hoi, er staat al ergens een stuk op het forum over pvc buizen, je kunt ze volgens mij gewoon gebruiken,stuk goedkoper.,
hier is het stukje:
PVC pijp wordt over de wereld zeer veel toegepast om drinkwater door te pompen. Google maar eens op "are PVC pipes safe for drinking water", dan kom je diverse sites tegen waar deze vraag beantwoord wordt.
De redenen waarom men daar soms 'nee' op antwoordt heeft nooit met het product PVC te maken, maar met de verbindingen tussen de stukken pijp. Die moeten gelijmd worden en dat kan een aantal schadelijke gevolgen hebben.
Aangezien de PVC pijp bij het taart-maken niet gelijmd wordt, is dat voorbehoud niet van toepassing.
Er bestaat overigens wel mogelijk risico voor de gezondheid n.a.v. PVC (weten ze nog niet zeker), maar dan die waar weekmakers aan toegevoegd zijn (en dat is bij PVC pijp zeker niet).
Quote van site van VWA: "Voor toepassingen waarbij het PVC rubberachtige eigenschappen moet hebben, worden weekmakers toegevoegd om het materiaal zacht en flexibel te maken. Er worden ook kleurstoffen en andere additieven aan PVC toegevoegd. Deze stoffen en ook andere stoffen waaronder ook losse moleculen vinylchlorde kunnen migreren naar het voedsel, met name naar vette levensmiddelen. Een aantal stoffen kan, vooral op langere termijn, schadelijk zijn voor de gezondheid. "
Als je dan het bijbehorende rapport leest zie je dit:
"PVC wordt gebruikt als materiaal voor bakjes voor vlees en kaas. PVC wordt soms toegepast als fles voor o.a. zuivel.(5) Deze flessen zijn transparant en kleurloos. Weekgemaakt PVC wordt gebruikt als (afdek)folie voor bijvoorbeeld salades, groente, vlees en kaas, in PVC slangen in de zuivelindustrie(5) en als witte kunststof pakking in metalen deksels op glazen potten. PVC folie wordt ook wel “cling film” genoemd. Hierin wordt vrijwel uitsluiten de weekmaker di-(2-ethylhexyl)adipaat gebruikt, die vervolgens kan migreren naar bijvoorbeeld kaas of vet vlees, vis en sauzen.(6-8) Afhankelijk van de hoeveelheid weekmaker in de folie is deze geschikt voor alle levensmiddelen of alleen voor niet-vette producten. In de praktijk wordt met dit laatste vaak geen rekening gehouden.(9)"
Het is dus maar de vraag of de huishoudfolie die zo kwistig gebruikt wordt, wel voedselveilig is voor vette stoffen zoals marsepein!!