1

Onderwerp: Vlinders maken...

LET OP: TOPIC VAN 5 JAAR OUD!!!!


Ik zag de beroemde vlinders hier op heel wat taarten voorbij komen en wilde dat eens gaan proberen. Ben vanmorgen aan de slag geweest, maar tot nu toe is het resultaat nog niet wat ik zou willen.
Ik heb een pak Royal Icing van Wilton gebruikt (had ik nog liggen uit de VS), maar krijg ze daarmee niet zo mooi als ik bij jullie zie. De icing lijkt te dik en wordt niet hard (dus hoe krijg ik ze dan van mijn mapje af???). Gebruik ik de verkeerde icing? Of moet het puur met glazuur (poedesuiker met water)???? Want dat wordt natuurlijk wel hard....

Leontine

2

Re: Vlinders maken...

De RI die we daarvoor gebruiken is poedersuiker, eiwit en water.
Je kunt het in de webshop kant en klaar bestellen maar ze verkopen ook los eiwitpoeder. Vers eiwit kan ook maar ivm met salmonella sterk af te raden !

3

Re: Vlinders maken...

De lijntjes maak je met tamelijk stevige Royal Icing, die laat je een poosje drogen. Zelf ga ik gewoon pas de volgende dag verder. Daarna opvullen met icing die slapper is, bijna stroperig. Om die te laten drogen moet je eigenlijk wel minstens 2 dagen geduld hebben!
Maak anders eens wat foto's van wat je denkt wat misgaat, dat helpt vaak om mee te kijken...  ;)

4 Laatst bewerkt door Leontine (10-10-2006 14:51)

Re: Vlinders maken...

De buitenlijnen zijn inderdaad van heel stijve icing... het lijkt wel botercreme zo stijf... Voor de binnenkant had ik het inderdaad een heel stuk met water aangelengt. Het is vooral de buitenlijnen die niet mooi zijn. Worden beetje korrelig/brokkelig zo dik is het (te dik?).... Ik denk zelf dat de buitenlijnen misschien TE dik zijn, want het was ook niet heel makkelijk te vormen volgens de lijnen van de vlinder.....
Jammer, want ik heb alleen morgen nog vrij en zaterdag moet ik de taart opmaken dus waarschijnlijk wat anders verzinnen dan die gave vlinders...

Ik durf zowat niet eens de foto's te laten zien, zo afschuwelijk slecht zijn ze geworden... Maar goed misschien ligt het wel aan de icing...? Toch niet te doen met Wilton icing? Hier in ieder geval toch de link naar mijn mislukte vlindervleugels...
http://www.mijnalbum.nl/Album=SQHXRIKC

Leontine

5

Re: Vlinders maken...

Ik denk dat idd je buitenste lijnen nog iets te hard zijn. Op een paar lepels icing kan je dan een paar druppels citroensap bijdoen om te verdunnen. Ook het binnenste (zeker het roze) mag nog wat lopender - als het echt goed is loopt het makkelijk uit en heb je een glad oppervlak. Het gaat ook wel als het wat harder is hoor, maar dan is het  moeilijker om het op te vullen en wordt het oppervlak wat bobbeliger.

6

Re: Vlinders maken...

Het ziet er inderdaad uit alsof die buitenste lijnen met te dikke icing gespoten zijn.  Ik verdun het altijd gewoon met water hoor, en dat gaat ook goed.
Voor de invulling van de vleugels gebruik ik icing die, als je erin roert, na een paar tellen weer gladgetrokken is. Echt heel vloeibaar dus.
Succes ermee!

Groetjes! Cindy
Mijn taarten kun je vinden op: http://www.mijnalbum.nl/Album=EMMHI6AR

7

Re: Vlinders maken...

Het lijkt er ook op dat de icing niet helemaal goed gemengd is. Heb je het wel een tijdje met de mixer laten mengen? Ik laat het ongeveer zolang langzaam mixen tot de mixer zo warm wordt dat ik niet langer durf te mixen.  ;)

Langzaam mixen en lang mixen is wat ik gehoord heb...
Moordend voor je mixer, er zijn al mensen die er een nieuwe voor hebben moeten kopen, helaas is onze oude mixer van 12 jaar nog steeds in staat er doorheen te komen, hihihi!

8

Re: Vlinders maken...

Ja, heb gemixt tot de mixer er niet meer doorheen kwam...
Heb het gisteren nog 2x geprobeerd.... Iedere keer een stapje dunner. De tweede keer was het nog te dik naar mijn zin. De derde keer nog dunner gemaakt, maar dat pakt deze icing niet. Als je het dan eenmaal in de spuitzak doet dan scheidt het zich in de spuitzak na een tijdje toch weer. Heb gisteren ook maar gelijk de icing uit de webshop gekocht en ga het daar volgende week dan mee proberen. Moet ik voor het taartje van zondag maar wat anders verzinnen...

9

Re: Vlinders maken...

jammer..

je kan het natuurlijk ook altijd nog zelf maken he, de icing:

10

Re: Vlinders maken...

Aaah, ik snap het al... (denk ik)
Je zegt dat het na een tijdje, bijvoorbeeld in de spuitzak, scheidt. Dan vermoed ik dat je poedersuiker uit zo'n bus van de supermarkt ofzo gebruikt. Daarin zitten helaas antiklonermiddelen die ervoor zorgen dat je het dus niet lekker kan mengen.  :(

Al schrijf je in je eerste bericht dat je Wilton gebruikt... Dan klopt mijn verhaal weer niet.
Of heb je beide weleens gebruikt?

11

Re: Vlinders maken...

Nee, het is echt het pak van Wilton....
Maar goed, heb zojuist even marsepein ingeslagen en ga daar dan maar wat mee fabriceren voor dit weekend... Als volgende week de icing van de webshop binnen is gaan we weer met de vlinders aan de slag. Bedankt voor alle tips tot zo ver in ieder geval en mocht het volgende week nog niet lukken dan ben ik gewoon w

Re: Vlinders maken...

Hallo Leontine,

Als je de wilton icing hebt meegenomen uit de vs hoe lang staat het potje dan al?

De ingredienten kunnen door het staan ontmengen(dit geld ook voor bakmixen)
het beste is het hele potje te zeven zodat alles weer goed door elkaar zit.
dan goed de gebruiksaanweizing volgen maar dat had je volgens mij al gedaan.
En voor de buitenkant van de vleugels gebruiken ze medium dikte van de icing dus de piek moet omvallen.
Voor de binnenkant verdunnen tot een druppel die je er terugin laat vallen in 10 sec weer helemaal is opgenomen.
Mooi dik vullen dat blijft het mooi bol.
volgens mij moet het lukken hoor met wilton.

groet,
Saskia

Mijn Taarten en workshops vind je op mijn site!
Een bijzondere dag verdient een bijzondere taart!

13 Laatst bewerkt door Leontine (11-10-2006 12:28)

Re: Vlinders maken...

Saskia, het is een pak van Wilton, dus gaan potje. Maar ook dat pak staat al een jaar in mijn kast (misschien toch niet helemaal goed meer???). Mijn eerste setje vlinders is nagenoeg droog, de tweede nog niet en de derde (waarbij het water en de icing zich dus tijdens het spuiten weer in de zak scheidden) ook nog niet.
Maar.... het gaat scheuren... Van die droogscheurtjes (net als in een droge woestijn) van het water dat verdampt.... Zie dat bij jullie vlinders ook niet.
Baal er wel stevig van, want had mijn ouders met een mooie vlindertaart willen verrasssen als ze zondag uit de VS thuiskomen (en aangezien ik de komende 2 dagen moet werken komt er dan weinig meer van).
Ieder setje vlinders heb ik met iets dunnere icing gewerkt. De eerste set was duidelijk te dik, de tweede ging al beter, maar bij de derde ging het het best (de dunste). Ware het dus niet dat het water en de icing zich scheidden en er luchtbelletjes in kwamen tijdens het spuiten. O, o, o, wat een gedoe allemaal voor een paar vlinders en dan uiteindelijk nog niet de gewenste vlinders hebben.

Maar die droogscheurtjes... Die moet je toch nog erger krijgen als je ze dik vult dan dat je ze dun vult en dat zie ik bij jullie ook niet. Ik wijt het nu echt maar aan de soort icing die ik gebruikt heb, want bij jullie ziet het er gewoon heel anders uit. De icing uit dat Wilton pak moet je ook echt zowat vloeibaar maken wil het dun genoeg zijn om in elkaar over te vloeien. Misschien komt het door de vanilletoevoeging die Wilton erdoor heeft gedaan???

Ik heb nog maar eens foto's gemaakt:
De eerste foto is uit de eerste serie: duidelijk te dik en je ziet het scheuren...
De tweede foto is uit de tweede serie: dunnere icing en dus al wat mooier, maar ook dit gaat scheuren.
De derde foto is uit de derde serie: dunne icing en dus mooi gevormde vlinders. Maar helaas de binnenkant allemaal opgedroogde luchtbellen die tijdens het spuiten in de icing ontstonden... (misschien omdat het goedje zich gescheiden had????)
http://www.mijnalbum.nl/Album=VICNY4YR

Leontine

14

Re: Vlinders maken...

Das inderdaad raar, Leontine.

Als ik jou was zou ik toch eens proberen met zelfgemaakte icing.. :-) Alleen omdat die vlinders toch zo leuk zijn!

Re: Vlinders maken...

hoe heet dat spul dan precies want ik kan het nergens in het jaarboek vinden.
is het colorflow mix?

Saskia

Mijn Taarten en workshops vind je op mijn site!
Een bijzondere dag verdient een bijzondere taart!

16

Re: Vlinders maken...

Het is Vanilla whipped icing mix... Hmm, nou ik dat zo lees, vraag ik mij af of het wel gewone icing is (gezien het woordje whipped, maarja iedere icing moet geklopt worden)....

Nou ja, ga het volgende week wel weer proberen met mijn bestelde spullen...

Re: Vlinders maken...

Ha ha je bent erin getuint!

In amerika noemen ze botercreme ook icing of ook wel frosting.
Ik heb het nu gevonden in het jaarboek en dit spul is om op de buitenkant van je taart te smeren zoals ook de potjes frosting die je kant en klaar koopt.(dunkan heynes en betty crocker),wilton heeft het ook kant en klaar de ready to use decorator icing in een grote ton.het heeft dus dezelfde funktie als hun botercreme recept en ze raden het de studenten aan in de klasjes want dabn heb je altijd de goede konsistentie.
je moet er water bij doen en dan kloppen een pak wordt dan 4 cups en is genoeg om een taart mee te besmeren.

Nou dan moet het met de royal icing mix echt stukken beter gaan.

Voor de vlinders volgende keer merengue powder mee nemen(of nog gauw aan je ouders vragen, dat is eiwitpoeder waar poedersuiker en water bij moet voor een goede royal icing.

Verwarrend he die verschillen per land.

Succes de volgende keer met de vlinders ze worden vast heel mooi na zoveel oefenen!

Saskia

saskia

Mijn Taarten en workshops vind je op mijn site!
Een bijzondere dag verdient een bijzondere taart!

18

Re: Vlinders maken...

Hoi Leontine,

Dan hoop ik niet dat je het kant en klare potje icing uit de webshop hebt besteld, want die is wel heel lekker, maar wordt ook niet hard. Niet geschikt voor vlinders dus. De icing mix (poeder), waar je zelf dus water bij moet doen is wel de goeie.

Groetjes,
Mirjam

If life gives you lemons, make lemoncurd.

19

Re: Vlinders maken...

Mirjam, ik heb inderdaad gewoon de poeder besteld... Dus gelukkig nu de goede!

Saskia, ik had die meringue powder inderdaad al op het boodschappenlijstje van mijn ouders gezet. Zondag komen ze terug en nu maar hopen dat ze het hebben gevonden....

Leontine

20

Re: Vlinders maken...

Nou en wat wil het geval.... vandaag om 19.45 werd het pakketje uit de webshop al bezorgd! Dus direct aan de slag en ze zijn natuurlijk gewoon gelukt nu ik de goede icing heb! hahahaha, wat een verhaal en nu hopelijk nog net op tijd voor het taartje van zondag....

Leontine

21

Re: Vlinders maken...

Er staat veel over hoe de icing te maken, maar hoe maak je de  vlinders? Ik kan daar nergens informatie over vinden.
En kan je ook kant en klare royal icing gebruiken? ( alleen water toevoegen)
En welk gereedschap kun je het beste gebruiken?
Ik ben hier helemaal nieuw in, dus alle tips zijn welkom.

Groetjes, Chris

Re: Vlinders maken...

moriarty schreef:

Er staat veel over hoe de icing te maken, maar hoe maak je de  vlinders? Ik kan daar nergens informatie over vinden.
En kan je ook kant en klare royal icing gebruiken? ( alleen water toevoegen)
En welk gereedschap kun je het beste gebruiken?
Ik ben hier helemaal nieuw in, dus alle tips zijn welkom.

Groetjes, Chris

dit is echt een hele oude koe, ik meld het even.

I never met a calorie I didn't like....

23

Re: Vlinders maken...

idd deze koe is uit 2006  :Y

Voor meer handige How to's, Sjablonen, Tips en Adviezen voor taarten !! Wordt lid van
http://bakingdreamcakes.hyves.nl/

24

Re: Vlinders maken...

Bedankt dat jullie mij er zo charmant op wijzen dat dit een oude koe is. Zoals ik al aangaf, ben ik hier helemaal nieuw in, en zo graag meer leren van ervaren baksters.
Tot nu toe leer ik dus dat men weinig op heeft met nieuwelingen.
Niet erg sympathiek om een nieweling zo te begroeten.

25

Re: Vlinders maken...

moriarty schreef:

Niet erg sympathiek om een nieweling zo te begroeten.

als een topic zo oud is, is het handiger om een nieuw topic op te starten. Dit voornamelijk omdat hier informatie in staat van 5 jr geleden wat verwarring kan opwekken doordat er toendertijd veel minder spullen te krijgen waren en ze met andere materialen etc werkten :Y

Verder is het ook wel sympathiek om je even voor te stellen in de rubriek ons kent ons, dan weten we ook wie jij bent!

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs