1

Onderwerp: Help! Vraag over schiften (spoed)

Hoi allemaal, ik hoop dat iemand me rond dit tijdstip kan helpen  :o  :o
Ik ben met een taart bezig die ik net gevuld heb met botercreme (mix) met aardbeien jam. Door het temperatuur verschil is het een heel klein beetje gaan schiften. Toen heb ik het kort in de magnetron gedaan en het zag er weer goed uit. De spuitzak heb ik daarna gekoeld tot ik het ging gebruiken. Bij het vullen van de taart was het echter nog best zacht.
De taart staat nu gevuld en afgesmeerd in de koelkast en ik krijg een kleine paniek aanval... Wat als het toch nog is gaan schiften??? Het was zo zacht!
Kan dit kwaad???? Wat betekend het eigenlijk als het gaat schiften (als in de gevolgen, want ik weet dat het iets met vet afscheiding te maken heeft.)

Ik hoop dat iemand me kan helpen, anders moet ik misschien een nieuwe taart bakken/vullen enz.  :|

Alvast bedankt!

2

Re: Help! Vraag over schiften (spoed)

Het zelfde gebeurde net met mijn botercreme met mokka smaakstof. Deze ook even in de magnetron gedaan en deze ziet er nu perfect uit..  Die met de aardbei te kort in de magnetron gedaan denk ik...

Maar de vraag blijft..
Wat is het risico van schiften?? :(  :(

Hopelijk weet iemand het..!

Groetjes Kelly

3

Re: Help! Vraag over schiften (spoed)

schiften kan komen door: temp verschil of vet en vocht dat zich niet met elkaar mengt. ik denk dat als het er goed uit zag en als een goede emulsie dat het geen problemen heeft dat het gaan schiften is in de koeling. maar dat het enorm hard en compact wordt doordat het geen mooie creme is.

Enthousiaste groet, Maxime

4 Laatst bewerkt door Bommeltje (14-04-2012 18:52)

Re: Help! Vraag over schiften (spoed)

Het is vrij eenvoudig om je botercreme weer uit de schift te krijgen..

Dat kan a) Met een flinke lepel mayonaise.... MAAR DAT IS NIET TE ETEN  :lol:


en b) hou de kom van de botercreme aan de buitenzijde even onder de hete kraan.. je ziet de botercreme aan de zijkanten van de kom nu smelten..

Dan nog even 5  a 6 minuten op de hoogste stand door mixen.
Dit moet je ook doen met botercreme die ingevroren is geweest of een paar uur in de koelkast heeft gestaan.
Zodra botercreme een tijdje heeft gestaan gaat het vocht weer van het vet scheiden, en dat is schiften..


Wat kunnen de gevolgen zijn van geschifte botercreme: 'smeltend' fondant/marsepein

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

5

Re: Help! Vraag over schiften (spoed)

Sorry voor mijn late reactie...

Het is gelukkig allemaal goed gekomen  :)  :P

Ik wist inderdaad wel wat het inhoud, maar ik vroeg me meer af of het kwaad kon. Of het zou gaan schimmelen of iets dergelijks.. Ik heb toen zitten googelen en kwam iets tegen dat het geen vorm van bederf is en dat het niets veranderd aan de smaak. Dus dat heeft me gerust gesteld  :Y

Meestal doe ik het gewoon heel even in de magnetron of inderdaad in heet water en dan mixen.. Maar dat heb ik zaterdag te kort gedaan denk ik..

Thanks voor het mee denken in ieder geval!!!! Ik ga nu de foto's op mijn computer zetten en dan laat ik 'm straks zien  :)



Gr Kelly

6

Re: Help! Vraag over schiften (spoed)

dus dat is de oplossing weer warm maken,jammer heb het zondag zomaar weggegooid,was voor het erst dat ikwerkte met de mix van de shop,smaakte wel heerlijk,weer wat geleerd.

7

Re: Help! Vraag over schiften (spoed)

dus dat is de oplossing weer warm maken,jammer heb het zondag zomaar weggegooid,was voor het erst dat ikwerkte met de mix van de shop,smaakte wel heerlijk,weer wat geleerd.