Onderwerp: Bajadera
Dit is een recept uit Balkan voor daar veel bekende Bajadera bombons.
400g kristalsuiker
14el water (ongeveer 125ml)
250g boter (of margarine)
300g gemalen plazma (lane) koekjes (verkrijgbaar bij sommige turkse winkels, zie foto hieronder)
250g (geroosteerde) hazelnoten
200g pure chocola
(eventueel 100g witte chocola)
Hazelnoten roosteren 15-20min in de oven. Laten afkoelen en malen. Koekjes ook malen en mengen met hazelnoten.
In een pan op zachte vuur suiker met water aan het kook brengen. Hoe lang koken, kan ik niet precies zeggen, het moet zo een soort stroop worden. Tussendoor wel roeren. 200g boter toevoegen en roeren totdat het gesmolten is. Bij de koekjes/hazelnoten mengsel voegen en goed mengen. Verdelen in 2 gelijke delen.
100g chocolade smelten (au bain of in magnetron, net zoals voor ganache) en bij ene helft toevoegen en goed mengen.
Als de andere helft te droog aanvoelt, kan je hier nog wat extra boter, of nog beter gesmolten witte chocola (of pasta). Het moet een beetje plakerig zijn en niet uit elkaar valen.
Eerst de donkere mengsel plat leggen (ongeveer 30cmx16cm). De lichtere boven op. Even laten afkoelen voordat je galzuur over doet.
Glazuur: 100g chocola smelten met 50g margarine en de bovenkant afsmeren.
Plazma koekjes (geen idee waarom ze voor export Lane genoemd zijn, importeur is Edex food, daar kun je ze evt. aanschaffen als je een bedrijf hebt)
ook gemalen