Onderwerp: Pastéis de Nata
Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Portugal en daar at ik bijna elke dag wel een heerlijk zoet gebakje: pastel de nata.
Het is een soort bakje van bladerdeeg met een zachte custard-achtige vulling.
Ik dacht toen al dat ik die thuis wel ff zou namaken maar ik kon nooit een recept vinden wat naar m'n zin was. Nu stuitte ik van de week op het volgende filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=n529ZWCjYpI
Hierin worden dus de geheimen van de smid onthuld
Ik heb ze net gemaakt voor morgen bij de koffie en dit is het resultaat:
Lekkerrrr!
Het recept in het filmpje heb ik enigszins naar mijn eigen smaak aangepast. Ik voegde nu bijv. als extraatje 1 tl vanille-extract toe als de eieren erdoor gaan. Maar de volgende keer ga ik verse vanillestokjes meekoken met de melk/room en het merg op het laatst toevoegen.
Ik had ze nu ook een paar minuutjes te lang in de oven laten zitten waardoor ze ietsie pietsie te gaar zijn geworden. 15 min. is echt lang genoeg.
Pastéis de Nata 12 stuks
Ingredienten:
300 g roomboterbladerdeeg (6-7 plakjes)
bekertje slagroom (200 ml)
100 ml melk
30 g maizena
250 g suiker
125 ml water
1 kaneelstokje
schil van 1/2 citroen
1 vanillestokje
4-5 eidooiers
boter om in te vetten
Materiaal:
muffinvorm 12 st.
2 pannetjes
garde
dunschiller voor de citroen
juslepel
maatbeker
weegschaal
zeef
mesje
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Haal de plastic velletjes van de plakjes bladerdeeg. Laat de plakjes even ontdooien. Vet het muffinblik in. Leg de plakjes weer op elkaar en rol uit tot een plak van 5 mm dikte. Rol deze plak op als in het filmpje en snijd er 12 plakjes van. Bekleed de vorm.
Maak een papje van de melk en de maizena. Breng de room met het vanillestokje, kaneelstokje en de citroenschil aan de kook. Voeg de melk met de maizena toe en klop dit met de garde tot een lobbig mengsel. Zet even apart.
Breng in het andere pannetje het water met de suiker al roerend aan de kook. Laat 3 minuten door koken. Voeg deze siroop beetje voor beetje toe aan het roompapje. Haal het mengsel door een zeef. Snijd het vanillestokje doormidden en voeg het uitgeschraapte merg toe aan het mengsel. Roer als laatst de eidooiers erdoor. Lepel de vulling in de vormpjes.
Bak de pastéis 15 minuten op 250 graden. De vulling moet nog iets lobbig zijn als ze eruit komen. Laat afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur voor consumptie.