1

Onderwerp: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

Hallo allemaal,

Wij zijn Priscilla en Carola en sinds kort zijn wij begonnen met taarten maken. Vandaag hadden wij onze eerste 'opdracht-taart' en we zijn er op zich erg blij mee. Alles is gelukt qua vullen en decoraties. Alleen het bekleden ging wat minder. De taart zag er erg leuk uit toen we hem inpakten, maar we zagen toen al dat de marsepein aan de zijkanten wat ging smelten. Snel de kleokast in met die taart dachten wij maar dit heeft dus niet geholpen, terwijl onze eerdere "oefentaart" wel lukte. Nu zouden wij graag willen weten hoe dit kan? Komt het doordat we hem in de vriezer hadden gezet i.v.m makkelijker doorzagen? Hij is er om half elf uitgegaan en rond 1 uur pas bekleed. Of komt het doordat wij banketbakkersroom hadden gebruikt om hem te vullen maar ook af te smeren? Wat denken jullie? Graag tips hoe we dit een volgende keer kunnen voorkomen!
Alvast bedankt,

Priscilla en Carola

2

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

Het schijnt dat je moet afsmeren met 1:1 botercreme. Doordat al het andere te nat is en daardoor de marsepijn smelt.

3

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

Niet afsmeren met slagroom/banketbakkersroom; het vocht krijgt 'ruzie' met je marsepein. Marsepein kan niet tegen vocht (fondant ook niet) en gaat dan smelten zoals jullie al gemerkt hebben.....

Afsmeren met ganace, 1:1 botercrème (1 deel roomboter, 1 deel (gezeefde) suikerbakkerspoeder), gezeefde jam: zát andere opties die niet voor gesmolten marsepein/fondant zorgen.

Succes!

4

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

Lizaa schreef:

Het schijnt dat je moet afsmeren met 1:1 botercreme. Doordat al het andere te nat is en daardoor de marsepijn smelt.

Dan gaat je marsepEIn inderdaad pIJn doen..... ;)

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

idd niet afsmeren met banketbakkersroom. Veel te nat!

Je hebt toch niet bekleed en wel de taart in de vriezer gehad?

Groetjes Natasja!

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

Afsmeren met banketbakkersroom lijkt mij de boosdoener. Daar zit teveel vocht in, wat het marsepein doet smelten. Je kunt beter afsmeren met BC (botercreme), MBC of ganache.

7 Laatst bewerkt door djehr (22-11-2011 21:37)

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

banketbakkersroom bevat volgens mij vrij veel vocht. Vocht en marsepein/fondant gaan niet samen.
Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de vulling niet in aanraking komt met de marsepein. Dijkje spuiten helpt, maar zeker ook afsmeren met 1:1 botercrème.

Kijk ook eens in dit topic voor tips:
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=169809

8

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

annick67 schreef:
Lizaa schreef:

Het schijnt dat je moet afsmeren met 1:1 botercreme. Doordat al het andere te nat is en daardoor de marsepijn smelt.

Dan gaat je marsepEIn inderdaad pIJn doen..... ;)


Haha, dat is een erge spelfout!

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

Haha, bijna iedereen tegelijkertijd gereageerd met hetzelfde antwoord. Weet je in ieder geval dat dit antwoord wel moet kloppen.  ;)

10

Re: Bekleden mislukt. Marsepein gesmolten aan zijkant, hoe kan dit?

En vragen over bekleden mogen in de rubriek die daar speciaal voor is  :Y [MOVE] -> bekleden