Onderwerp: Lemon curd variant, heerlijk.
Benodigdheden:
3 - 4 Citroenen
175 gr suiker
1 Zakje Vanillesuiker
2 Volle eetlepels Maizena
3 Eieren
150 Gr Zachte ongezouten boter.
Pan met dikke anti aanbak bodem en liefst zonder scherpe bodemrand.
Voorbereiding:
Rasp de schil van 2 citroenen met fijnste rasp in de pan
Pers de Citroenen uit voor 150 ml Citroensap. (3 tot 4 citroenen)
Snij de boter in blokjes
Bereiding:
Citroenrasp, Suiker, Vanillesuiker, Maizena, Citroensap in de pan doen en even mengen.
Dan de eieren erbij en weer even mengen.
Op laag vuur aan de kook brengen onder voortdurend roeren edit: (bij voorkeur met een siliconen spatel), ook goed over de bodem en langs de bodemrand blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
Net voor het kookpunt zal de creme ineens flink indikken.
Direct na het aan de kook brengen van het vuur nemen en de boterblokjes erdoor roeren tot deze opgelost zijn.
Verder laten afkoelen en in pot of schaaltje (met folie op de creme) in de koelkast of diepvries bewaren
Houdbaarheid in de koelkast minimaal 1 week misschien ook wel 3 of 4. Haalt het hier nooit
Tips:
Rasp alleen het gele deel van de schil
Wil je absoluut geen vaste deeltjes erin hebben dan de citroensap eerst zeven en de citroenrasp achterwege laten.
Komen er ineens bruine stukjes door de creme dan zijn dat losgekomen aangebakken stukjes. Je hebt dan je te snel verwarmd of te weinig of niet overal geroerd. Het zal er niet minder om smaken en met wat moeite kun je die stukje eruit scheppen.
Variaties:
In plaats van Vanillesuiker kun je ook vanille extract gebruiken en een paar gram meer suiker gebruiken.
Voor volwassenen kun je na het afkoelen wat advocaat toevoegen, dan wel iets meer maizena gebruiken bij de bereiding omdat het de Lemon curd wat verdund. Zoooooo lekker.
Vervang citroenen eens door limoenen, ook lekker.
Voor een minder zure en meer exotische smaak kun je ook eenzelfde hoeveelheid sap van Passievruchten gebruiken. afhankelijk van de grootte heb je er dan 6 tot 8 nodig. Kom je sap tekort dan is het aan te vullen met sinaasappelsap of citroensap.
Orginele recept uit "DE BAK encyclopedie" het is de vulling van de Mignontaart.
Bak ze.