Onderwerp: recept indonesische spekkoek
Omdat dit geen taart is om te decoreen had ik er niet eerder aan gedacht om dit recept te delen maar na 2 verzoekjes plaats ik toch ook hier. Misschien hebben er meer mensen zin in.
Het is een tijdrovend werkje met flinke hoeveelheden. Wij zeiden vroeger in de familie al; er zitten zoveel calorieën in je hoeft 'm niet door te slikken je kunt 'm zo aan je dijen plakken
Maar zeker de moeite waard om eens te maken, hier wil iedereen een stuk mee want ze weten altijd wel iemand die er dol op is dus ondanks de maat ben ik 'm altijd zo kwijt.
Recept Spekkoek (traditioneel Indonesisch nieuwjaarsgebak)
20 eieren
500 gr. (room)boter
500 gr. basterd suiker
200 gr. cakemeel
2 zakjes vanille suiker
3 1/2 thee lepel kaneel
3 1/2 thee lepel gardamom
2 1/2 thee lepel nootmuskaat poeder
2 1/4 thee lepel kruidnagelpoeder
2 1/4 thee lepel foelie
Deze hoeveelheid is voor een grote springvorm van 25 cm.
Verder nodig; 2 beslag kommen en 2 soeplepels.
Boter 10 minuten mixen. Suiker en vanille suiker toevoegen en weer 10 minuten mixen.
Voeg/mix dan 1 voor 1 de eerste 7 eieren erdoor. Hierna van de overige 13 eieren alleen de dooiers, weer 1 voor 1. De eiwitten heb je verder niet nodig.
Voeg het gezeefde cake meel toe en schep het luchtig door. Verdeel nu het beslag over 2 kommen en voeg aan één deel de kruiden toe.
Aan de witte kun je eventueel wat groene kleurstof toevoegen.
Oven voorverwarmen op 220 C.
De truck zit ‘m in hele dunne laagjes en de afwisseling van donker en licht. Als een laag gebakken is, kun je niet goed meer zien of het wit of bruin beslag was. Daarom zet ik steeds de beslag kom die ik gebruikt heb achter de andere. Met een soeplepel schep je een laagje in het bakblik. De eerste 2 laagjes (1 voor 1) in +/- 5 minuten gaar bakken, dan verder laagje voor laagje in de gril (of als je geen gril stand hebt de oven) in 3-4 minuten per laagje laten drogen/garen.
Extra tip: zet steeds je wekkertje en pak er een stoel en iets te lezen bij
Verder maak ik van de eiwitten meestal iets van schuim/kokos kransen of zo.