lang delftje schreef:Je bedoelt gepeldt en ongepeldt.
Oftewel witte of bruine amandelen met schil.
Gepeld en ongepeld is er inderdaad ook, maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel echt ontvet en niet ontvet.
Amandelmeel wordt gebruikt als licht verteerbaar glutenvrij alternatief voor tarwemeel. Het wordt ook gebruikt om amandelmelk van te maken, een alternatief bij koemelkalergie. Amandelmeel staat tegenwoordig ook nogal in de belangstelling omdat het minder calorieen (230kcal vs. 330), veel minder koolhydraten (8% vs. 62%), veel meer eiwit (40% vs. 11%) en veel meer vezels (33% vs 11%) bevat dan tarwemeel. Het is wel veel duurder.
En vetter. Van zichzelf zijn amandelen enorm vet, dus is voor sommige bereidingen de ontvette variant beter. Voor bereidingen waar je anders toch boter zou toevoegen kun je net zo goed de volvette variant gebruiken.
Je kunt in recepten tarwemeel niet 1-op-1 vervangen door amandelmeel. Door gebrek aan gluten zal het niet goed rijzen. Het bindt ook minder goed en door de vezels zat het meer vocht opnemen. Je moet dus een beetje experimenteren.