Bij ons in de indische keuken word veel agar agar gebruikt.....
Agar-agar
Agar-agar (ook 'agar' of 'kanten' genoemd) is het extract van een bepaald soort rood zeewier en heeft een sterk gelerende werking. Het kan gebruikt worden als bindmiddel bij o.a. confituur, pudding, (fruit)desserten, ijsroom en soep. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine wat wordt gemaakt van dierlijk beendermeel. Agar-agar gebruikt men ook vaak voor de bereiding van dieetproducten. Het heeft ook een E-nummer, namelijk E406.
Agar-agar is verkrijgbaar in de vorm van staven, vlokken of poeder en is te koop in de natuurvoedingswinkels en toko's
Hoewel gerechten waarbij je agar-agar hebt gebruikt ook opstijven bij kamertemperatuur, bewaar je ze best in de koelkast omwille van het hoge eiwitgehalte. Hou er rekening mee dat agar-agar niet zo lang stijf blijft als gelatine. Bewaar het daarom geen hele nacht of dag in de koelkast.
Agar-agar geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Staven en vlokken hebben een kooktijd van ongeveer 20 minuten, poeder hoeft slechts enkele minuten te koken. Eén gram agar-agar vervangt 3 gram gelatine. Net als gelatine, moet u agar-agar weken in ruim water. Vlokken en poeder lossen vaak rechtstreeks in de vloeistof op, maar de staven moet men goed uitknijpen. De geweekte agar-agar wordt vervolgens onder voortdurend roeren in (een gedeelte van) de gebruikte vloeistof zachtjes gekookt tot hij helemaal is opgelost. Dit mengsel kan dan, nog warm en vloeibaar, aan het gerecht worden toegevoegd. Voor een koude bereiding die stijfgeklopte slagroom of opgeklopt eiwit bevat, laat je de agar-agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is. Agar-agar wordt bij afkoeling snel stijf. Daarom moet je goed (maar niet te lang) roeren wanneer het mengsel aan de bereiding wordt toegevoegd.
Wanneer je agar-agar in vlokken gebruikt, moet je ongeveer de dubbele hoeveelheid rekenen dan het poeder. Eén koffielepel agarpoeder komt overeen met 1 soeplepel agarvlokken. Eén gram agar-agar laat ongeveer 1 dl waterige vloeistof geleren Het geconcentreerde agarpoeder heeft een vier keer zo grote bindkracht als gelatine, de overige agar-agar-soorten binden twee keer zo sterk. Je hebt er dus aanzienlijk minder van nodig. Voor een liter vloeistof wordt ongeveer 10 blaadjes gelatine gebruikt en dat zou je kunnen vervangen door 3 à 4 gram geconcentreerd poeder of 8 à 10 gram agar-agar in reep- of vlokken-vorm.
Door de zuurtegraad van sommige producten, wordt het opstijven van de gerechten geremd en moet u meer agar-agar toevoegen aan het recept. Sommige producten verhinderen het gehele opstijvingsproces van agar-agar en kan men dus beter niet in combinatie met agar gebruiken: chocolade, kiwi en spinazie.
Dus volgens mij zou je Agar-agar mogen gebruiken.
"For every minute you are angry, you lose sixty seconds of happiness."