1

Onderwerp: macarons mislukt! hulp gevraagd

hallo allemaal

ik heb nu 2 x macarons gemaakt.
en ohohoh wat zijn ze lekker
helaas is het uiterlijk niet zoals het hoort!

wie heeft er tips voor mij om de mooiste macarons te maken
ik heb scheuren in de bovenkant ( ik dacht misschien is de oven te heet)
en ze waren wat hol aan de onderkant
graag jullie tips en misschien HET  recept voor de perfecte macarons

alvast bedankt

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

2

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

dit is het geworden:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-WUELVHCY-D.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-DCAC3KAL-D.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-DCAC3KAL-D.jpg

ze zijn dus hol van binnen en scheuren aan de buitenkant!
wie heeft de tip voor de perfecte macarons?

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

3

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

workshopje bij poptasi (www.poptasi.nl) :)

en verder een oven thermometer, en hou je heel goed aan het recept. Laat ze goed drogen etc. Hier op het forum zijn een paar goeie recepten in omloop.
Succes en geef niet op!!

4

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Zo slecht vind ik ze nou toch ook niet .
Ik gebruik het recept van meentje en dat vind ik heel fijn.

Welke smaak had je gemaakt?

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

5

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

@ xaar: ik geef zeker niet op , daarom vraag ik om tips, ik ga net zo lang door tot ze perfect zijn!

@mamski:  dat recept van meentje heb ik ook gebruikt ! en toch niet helemaal gelukt!  uur laten drogen en 1e keer gebakken op 150 gr( heteluchtoven) en de 2e keer op 130 graden
zou ik langer moeten spatelen?

de smaak is citroen!  hij was wel erg lekker

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

6

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Ze zien er wel leuk en lekker uit!
Ik gebruik ook het recept van de how-to (ben ik erg blij me trouwens, nogmaals bedankt!) en na de vierde keer had ik de slag te pakken en lukken ze telkens weer.

Laat je ze voldoende drogen? Door het drogen wordt de bovenkant een klein beetje hard waardor de macaron ipv aan de bovenkant, aan de onderkant gaat rijzen en de welbekende voetjes ontstaan. Ik laat ze echt een uur staan (en maak ondertussen de vulling en ruim op zodat ze na het bakken meteen gegeten kunnen worden';-). EDIT: ik lees nu dat je ze voldoende lang laat drogen dus dat kan hem niet zijn.

Heb je ze ook eens geprobeerd zonder kleurstof, misschien dat het beslag daar niet goed op reageert (ik zit maar even hardop te denken). Ik heb een keer kleurstof van de toko gebruikt en dat werkte niet goed (was op waterbasis ofzo). Nu doe ik een klein beetje gelpaste van Wilton erbij en dat gaat stukken beter (blauw wordt wel wat groenig, maar roze is mijn favoriet. Dan hoef ik er ook niet veel kleurstof bij te gooien).

Op de how-to staat dat ze goed zijn als ze niet meer wiebelen. Als ik echt wacht totdat ze helemaal niet meer wiebelen dan zijn ze helemaal knapperig (en ook wat holler) als ze afgekoeld zijn (dan zijn ze trouwens nog steeds wel lekker). Volgens mij moeten ze aan de binnenkant nog een iiiieeeeetsiepietsie plakkerig zijn. Ik haal ze nu voortaan dan ook twee minuutjes eerder uit de oven (ik heb een heteluchtoven en bij mij gaan ze 14 a 15 minuten in de oven op 140 graden).

Het kan ook inderdaad beter worden als je iets langer mengt. Lopen ze wel mooi uit als je ze op het bakpapier spuit? De kleur ziet er wel mooi egaal uit.

Laatste ideetje, gebruik je amandelmeel of maal je zelf de amandelen? Ik heb amandelmeel (wat nog best grof is waardoor ik een gedeelte niet kan gebruiken maar dat even ter zijde) maar heb ook een aantal keer amandelsnippers zelf gemalen. Dit malen moet je niet te lang doen want dan komt er op een gegeven moment olie vrij uit de amandelen en daar kan het eiwit ook verkeerd op reageren (ik heb gelezen dat dit ook kan gebeuren wanneer je de amandelen door een zeefje drukt door er vaak met een lepel overheen te gaan, begrijp je wat ik bedoel). Ik heb ergens gelezen dat wanneer je bij het malen een klein beetje poedersuiker doet, dit ook een beetje voorkomen wordt.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, laat je een foto zien van je volgende poging?

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl

7

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Zoetezinnen schreef:

Ze zien er wel leuk en lekker uit!
Ik gebruik ook het recept van de how-to (ben ik erg blij me trouwens, nogmaals bedankt!) en na de vierde keer had ik de slag te pakken en lukken ze telkens weer.

Laat je ze voldoende drogen? Door het drogen wordt de bovenkant een klein beetje hard waardor de macaron ipv aan de bovenkant, aan de onderkant gaat rijzen en de welbekende voetjes ontstaan. Ik laat ze echt een uur staan (en maak ondertussen de vulling en ruim op zodat ze na het bakken meteen gegeten kunnen worden';-). EDIT: ik lees nu dat je ze voldoende lang laat drogen dus dat kan hem niet zijn.

Heb je ze ook eens geprobeerd zonder kleurstof, misschien dat het beslag daar niet goed op reageert (ik zit maar even hardop te denken). Ik heb een keer kleurstof van de toko gebruikt en dat werkte niet goed (was op waterbasis ofzo). Nu doe ik een klein beetje gelpaste van Wilton erbij en dat gaat stukken beter (blauw wordt wel wat groenig, maar roze is mijn favoriet. Dan hoef ik er ook niet veel kleurstof bij te gooien).

Op de how-to staat dat ze goed zijn als ze niet meer wiebelen. Als ik echt wacht totdat ze helemaal niet meer wiebelen dan zijn ze helemaal knapperig (en ook wat holler) als ze afgekoeld zijn (dan zijn ze trouwens nog steeds wel lekker). Volgens mij moeten ze aan de binnenkant nog een iiiieeeeetsiepietsie plakkerig zijn. Ik haal ze nu voortaan dan ook twee minuutjes eerder uit de oven (ik heb een heteluchtoven en bij mij gaan ze 14 a 15 minuten in de oven op 140 graden).

Het kan ook inderdaad beter worden als je iets langer mengt. Lopen ze wel mooi uit als je ze op het bakpapier spuit? De kleur ziet er wel mooi egaal uit.

Laatste ideetje, gebruik je amandelmeel of maal je zelf de amandelen? Ik heb amandelmeel (wat nog best grof is waardoor ik een gedeelte niet kan gebruiken maar dat even ter zijde) maar heb ook een aantal keer amandelsnippers zelf gemalen. Dit malen moet je niet te lang doen want dan komt er op een gegeven moment olie vrij uit de amandelen en daar kan het eiwit ook verkeerd op reageren (ik heb gelezen dat dit ook kan gebeuren wanneer je de amandelen door een zeefje drukt door er vaak met een lepel overheen te gaan, begrijp je wat ik bedoel). Ik heb ergens gelezen dat wanneer je bij het malen een klein beetje poedersuiker doet, dit ook een beetje voorkomen wordt.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, laat je een foto zien van je volgende poging?


bedankt voor al je tips
ik ga ze gewoon nog een keer proberen.
laat ze nog langer drogen , ga iets langer spatelen
de kleurstof die ik gebruik is van wilton .
de amandelschaafsel maal ik zelf en idd met een schepje poedersuiker.
ik zal het volgende resultaat wel weer showen.

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

8

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Ik bak mijn macarons op 105 graden hetelucht en dan 22 min.
Dan komen ze echt perfect uit de oven, niet gekleurd, niet gescheurd en mooi gerezen (met rokje) en met een droge onderkant.
Ik gebruik een glazen bakplaat en een ijzeren bakplaat. De glazen moet iets langer in de oven vanwege de droge onderkant.

Het zoeken naar de juiste temp en tijd heeft ook wel even geduurd hoor. Maar dit is voor mijn oven het beste.

Tineke heeft ooit eens hele goede tips gegeven voor als je macarons scheuren, kleuren en nog wat meer tips. Ik ga even voor je zoeken.

Groetjes, Ilonka
Leven en laten leven, maar geniet van elke dag.

9

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Gevonden!!

Veel voorkomende fouten:
De oven is te heet;  lichte gekleurde macarons zullen verkleuren en/of scheuren
De pasta is te ver doorgeklopt; veroorzaakt platte en doffe macarons
De massa is niet goed gemengd; de macarons zullen scheuren.
De macarons zijn niet voldoende gedroogd; de macarons zijn te ver gerezen

En hier staat het geheel http://www.deleukstetaarten.nl/recept/198/Macarons/

Groetjes, Ilonka
Leven en laten leven, maar geniet van elke dag.

10

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

dank je Ottolien

ik dacht ook dat de oven te heet was , dus ga ik nogmaals iets lager zitten en iets langer spatelen
ik maak nog 1x het recept van meentje en daarna ga ik jou recept proberen

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

11

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

spidygirl schreef:

dank je Ottolien

ik dacht ook dat de oven te heet was , dus ga ik nogmaals iets lager zitten en iets langer spatelen
ik maak nog 1x het recept van meentje en daarna ga ik jou recept proberen

Dat recept gebruik ik niet hoor ;)

Ik gebruik het recept van de how to (ik weet alleen niet van wie die is). Die hoeveelheden vind ik ook leuker om te maken :+ . Ik hoef niet gelijk alle koektrommels en de vriezer te vullen.

Groetjes, Ilonka
Leven en laten leven, maar geniet van elke dag.

12

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Ottolien,

Bedankt voor je tips! Mijn macarons lukken wel best goed (kan altijd beter ;-)), maar de mijne verkleuren soms iets. Door deze tips weet ik wat ik aan moet passen om dit te voorkomen, bedankt!

Op naar de perfecte macarons!

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl

13

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

ik heb toch net weer een nieuwe poging gewaagd:
zo zien ze er nu uit: nog een half uur wachten en dan de oven in

http://www.mijnalbum.nl/Foto-XBF8HRIM-D.jpg

is al beter dan de vorige keer denk ik :
ik heb nu langer gespateld
maar dan haal je er dus ook minder macarons uit omdat je de lucht er uit spateld
hoeveel halen jullie uit het recept van meentje?

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

14

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

ze staan in de oven en het lijkt goed te gaan

hier worden we blij van!!!1 :D

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

15

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

YES YES YES

I DID IT !!!!!

zonder scheuren, kleubehoud, en het voetje!

http://www.mijnalbum.nl/Foto-SN8B4J8V-D.jpg

ben zo blij!
bedankt allemaal voor jullie tips!

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

16

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

:thumb:  :thumb:  :thumb:

Groetjes, Ilonka
Leven en laten leven, maar geniet van elke dag.

17

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

toppie  :thumb:

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591

18

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

dank je

hier nog even het eind resultaat!

http://www.mijnalbum.nl/Foto-XNI47H46-D.jpg

zo blij dat het is gelukt!

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie

19

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

Wauw, ze zijn mooi geworden hoor  :thumb: . En de kleur is ook erg mooi gebleven (ik heb toch vaak last van verkleuringen maar door de eerdere tips zet ik de oven de volgende keer wat lager). Hoe lang heb jij ze in de oven?

Waren ze van binnen nu niet meer hol (zal wel niet want ze zien er echt goed uit). En de belangrijkste vraag, hoeveel heb je er al zelf opgesnoept hahaha (ik kan er altijd moeilijk van afblijven).

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl

20

Re: macarons mislukt! hulp gevraagd

@ zoetezinnen:

ik heb de oven ( hetelucht) op 130 grgezet en zo ongeveer 20 min.
heb me nog ingehouden want na 24 uur zijn ze het lekkerst
is wel moeilijk om er niet van te snoepen!

wil je meer van mijn creaties zien?  neem dan eens een kijkje op facebook:   https://www.facebook.com/dezoetesensatie