1

Onderwerp: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

hoi,

Mijn stokpaardje  :lol:     Wanneer mag het nog marsepein heten ??

Da's niet moeilijk wat mij betreft,  als het echt moet.....  1:3

MAAAAAAAAAAAAAAAAAR eigenlijk  1:2                  zoals wij hem al zeker 40 jaar verwerken.   :Y  :Y

Dat houdt dus in   1 deel Amandelen     2 delen suiker
Eigenlijk moet duidelijk op de verpakking staan wat de verhouding is, en/of  het percentage Amandelen.
De kwaliteit is dan voor de consument gelijk te zien.
Maar dat gebeurd lang niet door iedere verpakker.

Dus algemeen, hoe witter de onbewerkte marsepein is, hoe meer suiker er in zit.
Daarom is 1:4 ook zo stug en veel moeilijker uit te rollen, zeker met de hand !!!

Mede de verhouding geeft ook de specifieke smaak en in 2e instantie de verwerkbaarheid aan de marsepein.

Ook de productiemethode,  koude of warme ,  geeft bepaalde eigenschappen aan de marsepein.

Wij gebruiken alleen Zeelandia marsepein,  die wij zelf kleuren en verpakken.
Kleuren zijn synthetisch, maar je ziet ook marsepein met natuurlijke kleurstoffen.
Deze zullen nooit zo sprankelend van kleur zijn, maar er wordt veel met azo/ non azo gewerkt
Deze kleurstoffen kunnen de reaktie van kinderen nadelig beinvloeden.

Zal proberen om binnenkort eens wat foto's en wat uitleg van het produktieproces op het forum te zetten.

groet      mpbart

ps.  Holland Sugar Art Show    2+3 juni
        met alleen maar onze Zeelandia Marsepein


En doe de marsepeinspecialist een plezier........

                                 aub  GEEN 1:4   :lol:

2

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Amen! Ik ben dol op marsepein en gebruik alleen de Zeelandia, héérlijk!!

Groetjes, Petra
Sinds kort ook een website: http://www.prettaart.webklik.nl

3

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Petra68 schreef:

Amen! Ik ben dol op marsepein en gebruik alleen de Zeelandia, héérlijk!!


prima,  maar voor de duidelijkheid     welke verhouding ?

mpbart

4

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Wat moet marsepein hebben, een lekker smaakje natuurlijk :D
Toch vind ik sommige 1:2 bijna net op spijs lijken en ruikt het ook zo, of is dat nou mijn verbeelding.......... :think:

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Tja....je moet er van houden en dat doe ik dus niet O-) Vind het echt niet lekker en zweer daarom bij Satin Ice fondant.

Groetjes Rebecca
Together forever, never apart. Maybe in distance, but never in heart!

6

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

mpbart schreef:
Petra68 schreef:

Amen! Ik ben dol op marsepein en gebruik alleen de Zeelandia, héérlijk!!


prima,  maar voor de duidelijkheid     welke verhouding ?

mpbart

Ik gebruik altijd de 1:3. Kun je eigenlijk de 1:2 ook goed uitrollen? Want de 1:2 is natuurlijk nog veeel lekkerder! Ik ben dan ook een echte marspeinklant hoor  :)

Groetjes, Petra
Sinds kort ook een website: http://www.prettaart.webklik.nl

7

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Ik gebruik al járen de Zeelandia 1:3 en wel om 2 redenen : prima van smaak én fijn te verwerken .

Carpe Diem !

8

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Zeelandia 1:3 ik wil niet anders!

9 Laatst bewerkt door lune (03-02-2012 10:38)

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Je stokpaardje weer opgeklommen? :lol: :lol: (ik visualiseer nu)

zeelandia 1:3 (met soms een uitschieter naar funcakes 1:3 :D) maar fondant of marsepein, het kan me allebei gestolen worden (als in opeten, anders kan ik geen taarten maken :lol:, dus 1:2.1:3 of 1:4 ik vind het allemaal niet heel lekker )

Alles goed???? nee 3 fout

10

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

mpbart schreef:

En doe de marsepeinspecialist een plezier........

                                 aub  GEEN 1:4   :lol:


Prachtige slogan!
Die moet op de gevel....... :lol:

Groetjes, Angela

11

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Voor onszelf om een taart te bekleden gebruik ik Lubeca Marsepein.
Verhouding 1: 1,5 gemaakt volgens de traditionele warme methode.
Super lekker, heel zacht maar door de verhouding vrij donker van kleur en daardoor niet altijd voor alles geschikt.
En met je eens Bart 1:4 zou geen marsepein meer mogen heten.
Net zoals goedkope chocolade, cacao-fantasie heet....

Shower the people you love with love - James Taylor and me ;-)

12

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Ik gebruik de Zeelandia 1:3. Is lekker en fijn mee te werken. Ik heb hier een superfijnproever rondlopen en die proeft zelfs het minste stipje kleurstof nog wat er doorheen gaat. Dus krijg het gelijk te horen als ik andere gebruik ;)
Die 1:2 waar kan ik die krijgen?

13

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Petra68 schreef:
mpbart schreef:
Petra68 schreef:

Amen! Ik ben dol op marsepein en gebruik alleen de Zeelandia, héérlijk!!


prima,  maar voor de duidelijkheid     welke verhouding ?

mpbart

Ik gebruik altijd de 1:3. Kun je eigenlijk de 1:2 ook goed uitrollen? Want de 1:2 is natuurlijk nog veeel lekkerder! Ik ben dan ook een echte marspeinklant hoor  :)

jazeker, anders zouden wij er niet zo veel van verkopen, de meeste gebuiken het om te bekleden,  maar ook veel om mee te modelleren .

mpbart

14

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Sandra-lala schreef:

Voor onszelf om een taart te bekleden gebruik ik Lubeca Marsepein.
Verhouding 1: 1,5 gemaakt volgens de traditionele warme methode.
Super lekker, heel zacht maar door de verhouding vrij donker van kleur en daardoor niet altijd voor alles geschikt.
En met je eens Bart 1:4 zou geen marsepein meer mogen heten.
Net zoals goedkope chocolade, cacao-fantasie heet....

inderdaad, heerlijk van smaak, wat 'geler', van kleur.
maar ik maak hier geen figuren van, behoorlijk slap.

mpbart

15

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

mpbart schreef:
Petra68 schreef:
mpbart schreef:

prima,  maar voor de duidelijkheid     welke verhouding ?

mpbart

Ik gebruik altijd de 1:3. Kun je eigenlijk de 1:2 ook goed uitrollen? Want de 1:2 is natuurlijk nog veeel lekkerder! Ik ben dan ook een echte marspeinklant hoor  :)

jazeker, anders zouden wij er niet zo veel van verkopen, de meeste gebuiken het om te bekleden,  maar ook veel om mee te modelleren .

mpbart

Fijn om te weten, dan ga ik dat proberen!

Groetjes, Petra
Sinds kort ook een website: http://www.prettaart.webklik.nl

16

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Ik gebruik altijd 1:3 van Zeelandia. Heel lekker en fijn om mee te werken. Wordt nu wel nieuwsgierig naar de 1:2 van Zeelandia. Ik heb weleens 1:2 van (ik geloof) Damco gehad, maar die vond ik niet fijn om mee te werken. Binnenkort toch maar eens de 1:2 van Zeelandia gaan proberen.

17

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Karen75 schreef:

Zeelandia 1:3 ik wil niet anders!


Helamaal mee eens.  :Y  :Y  :Y

Groetjes Natascha

18

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

[MOVE] -> taartdecoratie algemeen  O-)

19

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

MPbart............als MPspecialist............weet je toch ook dat je geen reclame mag maken? Heb een bericht verwijderd.........

20

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Niks mis met 1:4 :nooo

Met 1:2 ook niet trouwens... Elk z'n eigen doel :)

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

21

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Moodswing schreef:

Wat moet marsepein hebben, een lekker smaakje natuurlijk :D
Toch vind ik sommige 1:2 bijna net op spijs lijken en ruikt het ook zo, of is dat nou mijn verbeelding.......... :think:

Het is ook vrijwel hetzelfde. Amandelspijs bevat relatief meer amandelen (1:2 of 1:1) dan de gemiddelde marsepein. Dat 1:2 marsepein qua smaak op amandelspijs lijkt is dus niet zo gek. Maar het is niet hetzelfde.

Amandelspijs is namelijk veel groffer gemalen. Amandelspijs is daardoor als het ware "geconfijt amandelgranulaat". Marsepein is heel fijngemalen en een glad egaal mengsel.

Ondanks hetgebruik van dezelfde ingredienten smaakt het daardoor ook anders, zowel qua aroma als qua mondgevoel. Zelf lust ik wel marsepein, maar hou ik absoluut niet van amandelspijs.

Ik heb alleen ervaring met 1:3 marsepein, en dat lijkt me ook precies goed voor wat ik wil en lekker vind.

22

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

DAAR GAAN WE DAN TOCH NOG 1 KEER ................ :lol:  :lol:

Amandelspijs is altijd 1:1   dus gelijke delen.
Het produktie proces is heel anders
Je hebt echter ook wel grove amandelspijs,  dus de structuur is grover, het wordt minder fijn gedraaid,je hebt meer smaakbeleving

Het gaat mij er om om duidelijk te vermelden de verhouding!!!
en/of  het amandelpercentage

wij merken regelmatig dat een heleboel mensen/gebruikers dit nog steeds niet weten waar op te letten.
Ook hebben wij 1:1,5  Dat is HEERLIJK MAAR wel slapper en nog minder blank dan 1:2.
Ik maak er geen figuren van omdat ze sneller scheef zakken en langer moeten aandrogen, maar de smaak    :thumb:

Veroordelen dat je met 1:4 werkt doe ik niet,                              naar mijn mening heeft deze verhouding weinig meer met Marsepein te maken.
Noem het voor mijn part Suikerpasta met 20% amandelen er in verwerkt..........

Er wordt ook veel met de aanduiding 'Zeelandia kwaliteit' gewerkt
Dat is alleen maar omdat de producent Zeelandia het niet toestaat om hun merk-logo te gebruiken, zonder dat zij de controle er over hebben.

Zoals beloofd zal ik spoedig eens wat foto's met de juiste uitleg over produktie van Marsepein en de 2 belangrijkste methodes op het forum zetten.

Wij horen toch regelmatig van klanten die voor het eerst met 1:2 gewerkt hebben, dat er een wereld open gaat,  fijn te verwerken en vooral veel lekkerder,  ja logisch

mpbart

23

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Marianne schreef:

Niks mis met 1:4 :nooo

Met 1:2 ook niet trouwens... Elk z'n eigen doel :)



alleen de smaak is mis, naar mijn onbescheiden mening :lol:

mpbart

24 Laatst bewerkt door mpbart (03-02-2012 23:36)

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

SugaHolic schreef:
Moodswing schreef:

Wat moet marsepein hebben, een lekker smaakje natuurlijk :D
Toch vind ik sommige 1:2 bijna net op spijs lijken en ruikt het ook zo, of is dat nou mijn verbeelding.......... :think:

Het is ook vrijwel hetzelfde. Amandelspijs bevat relatief meer amandelen (1:2 of 1:1) dan de gemiddelde marsepein. Dat 1:2 marsepein qua smaak op amandelspijs lijkt is dus niet zo gek. Maar het is niet hetzelfde.

Amandelspijs is namelijk veel groffer gemalen. Amandelspijs is daardoor als het ware "geconfijt amandelgranulaat". Marsepein is heel fijngemalen en een glad egaal mengsel.

Ondanks hetgebruik van dezelfde ingredienten smaakt het daardoor ook anders, zowel qua aroma als qua mondgevoel. Zelf lust ik wel marsepein, maar hou ik absoluut niet van amandelspijs.

Ik heb alleen ervaring met 1:3 marsepein, en dat lijkt me ook precies goed voor wat ik wil en lekker vind.


dat klopt niet helemaal.................... :(
Amandelspijs is altijd 1:1
en voorheen was er ook banketspijs, hier is een deel amandelen vervangen door peulvruchten.
Wordt nog veel gebruikt door industrie.
Je ziet het gelijk op het etiket :  zoveel % amandelen, en dan Peulvruchten zoals witte bonen, abrikozenpitten.

marsepein heeft ook wat toevoegingen zoals :

glucosestroop,verdikkingsmiddel,invertase
deze extra's zorgen mede voor een bepaalde plasticiteit, homogeniteit ( lees verwerkbaarheid)  zodat je er nog beter mee kan uitrollen, modelleren

mpbart

25 Laatst bewerkt door zoethoudertje (03-02-2012 23:45)

Re: wat moet lekkere marsepein hebben, en wat vinden jullie ervan !!

Tascha schreef:
Karen75 schreef:

Zeelandia 1:3 ik wil niet anders!


Helamaal mee eens.  :Y  :Y  :Y

ik hou, wijzig hield, niet van marsepein. Maar de Zeelandia 1:3 is anders.... mammie.

p.s. Wellicht leuk om op de sugar art show mini workshops te geven voor gevorderden, gewoon om te ervaren wat het is om met 1:2 te werken?

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl