong...)
Omdat de bovenste taart niet vast "gekleefd" was met een dot botercreme is die in de auto misschien n cm verschoven zonder dat t opgevallen is. In de koeling is ie gaan verzakken, omdat de bovenste taart niet meer recht boven de té weinig dowels zat is dit verergerd....
Zou dit kunnen? :think:
Mij lijkt dat de bovenste taart verschoven moet zijn, anders zou hij niet zo opzij er af gegleden zijn... :think:

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

16 Laatst bewerkt door Carien (16-04-2012 17:46)

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

met deuvels (die dikke, houten) heb je er al 6 nodig (http://www.tartacadabra.com/nl_main.html), dus kan me voorstellen dat je met die dunne stokjes er veel meer nodig hebt :Y

Stapels altijd plat (laten) vervoeren, dus in de achterbak, niet op een stoel oid.
Ik doe wel altijd een lik ganache/bc op de karton/board om de boel aan elkaar te plakken, dat helpt ook denk ik :Y

Zonde hoor :s , 't was een prachtige taart :thumb:

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

17

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Ik heb zaterdag zelf een taart vervoerd van 3 lagen (24 20 16). Ik had een board van 5mm en tussen de taarten gewone kartonnetjes. Als dowels gebruik ik altijd chocostiks (van Makro). Bij mij is niets verschoven. Ik heb deze keer de taarten niet aan elkaar geplakt (wel sierrandjes van icing op de laagovergang van de taart). De taart uiteraard wel op de bodem van de auto vervoerd..
Wel eeuwig zonde hoor!

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Heej Biejanka....het was toch niet de trouwtaart voor Simon he? :lol:
Maar chocosticks durfde ik niet te gebruiken, er was ergens hier op t forum een tip om lolliestokjes te gebruiken. Ik heb er niet bij stil gestaan dat je er dan meer moet gebruiken dan andere echte dowels......En als de taart dan ook maar even uit balans gaat.....Dat de taart in de kofferbak of op de vloer van de auto vervoerd moest worden wist ik wel. Als ze de taart met de auto opgehaald hadden, had ik dat verteld, maar ze waren te voet. Van thuis uit is de taart door n tante vervoerd, etc.....

Groetjes, Esthers Feestelijke Taarten!
https://www.facebook.com/#!/EsthersFeestelijkeTaarten

19

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Ik zeg niets ;) Hahahah nee hoor! Het was voor een Esther (heel toevallig)

20

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

dus als ik het goed begrijp heb jij de scheefgezakte taart niet gezien? Ze hebben hem wel aangesneden, anders konden ze niet weten dat alles nog intact was, denk ik.
En wie maakt nu op een communie geen foto van de taart? :think:

Uit de foto had je al iets meer kunnen zien of het de lagen waren die uit mekaar geschoven waren of 1 kant naar onder gezakt, of wat dan ook...

Ik vind het trouwens een prachtige taart, maar hij lijkt niet recht op de foto, de rechter kant lijkt veel lager dan de linker, maar dat was misschien wel de bedoeling of gezichtsbedrog?

Volgende keer meer geluk!

21

Re: Hellup, taart ingestort, hoe volgende keer voorkomen??

Ik heb niet alles gelezen, maar ik las in je begin post het woord "koelcel".

Was dat een horeca koelcel? Want ik heb ong. 2 weken geleden een taart geleverd die ook in een horeca koelcel werd bewaard (vochtig en steeds deur open/dicht) en die is gaan smelten. Iets wat in mijn koelkast nooit is gebeurd.
Afgelopen maandag bracht ik een bruidstaart op locatie en daar werd mij verteld "patisserie hoort niet in een koelcel thuis".

Persoonlijk vind ik stapelen op lollystokjes niet heel stevig klinken, dan zou ik tenminste voor maiskolf prikkers gaan.

~ Never waste a good crisis... ~