Ik heb hier een zweeds recept boek liggen. Deze taart is hier ´DE standaart taart bij een feestje en inmiddels al erg saai voor ons.
Zal het recept opschrijven uit het standaart kookboek (Vår kokbok):
4 eieren
2 dl suiker= 170 gram
1 dl bloem= 60 gram
1 dl aardappelzetmeel = 80 gram
(kan evt door maizena vervangen Worden wordt dan 55 gram)
1 theelepel bakpoeder.
oven op 175 graden ronde vorm circa 2 liter.
De suiker en de eieren schuimig kloppen, de bloem met het aardappelzetmeel ´mengen en dan voorzichtig door de bloem scheppen.
Vulling:
Vanillecreme:
1 dl slagroom en 1 dl melk
2 eigelen
1,5 eetlepel aardappelzetmeel of 2 eetlepels maizena.
1 eetlepel suiker
2 theelepels vanillesuiker.
alles behalve de vanillesuiker mengen in een kleine pan. geen stalen klopper met een aluminiumpan gebruiken. op laag vuur al roerend laten opwarmen tot het dikker wordt. niet laten koken. dan aflaten koelen en de vanillesuiker er doordoen. met aardappelzetmeel meteen gebruiken, maizena kan de dag tevoren Worden gemaakt.
rest van de vulling:
1 dl frambozenjam (heb hier helaas geen gewicht voor maar een klein drinkglas is 1,25 dl)
2 dl slagroom
Deel de taartbodem in 3 delen.
doe op de onderste bodem de jam, de volgende bodem is gevuld met de vanillecreme gemeng met net de helft van de slagroom. deze Word in een bergje gevormd, zodat de taart een bolle vorm krijgt. als laatste wordt de slagroom op de tarrt en rondom gesmeert, niet te zuinig bovenop.
De garnering:
200 gr amandelmassa (nederlands spijs is groffer en nattiger).
1 3/4 poedersuiker= 105 gram
4 theelpels glucose
groene kleurstof.
( Wij kunnen kant en klaar uitgerolde marsepein krijgen)
vermeng de amandelmassa met de poedersuiker en glucose, het liefst in de keuekenmachine. voeg de kleurstof toe en kneed door tot een mooie gladde massa. rol tussen twee vellen bakplaatpapier de marsepein uit tot een circel van 30 cm. haal de bovenste laag papier weg en snij een paar 3 cm grote inkepingen rondom. leg over de taart. een beetje poedersuiker over de taart strooien,roze roosje erop is hier de standaart versiering.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.
Esther